Fransa'da anaokul öğrencileri 'izolasyon karelerinde' oyun oynuyor

Çocuklar, tebeşirle çizilmiş karelerin içinden arkadaşlarıyla oynadı
Çocuklar, tebeşirle çizilmiş karelerin içinden arkadaşlarıyla oynadı

Fransa koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında 17 Mart'ta uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağı ve çeşitli kısıtlamaları bu hafta itibariyle gevşetme kararı aldı. Bu karar kapsamında, anaokulları ve ilk dereceli okulların büyük çoğunluğu pazartesi günü açıldı. Anaokulu öğrencilerinin sosyal mesafeyi korumak için kendilerine tebeşirle çizilen alanların dışarı çıkmaması oldukça gündem oldu.

Fransa 8 haftalık zorunlu sosyal izolasyonun ardından yavaş yavaş normalleşme fazına geçmeye başlıyor.

BFM TV muhabiri Lionel Top bu hafta açılan bir anaokulunu ziyaret etti, fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Top, şu ifadeleri kullandı:

Çocukların teneffüslerde oynaması ve sosyal mesafeye uyulabilmesi için eğitmenler bahçede yere tebeşirle kareler çizdi. Çocuklar oynuyor, dans ediyor, zıplıyor, beraber gülüyor, ama bu kareden. Gördüğümüze göre bunu bir cezalandırma olarak görmüyorlar.

Öte yandan sınıf içinde de güvenlik bantları çekildi, öğretmenler maske takmaya başladı.

Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, öğretmenlerin öğrencileri için tebeşirle sınırlar çizilmesine dair verilen belirli bir yönerge olmadığını söyledi.

Ancak Bakanlık, herkesin sosyal mesafe uygulaması, alan, oyuncak veya okul materyali paylaşılmaması gerektiğini ifade etti.

Bazı öğretmenler ve veliler okulların açılmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi, okulların açılması için henüz erken olduğunu belirtti.

Okullar ile ilgili karar neler içeriyor?

Bu hafta pazartesiden itibaren kapalı olan bazı iş yerleri ve okul öncesi kurumlar ve ilkokullar açıldı.

Verilen karara göre okullarda yoklama alınmayacak, ebeveynler çocuklarını okula göndermeme seçeneğine sahip.

Ayrıca okullar fiziksel koşulları müsaitse, yani bahçe ve sınıflarda öğrenciler sosyal mesafe kurallarına uyabiliyorsa açılacak.

  • Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer 50 bin ilkokul ve anaokuldan yüzde 80-85'inin açılacağını tahmin ettiklerini açıkladı. Ayrıca, vaka sayısının az olduğu bölgelerde ortaokulların da 18 Mayıs'ta açılması planlanıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >