Fırat'ın doğusunda ABD ile ilk ortak kara devriyesi

TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri Unsurlarının ilk müşterek kara devriyesi başladı. -AA
TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri Unsurlarının ilk müşterek kara devriyesi başladı. -AA

Fırat'ın doğusunda Güvenli Bölge kapsamında Türk ve ABD askerleri ilk ortak kara devriyesini gerçekleştirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri iki ayrı noktadan Fırat’ın doğusuna girdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Suriye'de Fırat'ın doğusunda güvenli bölge tesisi için başlattıkları ilk ortak kara devriyesi tamamlandı.

Güvenli bölge birinci safha uygulamaları kapsamında ABD ile ortak kara devriyesi bu sabah saat 10.24'te başladı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımda, "Suriye’nin kuzeyinde, Fırat’ın doğusunda Güvenli Bölge tesisi faaliyetleri kapsamında; TSK ve ABD personeli, kara araçları ve İHA’ların iştirakiyle ilk müşterek kara devriyesine Akçakale güneyinde, Suriye tarafında başladı" denildi.

TSK'ya ait 6 zırhlı araç, Akçakale'den sınırı geçti ve 6 araçlık ABD kovoyu ile buluştu. Türk ve ABD askerleri, Telabyad kırsalında güneye doğru hareket etti.

İHA'ların da katıldığı devriye, yaklaşık 2 saat 30 dakika sürdü. İlk ortak kara devriyesinin tamamlanmasının ardından Türk birlikleri geri döndü. Kara devriye görevleri bundan böyle belirli bir takvime göre devam edecek.

MSB'den yapılan açıklamada, "Fırat'ın doğusunda Güvenli Bölge tesisi için TSK ve ABD personelinin ilk müşterek kara devriyesi planlandığı şekilde icra edildi" ifadeleri kullanıldı.

Daha önce ABD ile birlikte üç kez hava devriyesi yapılmıştı. YPG terör örgütüne ait siperler havadan tespit edilmişti.

Bölgeden ilk kareler:

İHA
İHA
İHA
İHA
İHA
İHA
İHA
İHA
İHA
İHA
AA
AA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar müşterek kara devriyesinin bugün başlayacağını belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:

  • "Orada bir Türk general ve bir ABD’li general ile onlara bağlı subaylar çalışmalara başladı. Önce İHA sonra helikopter uçtu. 3. müşterek helikopter uçuşunu gerçekleştirdik. Helikopter uçuşlarını tahkimatın tahribi dahil arazide yapılan, yapıldığı iddia edilen her şeyi bizzat görmek için bir imkan ve fırsat olarak değerlendiriyoruz. Müşterek kara devriyesinin de 8 Eylül’de başlamasını planladık. Buraya ilişkin bir genel mutabakat var. Bu çerçevede belirlenmiş faaliyetlerin belli bir sıra ve tempoda yapılmasını bekliyoruz, bu konuda ilerlemeyi arzu ediyoruz."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >