Üzerinden 1 yıl geçen Fırat Kalkanı Harekatı ile neler değişti?

el bab tamam
el bab tamam

TSK ve ÖSO güçlerinin 24 Ağustos'ta başlayan Fırat Kalkanı Harekatı'nın üzerinden tam 1 yıl geçti. Peki bölgede neler değişti?

Türk Silahlı Kuvvetleri ve destekledikleri muhalif Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından 24 Ağustos 2016'da Suriye'de başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı'nın üzerinden tam bir yıl geçti. El Bab, Cerablus, Çobanbey (Rai) ve örgütün en önem verdiği Dabık temizlendi.

DEAŞ tamamen sınırdan temizlenirken, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin de kantonlarını birleştirme hayalleri suya düştü.

Binlerce teröristin etkisiz hale getirildiği Fırat Kalkanı Harekatı neden başlamıştı, harekat ile neler değişti?

Fırat Kalkanı Harekatı ile terör koridoru engellendi

                                    DEAŞ'ı sınırdan uzaklaştırarak sınır güvenliğinin sağlanmasının planlandığı harekatta, terör örgütü PYD'nin Azez-Cerablus hattında oluşturmayı düşündüğü terör koridoru da engellendi.

Suriye'de sürekli hava saldırılarına maruz kalan Suriyeliler ile birlikte Türkiye içerisinde bulunan sığınmacıların, terör örgütlerinden temizlenen alanda oluşturulacak 
güvenli bölgeye yerleştirilmesi düşünülmektedir. ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın “Güvenli Bölge kuracağım” açıklamalarıyla da bu planın uluslararası camia tarafından da desteklenebileceğini gösteriyor. Uluslararası destek almasa da Türkiye bunu Cerablus örneğinde olduğu gibi kendi sağlayabiliyor.
Fırat Kalkanı Harekatı ile terör koridoru engellendi DEAŞ'ı sınırdan uzaklaştırarak sınır güvenliğinin sağlanmasının planlandığı harekatta, terör örgütü PYD'nin Azez-Cerablus hattında oluşturmayı düşündüğü terör koridoru da engellendi. Suriye'de sürekli hava saldırılarına maruz kalan Suriyeliler ile birlikte Türkiye içerisinde bulunan sığınmacıların, terör örgütlerinden temizlenen alanda oluşturulacak güvenli bölgeye yerleştirilmesi düşünülmektedir. ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın “Güvenli Bölge kuracağım” açıklamalarıyla da bu planın uluslararası camia tarafından da desteklenebileceğini gösteriyor. Uluslararası destek almasa da Türkiye bunu Cerablus örneğinde olduğu gibi kendi sağlayabiliyor.
Harekata kaç TSK personeli ve ÖSO mensubu katıldı?

                                    
                                    1500'den fazla TSK personeli ile birlikte 2000 ÖSO mensubunun sahada olduğu harekatta, bu sayının her geçen gün arttığı bilinmektedir. Çoğunluğunu Türkmen grupların oluşturduğu Arap, Kürt ve yerel halktan oluşan birçok grup Özgür Suriye Ordusu çatısı altında toplanmaya devam ediyor.
Harekata kaç TSK personeli ve ÖSO mensubu katıldı? 1500'den fazla TSK personeli ile birlikte 2000 ÖSO mensubunun sahada olduğu harekatta, bu sayının her geçen gün arttığı bilinmektedir. Çoğunluğunu Türkmen grupların oluşturduğu Arap, Kürt ve yerel halktan oluşan birçok grup Özgür Suriye Ordusu çatısı altında toplanmaya devam ediyor.
3000 bini aşkın terörist etkisiz hale getirildi

                                    
                                    Türk Silahlı Kuvvetlerinden Şubat ayında yapılan açıklamada ise Fırat Kalkanı Harekatı 2 bin 288'i ölü olmak üzere toplam 2 bin 705 DEAŞ mensubu, 322'si ölü olmak üzere toplam 344 PKK/PYD mensubu terörist etkisiz hale getirildi.

Bölgesel kaynaklar, operasyon kapsamında öldürülen toplam terörist sayısının 3 bini aştığını belirtiyor.


Harekat sırasında 
600'den fazla terörist de canlı olarak ele geçirildi.
3000 bini aşkın terörist etkisiz hale getirildi Türk Silahlı Kuvvetlerinden Şubat ayında yapılan açıklamada ise Fırat Kalkanı Harekatı 2 bin 288'i ölü olmak üzere toplam 2 bin 705 DEAŞ mensubu, 322'si ölü olmak üzere toplam 344 PKK/PYD mensubu terörist etkisiz hale getirildi. Bölgesel kaynaklar, operasyon kapsamında öldürülen toplam terörist sayısının 3 bini aştığını belirtiyor. Harekat sırasında 600'den fazla terörist de canlı olarak ele geçirildi.
Harekatın en önemli noktası El Bab neden bu kadar önemliydi? 

                                    El Bab kelime anlamında olduğu gibi bölgenin kapısı durumunda ve Rakka-Afrin-Halep üçgeninin merkezi durumunda bir yerleşim yeri. El Bab, DEAŞ'ın lojistik ihtiyacını karşılayan bir merkez olmakla birlikte DEAŞ'ın Suriye'de en güçlü olduğu 2. yerleşim yeri.

Suriye'deki terör örgütleri için hedef haline gelen El Bab, DEAŞ için önemli olduğu kadar PYD'nin de hayallerini süsleyen bir ilçe. Terör örgütü PYD, Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı ilan ettiği kantonlarını birleştirmesi için (Afrin ile Kobani'yi birleştirme düşüncesi) El bab üzerine planlar kuruyordu. Muhaliflerin ilçeyi ele geçirmesiyle, PYD'nin Afrin ile Kobani'yi birleştirip koridor oluşturma planları suya düşmüş oldu.
Harekatın en önemli noktası El Bab neden bu kadar önemliydi? El Bab kelime anlamında olduğu gibi bölgenin kapısı durumunda ve Rakka-Afrin-Halep üçgeninin merkezi durumunda bir yerleşim yeri. El Bab, DEAŞ'ın lojistik ihtiyacını karşılayan bir merkez olmakla birlikte DEAŞ'ın Suriye'de en güçlü olduğu 2. yerleşim yeri. Suriye'deki terör örgütleri için hedef haline gelen El Bab, DEAŞ için önemli olduğu kadar PYD'nin de hayallerini süsleyen bir ilçe. Terör örgütü PYD, Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı ilan ettiği kantonlarını birleştirmesi için (Afrin ile Kobani'yi birleştirme düşüncesi) El bab üzerine planlar kuruyordu. Muhaliflerin ilçeyi ele geçirmesiyle, PYD'nin Afrin ile Kobani'yi birleştirip koridor oluşturma planları suya düşmüş oldu.
Fırat Kalkanı Harekatı'nda hangi bölgeler ele geçirildi?

                                    2 bin kilometre kareden fazla bir alan DEAŞ ve PYD'den temizlendi. Toplam kontrol altına alınan meskul mahal sayısının 230 olduğu harekatta; Cerablus, El Bab, Rai(Çobanbey) ve DEAŞ'ın kutsal olarak gördüğü Dabık temizlendi.
Fırat Kalkanı Harekatı'nda hangi bölgeler ele geçirildi? 2 bin kilometre kareden fazla bir alan DEAŞ ve PYD'den temizlendi. Toplam kontrol altına alınan meskul mahal sayısının 230 olduğu harekatta; Cerablus, El Bab, Rai(Çobanbey) ve DEAŞ'ın kutsal olarak gördüğü Dabık temizlendi.
Neler değişti: İlk ve son gününde Fırat Kalkanı Harekatı
Neler değişti: İlk ve son gününde Fırat Kalkanı Harekatı
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >