FDA, yeni bir örnek toplama kiti için acil durum izni verdi

Koronavirüs
Koronavirüs

FDA, koronavirüs testlerinde evde örnek toplamayı sağlayan yeni bit kit için acil durum onayı verdi.

Böylece ABD'de evde toplanan örnek sayısının artması bekleniyor.

Bundan 5 yıl önce kurulan Everlywell, yeni test kitleriyle ABD'de evde örnek almak isteyenlere 135 dolar karşılığında hizmet sunmaya başlıyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, koronavirüs testi için özel bir evde örnek toplama kitinin kullanımına 'acil durum izni' verdi. Böylece evde örnek toplama sürecinin hızlanması bekleniyor. Everlywell isimli şirket tarafından geliştirilen yeni kit, evde bir sağlık çalışanı tarafından incelenen kişiler üzerinden örnek almayı sağlıyor. Eğer sağlık personeli bir testin uygun olduğunu görürse bu bir kitle birlikte örnek alma işlemi gerçekleştiriliyor.

Everlywell sözcüsü Christina Sony, New York Times'a verdiği demeçte,PWNHealth'e bağlı sağlık hizmet sağlayıcıları tarafından test kitlerinin inceleneceğini belirtti. Song ayrıca konuyla alakalı şu açıklamayı yaptı:

  • Sipariş düğmesine bastığınız andan, telefonunuzda veya cihazınızda test sonuçlarınızı aldığınız ana kadar bu işlem 3 ila 5 gün sürecek.

Örnek almanın bedeli 135 dolar

Everlywell, hastalara bağımsız doktorağı ve çevrimiçiportalı aracılığıyla hizmet sonuçlarını veriyor. Şirket sözcüsü, evde örnek alma kitlerinin ay sonuna kadar satışa çıkacağını ve 135 dolarlık bir maliyeti olduğunu da özellikle belirtiyor.

New York Timea'a göre bazı halk sağlığı araştırmacıları, evde burundan alınan örneklerin sağlık hizmetleri tarafından toplananlardan daha az doğru olabileceği konusunda uyarıyor.

Yapılan testlerin sonuçları mobil uygulamalar üzerinden takip edilebilecek.
Yapılan testlerin sonuçları mobil uygulamalar üzerinden takip edilebilecek.

FDA'nın Cihazlar ve Radyolojik Sağlık Merkezi Direktörü Dr. Jeffrey Shuren, yaptığı açıklamada Everlywell koronavirüs evde test kitlerinin yetkilendirilmesinin hastanın testlere erişimini artırdığını ve diğerlerini potansiyel maruziyetten koruduğunu söyledi. FDA, Everlywell kitine iki koronavirüs teşhis testiyle kullanım için izin verdi. Ek olarak iki laboratuvarın Fulgent Therapeutics ve Assurance Scientific Laboratories kitlerle toplanan örnekleri test etmesine de izin verildi.

Bu, FDA'nın son haftalarda koronavirüs vakaları nedeniyle izin verdiği üçüncü evde örnek alma kiti. Ayrıca evde bit kitle toplanan nazal örnekleri kullanan LabCorp'tan ve Rutgers Clinical Genomics Laboratuvarı'ndan bir teste izin verildi.

Normal şartlarda Mayıs'ta her gün 900 bin test yapılması gerekiyordu.

Hardvard Global Sağlık Enstitüsü, ABD'de sosyal izolasyon önlemlerini gevşetmek için günde 900 bin test yapılması gerektiğini açıkladı. Fakat, COVID-19 İzleme Projesi'nden elde edilen verilere göre Mayıs ayında ABD'de ortalama 309 bin civarında test yapıldı. Başka bir değişme aslında üç kat daha fazla test yapılıyor olması gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >