Filmler bizi kandırmış: Dinozorlar gerçekte nasıl ses çıkarıyorlardı?

​Filmler bizi kandırmış: Dinozorlar gerçekte nasıl ses çıkarıyorlardı?
​Filmler bizi kandırmış: Dinozorlar gerçekte nasıl ses çıkarıyorlardı?

Filmlerde hem görüntüleriyle hem de sesleriyle ürküten dev yaratıkların gerçek seslerine yönelik yapılan araştırmaların sonuçları oldukça şaşırtıcı.

Bilim-kurgu filmleri bize alternatif evrenlerin kapısını aralarken görsel efektler de teknoloji geliştikçe söz konusu alternatif evrenleri daha gerçekçi kılıyor. Dünya sinemalarından iyi örneklerini sayacak olursak; Japon efsanesi Godzilla, sinema aleminin asi gorili King Kong ve dinozorların en gerçekçi hallerini gösteren efsane Jurassic Park serisi. Özel görsel efektler ve heyecan verici senaryoların birbirleriyle harmanlanmasıyla oluşan bu filmler bazen öyle gerçekçi deneyimler sağlıyor ki bizi koltuklarımızdan bizi sıçratabiliyorlar.

Evet filmlerde gördüğümüz devasa dinozorların görünüşleri gerçekte yaşamış dinozorlardan esinlenerek tasarlanmış. Peki kulakları sağır edebilecek kadar gürültülü çıkan o korkutucu sesleri ne kadar gerçekçi diye hiç düşündünüz mü?

PALEONTOLOGLARLA ORTAK ÇALIŞMA

Bu soruları baz alarak yola çıkan The Verge ekibi söz konusu seslerin gerçekte nasıl olduğunu araştıran paleontologlarla ortak bir çalışma gerçekleştirdi. Dinozorların ses telleri çoğunlukla etlerden oluştuğu ve kalsiyum barındırmadığı için genellikle kemikler gibi fosilleşmiyor. AraştIrmalar sonucu elde edilen sesler hiç de filmlerdekine benzemiyor.

Antik yaratıkların modern akrabalarını inceleyerek seslerinin neye benzediğini araştıran bilim insanları filmlerin hilesini ortaya çıkardı. Film canavarlarının tamamen kurgusal olduğu gerçeği ve seyir zevki için kükremeleri filmde kabul edilse de durum hiç de öyle değilmiş: Yani Jurassic Park’ta anıran T-rex’ler hala var olsalar da devasa boyutlarına rağmen avlandıklarını fark ettirmeyecek kadar sessiz yaratıklarmış. Aşağıda bulunan videoda araştırmacıların analizlerini, filmdeki seslerin nasıl yapıldığını ve dinozorların, bilimsel tahminler baz alınarak oluşturulan gerçek seslerini dinleyebilirsiniz. Özellikle 3.40-3.50 arasını dikkatli dinleyin.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >