Fotoğraf tarihinin ilkleri

Son yıllarda her gün milyonlarca fotoğraf çekiliyor, paylaşılıyor. Sosyal medya sitelerinin de çıkmasıyla fotoğraf çekerek hayatını başkalarıyla paylaşmak günümüzün yeni trendi ve biteceğe de benzemiyor. Peki her gün içinde olduğumuz bu alanın ilkleri nelerdir diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz.

İşte fotoğraf tarihinin ilkleri..
Dünyanın ilk fotoğrafı
Dünyanın ilk fotoğrafı yılında Nicephore Niepce tarafından odası kullanılarak çekilmiştir. Yani ilk fotoğraf makinesi bir evin odasıdır. Şöyle ki, camera obscura denen sistem ile bir odanın her yerini ışıktan koruyup ufacık bir delik açarsanız, o ufak delikten gelen ışık dışarıdaki manzarayı size gösterecektir. Bu daha önceden de bilinen bir olaydı fakat Niepce kendi geliştirdiği karışımı bir kalıba sürüp, delikten gelen görüntüyü kaydetmeyi başarmış ilk kişidir.
Dünyanın ilk fotoğrafı Dünyanın ilk fotoğrafı yılında Nicephore Niepce tarafından odası kullanılarak çekilmiştir. Yani ilk fotoğraf makinesi bir evin odasıdır. Şöyle ki, camera obscura denen sistem ile bir odanın her yerini ışıktan koruyup ufacık bir delik açarsanız, o ufak delikten gelen ışık dışarıdaki manzarayı size gösterecektir. Bu daha önceden de bilinen bir olaydı fakat Niepce kendi geliştirdiği karışımı bir kalıba sürüp, delikten gelen görüntüyü kaydetmeyi başarmış ilk kişidir.
İlk fotomontaj fotoğrafı
Neredeyse fotoğrafın bulunması kadar eski bir zamanda ilk fotomontaj da yapılmıştır. Tabii o zamanlar Photoshop, Snapseed, Retrica yoktu. Hep negatifler üzerinden oynamaları yapıyorlardı. İlk fotomontaj resim Henry Peach Robinson tarafından 1858 yılında yapılmıştır. Tüberkülozdan ölen bir kızın aile fertleri ile bir kompozisyon yapmıştır.
İlk fotomontaj fotoğrafı Neredeyse fotoğrafın bulunması kadar eski bir zamanda ilk fotomontaj da yapılmıştır. Tabii o zamanlar Photoshop, Snapseed, Retrica yoktu. Hep negatifler üzerinden oynamaları yapıyorlardı. İlk fotomontaj resim Henry Peach Robinson tarafından 1858 yılında yapılmıştır. Tüberkülozdan ölen bir kızın aile fertleri ile bir kompozisyon yapmıştır.
İlk savaş fotoğrafları
İlk savaş fotoğrafları 1853-1856 tarihleri arasında yapılan Kırım savaşında Roger Fenton tarafından çekilmiştir. Roger Fenton, görüntüyü kaydetmek için cam tabakalar kullandığı için bir çok fotoğraf onun at arabasında kırılmıştır.
İlk savaş fotoğrafları İlk savaş fotoğrafları 1853-1856 tarihleri arasında yapılan Kırım savaşında Roger Fenton tarafından çekilmiştir. Roger Fenton, görüntüyü kaydetmek için cam tabakalar kullandığı için bir çok fotoğraf onun at arabasında kırılmıştır.
İlk selfie 
İlk selfie fotoğrafı 1839 yılında Alman kimyager Robert Cornelius tarafından çekilmiştir. Bu fotoğraf aynı zamanda çekilen ilk insanlı fotoğraf olma özelliğini de taşımaktadır.
İlk selfie İlk selfie fotoğrafı 1839 yılında Alman kimyager Robert Cornelius tarafından çekilmiştir. Bu fotoğraf aynı zamanda çekilen ilk insanlı fotoğraf olma özelliğini de taşımaktadır.
İlk kadın fotoğrafı
Tarihteki ilk kadın fotoğrafı 1839 yılında Dorothy Catherine Draper'ın fotoğrafıdır. Bu fotoğraf Amerika'da çekilmiştir.
İlk kadın fotoğrafı Tarihteki ilk kadın fotoğrafı 1839 yılında Dorothy Catherine Draper'ın fotoğrafıdır. Bu fotoğraf Amerika'da çekilmiştir.
İlk hareketli fotoğraf
İlk hareketli fotoğraf 1878 yılında Eadweard Muybridge tarafından çekilmiştir. Bu fotoğraflardan sonra atların koşarken aynı anda 4 ayağının havada olmadığı kanıtlanmıştır.
İlk hareketli fotoğraf İlk hareketli fotoğraf 1878 yılında Eadweard Muybridge tarafından çekilmiştir. Bu fotoğraflardan sonra atların koşarken aynı anda 4 ayağının havada olmadığı kanıtlanmıştır.
İlk doğa olayı fotoğrafı
1847 yılında Thomas Easterly isimli fotoğrafçı ilk defa bir doğa olayının fotoğrafını çekmeyi başarmıştır.
İlk doğa olayı fotoğrafı 1847 yılında Thomas Easterly isimli fotoğrafçı ilk defa bir doğa olayının fotoğrafını çekmeyi başarmıştır.
İlk renkli fotoğraf
1861 yılında İskoç fizikçi James Clerk Maxwell, siyah-beyaz fotoğrafı üç farklı filtreden renkli fotoğrafa ulaşmıştır.
İlk renkli fotoğraf 1861 yılında İskoç fizikçi James Clerk Maxwell, siyah-beyaz fotoğrafı üç farklı filtreden renkli fotoğrafa ulaşmıştır.
İlk yüksek hızlı fotoğraf
Profesör Harold Edgerton 1940 yılında elmayı delip geçen kurşunu özel bir mekanizmayla fotoğrafını çekmeyi başarmıştır. Bu başarı bilimden sanata bir çok alanda işe yaramıştır.
İlk yüksek hızlı fotoğraf Profesör Harold Edgerton 1940 yılında elmayı delip geçen kurşunu özel bir mekanizmayla fotoğrafını çekmeyi başarmıştır. Bu başarı bilimden sanata bir çok alanda işe yaramıştır.
"Dünya"nın ilk fotoğrafı
Gezegenimizin ilk fotoğrafı 1968 yılında Apollo 8 uzay mekiği tarafından çekilmiştir.
"Dünya"nın ilk fotoğrafı Gezegenimizin ilk fotoğrafı 1968 yılında Apollo 8 uzay mekiği tarafından çekilmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >