Floyd davası öncesi aileye verilecek 27 milyon dolarlık tazminat karara gölge düşürür mü?

Arşiv
Arşiv

ABD'de geçen sene polis tarafından boynuna bastırılarak öldürülen ve dünyada geniş çaplı protestolara neden olan siyahi George Floyd'un duruşmasının ön hazırlıkları sürüyor. Daha yargılama başlamadan Minneapolis Belediye Meclisi'nin Floyd ailesine 27 milyon dolar gibi bir tazminat ödemeye karar vermesi ve dava için seçilen jüri ülke gündemine oturmuş durumda.

İÇİNDEKİLER

ABD'de geçen sene 25 Mayıs'ta öldürülen George Floyd davasının hazırlıkları sürüyor. Dava öncesi Minneapolis Belediye Meclisi Floyd ailesiyle uzlaşmaya vardı.


Aileye verilmesi planlanan 27 milyon dolarlık tazminatın içerisinde Floyd'un öldürüldüğü caddenin geliştirilmesi için ayırılan 500 bin dolar da bulunuyor.

Ailenin avukatı Ben Crump bu paranın ihmal nedeniyle cinayet davası öncesi ödenen en yüklü tazminat olduğuna dikkati çekerek, bu kararın önemli olduğunu söyledi.

Crump, tazminat kararının, 'siyahi hayatların önemli olduğuna ve beyaz olmayan insanlara karşı polis zulmünün sona ermesi gerektiğine dair güçlü bir mesaj' olduğunu belirtti.

Davalı taraftan itiraz

George Floyd'un hatalı gözaltı tekniği ile ölümüne yol açtığı suçlamasıyla yargılanan eski polis Derek Chauvin'in avukatı ise tazminat hakkındaki endişelerini dile getirdi.

Chauvin'in savunma avukatı Eric Nelson hakime; dava öncesi onaylanan 27 milyon dolarlık tazminatın 'suçun yargılamadan kabul edildiği' izlenimi vereceğini, bu yüzden jürinin fikrine etki edebileceğini ve jüri havuzunun güvenilirliğini zedeleyeceğini bildirdi.


Nelson davanın başka bir şehirde görülmesini talep etti.

Endişeyi makul bulan Hakim Peter Cahill, tazminat kararı sonrası fikirlerinin değişip değişmediğini anlamak için jüriyi sorgulayacağını kaydetti.

Sistem nasıl işliyor?

ABD'de yargılamalarda hakim, savcı ve avukatlara ek olarak halktan seçilen jüriler bulunuyor. 18 yaşın üstündeki herkesin jüri olabildiği sistemde kişiler davalı ve davacı tarafların sunduğu delilleri değerlendirerek lehte veya aleyhte oy kullanıyor.

Jüri kimlerden oluşuyor?

George Floyd davasına şu ana kadar seçilen 9 jürinin arasında üç beyaz erkek, iki siyah erkek, iki beyaz kadın, bir Hispanik erkek ve kendini çok ırklı olarak tanımlayan bir kadın bulunuyor. Üç kişinin daha seçilmesinin ardından jüri seçim işlemi tamamlanacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >