Fransa Cumhurbaşkanı Macron: AB Türkiye'ye karşı birleşmelidir

Yunan Başbakan Miçotakis ve Fransız Cumhurbaşkanı Macron (Arşiv)
Yunan Başbakan Miçotakis ve Fransız Cumhurbaşkanı Macron (Arşiv)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 7 AB üyesinin Doğu Akdeniz'e dair gerçekleştireceği zirveye ilişkin Türkiye karşıtı açıklamalarını devam ettirdi. Macron, "AB, Türkiye'nin kabul edilemez davranışları karşısında birleşmelidir" ifadelerini kullandı.

Korsika'daki Doğu Akdeniz zirvesine MED7 olarak bilinen Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Malta, Güney Kıbrıs ve Yunanistan başbakanları katılacak.

Zirve öncesi Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ikili bir görüşme gerçekleştirecek.

  • Bugün Türk-Yunan askeri heyetlerinin NATO'daki toplantısı da 15.30'da başlayacak.

Lobi çalışmasına benzer toplantı

Zirve öncesi Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada zirvenin ana gündem maddesinin "Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerde uzlaşının geliştirilmesi olabileceği" bildirilmişti.

Açıklamada "Forumdaki görüşmeler Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimler bağlamında Avrupa Konseyi'nin Türkiye ile ilişkiler konusunda Brüksel'de 24-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak toplantı öncesi alınacak kararların belirlenmesi hususuna da yardımcı olacaktır" denildi.

MED7 zirvesine Akdeniz'e kıyısı olan Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Malta, Güney Kıbrıs ve Yunanistan katılacak
MED7 zirvesine Akdeniz'e kıyısı olan Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Malta, Güney Kıbrıs ve Yunanistan katılacak

Macron: Sorunumuz Türk halkıyla değil, Erdoğan'la

Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan ile dayanışma içinde olduklarını kaydeden Macron, "Türkiye'ye karşı ortak bir 'Avrupa tutumu' oluşturmaya çalışacağız" dedi.


AB'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı "daha iddialı, daha sıkı" olmasını gerektiğini belirten Fransa Cumhurbaşkanı, Doğu Akdeniz'de gerilimin tırmandırılmasından kaçındıklarını söyleyerek, "Ancak Türkiye belirli konularda niyetini netleştirmeli" dedi.

Macron ayrıca, Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu ancak Doğu Akdeniz'de NATO müttefiki gibi hareket etmediğini söyleyerek, "Sorunumuz Türk halkıyla değil Erdoğan'la" dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik: Sömürgeci ve ahlaksızca bir oyun

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik Macron'a yanıt verdi. Çelik şu ifadeleri kullandı:

Macron "Sorunumuz Türk halkıyla değil Erdoğan’la" demiş. Sömürgecilerin eski ve ahlaksız bir oyunudur bu. Halkları sömürmek içi sahte sevgi gösterisi sunar ama vatansever liderleri hedef alırlardı. Sömürgeci kafanın Cumhurbaşkanımızı hedef alması bizim için gururdur. Bizim sizin gibi sömürgeci kafalarla sorunumuz var Bay Macron. Acı çektirdiğiniz haklarla ve sömürmek istediğiniz halklarla insani ve kardeşlik bağımız var. O yüzden sizinle karşı karşıyayız. Tehdit dili kullandığınız ülke Türkiye’dir. Türkiye size en uygun cevapları verecektir. Siz Bay Macron burayı kolayca kandırabileceğiniz kabile devletleri ile karıştırmayın. Bu ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı ile halkını ayırmaya kimsenin gücü yetmez. "Erdoğan ayrı, Türk halkı ayrı" diyerek oynadığınız oyunu defalarca Afrika’da oynadığınızı biliyoruz.

Miçotakis'ten Türkiye makalesi

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise bugün yayınlanmak üzere, The Times gazetesi için "Türkiye ya saldırganlığına son verir ya da AB yaptırımlarına maruz kalır" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Yunan Başbakan Miçotakis'in Türkiye karşıtı yazısı bugün The Times'ta yayınlandı
Yunan Başbakan Miçotakis'in Türkiye karşıtı yazısı bugün The Times'ta yayınlandı

Miçotakis'in yazısında satış başları şöyle:

Konu artık Avrupa dayanışmasının ötesine geçti. Mesele, artık Avrupa'nın stratejik çıkarlarının, hayati çıkarlarının tehlike altında olduğunu kabul etmekle ilgili. Avrupa, gerçek anlamda jeopolitik gücünü göstermek istiyorsa, saldırgan bir Türkiye'ye taviz vermeyi göze alamaz.

Yunanistan'ın Türkiye'den gelecek her türlü saldırganlığa karşı koyacak askeri kapasitesi vardır. Ancak, iki ülke arasında herhangi bir askeri olayın yaşanmasının kimsenin çıkarına olmadığı da aşikardır.

Kavgacı bir üslup, milliyetçi bir propaganda, Rusya'dan satın alınan silah sistemleri, Dünya Miras Listesi'ndeki yapıların camiye dönüştürülmesi, yasa dışı deniz faaliyetleri ve savaş tehdidi. Türkiye, geçmişte kalan bir üslup kullanıyor. Düşmanlardan, şehitlerden, mücadeleden ve bunun için her türlü bedeli ödemekten bahsediyor. Yalnızca Yunanistan ve Kıbrıs gibi iki AB üyesini değil, Birliğin tamamını tehdit eden aday bir ülke, böyle üslup ve tutum benimsiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >