Fiziğin sınırlarını zorlayan teknoloji: Saç tellerine roman yazmak

Hong Kong’da bir mikroçip üreticisi, nano-fizik alanında sınırları zorlayarak 12 sayfadan oluşan küçük bir çizgi romanı saç teline işledi.

M-Labs adlı mikroçip firması, 'Juana Gezegeni Örüyor' adlı çizgi romanı insan saçı telleri üzerine işledi. Sadece mikroskopla okunabilen çizgi romanda küçük bir kızın müzik yapmak için çeşitli aletleri bir araya getirmesi anlatılıyor. 12 sayfanın her biri 20 mikrometre genişliğinde (1 mikrometre = milimetrenin binde biri). Daha önce önce çekilen 'Bir Çocuk ve Atomu' adlı 60 saniyelik film, 242 kareden oluşuyordu. Filmin her karesi 50 atom genişliğindeydi. İnsan saçı teli ise yaklaşık 1 milyon atom genişliğinde.



M-Labs'in kurucusu Sebastien Bourdeauducq, iyon ışınları ile telin üzerine oyma yaptı. Ayrıca lazere benzeyen çok keskin ve yüksek hızlı iyon ışınımı ile 75 mikrometre kalınlığındaki saçın üzerine desenler işlenildi. Bunun, hayallerinin sadece başlangıcını oluşturduğunu söyleyen Bourdeauducq ve ekibi, nano-fizik çalışmaları kapsamında daha küçük yüzeylere daha büyük eserler basmayı planladıklarını söyledi.




Kaynak: Bilimpro

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >