FETÖ'cüleri ele veren ByLock uygulamasının detayları

ByLock, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ'cülerin yakayı ele verdiği en önemli haberleşme uygulaması. Toplamda 215 bini aşkın kişinin kullandığı bu uygulama aslında sanıldığından daha da karmaşık bir yapıda.

Darbe girişiminin ardından düzenlenen operasyonlarda sıkça gündeme gelen ByLock, terör örgütünün kullandığı şifreli bir anlık mesajlaşma yazılımı. Toplamda 215 bini aşkın kullanıcısının olduğu tahmin edilen bu uygulama, göründüğünden çok daha karmaşık bir yapıya sahip.
FETÖ'yü ele veren telefon uygulaması ByLock ve bilinmeyen 7 başlık
Ne zaman yazıldı?
Yapılan tespitlere göre bu şifreli mesajlaşma uygulaması hem Android hem de iOS için Kasım 2014'te yazıldı. ByLock'un ABD'de David Keynes isimli şirket tarafından piyasaya sürdüğü de bilinen detaylar arasında. Daha sonrasında yazılımın Türkiye için özel üretildiği de netleşti.
Kullanım talimatı ne zaman verildi?
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinden hemen önce yazılan uygulamanın kullanım talimatı ise 17 - 25 Aralık sonrasında verildi.
Teröristler uygulamayı nasıl indiriyor?
Uygulama, FETÖ terör örgütü için büyük önem taşıyor. Bu yüzden özel bir yükleme sitesi üzerinden özel tekniklerle telefonlara yükleniyor. Kodlu davetiye sistemiyle çalışan uygulama, ilk etapta bilgisayarlarda aktif ediliyor ve akabinde telefonlarda kullanım söz konusu oluyor.
Tüm yazışmalara ulaşıldı mı?
Henüz tüm yazışmalara erişim sağlanmış değil. Ancak, her geçen gün yeni kullanıcıların ortaya çıkmasıyla birlikte ByLock'ta yapılan görüşmelerin de detayları açığa çıkıyor. Konuyla alakalı çalışmalar devam ediyor.
ByLock görüşmeleri nerede tutuluyor?
ByLock'un sunucularının Litvanya'da olduğu ortaya çıktı. Yani aslında tüm sohbetlerin ve şifrelenmiş verilerin kaynağı olan sunucu Litvanya'da barınıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >