Foxconn, iPhone üretimini Meksika'ya kaydırabilir: Bu hamleyle ne amaçlanıyor?

iPhone
iPhone

ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı yeni planlamaların yapılmasına neden oluyor.

Foxconn'un Çin ticaret savaşı endişeleri üzerine yeni Meksika fabrikasını değerlendirdiği söyleniyor.

Asya menşeili şirketler üretimlerini Meksika'ya kaydırmanın peşinde. Hatta Foxconn'un yeni nesil iPhone'ların üretimi için bu ülkeyi tercih edebileceği söyleniyor.

Foxconn, Pegatron ve Luxshare gibi bir dizi büyük Asyalı üreticinin Meksika'da yeni fabrikalar açmayı düşündüğü biliniyor. Bunun en önemli nedenleri koronavirüs ve ABD - Çin arasında devam edenticaret savaşı. Reuters'ın aktardığı haberlere göre Foxconn bu yeni fabrikada tamamen yeni nesil iPhone'ları üretmeyi planlıyor. Ama Apple'ın şu anda konuya doğrudan dahil olduğu düşünülmüyor.

Nihai kararın yıl sonuna kadar verilmesi bekleniyor.

Planlar, ABD ve Çin arasında belirgin hale gelen gümrük vergilerine verilen bir yanıt olarak görülüyor. Meksika'da fabrika kurulmasının, şirketlerin yeni ABD-Meksika-Kanada ticaret anlaşmasından yararlanmalarına ve belirli koşullar altında ABD'ye gümrük vergisinden muaf ihracattan yararlanmasına izin verebileceği belirtiliyor. Şirketler üretimi Asya'dan Amerika kıtasına taşımaya teşvik etme fikrinin Washington'da da politik olarak ilgi gördüğü biliniyor.

Foxconn, Meksika'da yıl sonuna kadar yeni bir fabrika için planlamayı yapabilir.
Foxconn, Meksika'da yıl sonuna kadar yeni bir fabrika için planlamayı yapabilir.

Foxconn'un Hindistan'a 1 milyar dolar kadar yatırım yapmayı planladığı biliniyor. Yani bu aslında Temmuz'da ortaya çıkan bir bilgi. Hindistan'da ilk kez tepe seviyesi iPhone'larla ilgili işlemlerin yapılmaya başlanmasıyla birlikte %20'lik ithalat vergisi ortadan kalkıyor.

Foxconn Başkanı Liu Young-hwa, Ağustos'ta yaptığı açıklamada şirketinin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilime yanıt olarak iki farklı tedarik zinciri seti sağlamak amacıyla çalıştığını söyledi.

    Dipnot: Foxconn'un Meksika'da halihazırda fabrikaları var. Ancak bunların büyük bölümü sunucu tabanlı çözümler geliştiren fabrikalar.

Reuters, Foxconn'un Meksika'daki planları hakkında nihai bir kararın bu yıl daha sonra verilebileceğini, ancak şirketin planlarının değişebileceği belirtiliyor. Örneğin 2017'de Wisconsin'de büyük bir yatırımı duyurduktan sonra Foxconn artık planlarını önemli ölçüde küçültmüş görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >