Fransa’da 'sarı yelek' protestosuna sert müdahale

Fransız polisi protestoculara tazyikli suyla müdahale etti.
Fransız polisi protestoculara tazyikli suyla müdahale etti.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen yakıt fiyatları protestolarında, polis caddedeki birçok yeri ateşe veren göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Göstericilerle polis arasında yaşanan çatışmalarda en az 18 kişi gözaltına alındı. Protestoların nedeni ne? Sarı yelekliler kim? Protestocuların hedefinde kim var? sorularını cevaplandırdık.

Fransa’nın başkenti Paris’te polis artan yakıt fiyatlarını protesto etmek için sokaklara dökülen göstericilere karşı tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Protestoculardan en az 18 kişi gözaltına alındı.

Protestocularla Fransız polisi arasında çatışma Şanzelize’de meydana geldi. Polis, kent merkezinde başbakanlık ofisinin de aralarında olduğu önemli yapıların bulunduğu bölgeye girmek isteyen protestoculara müdahale etti.

Fransa'da, akaryakıt zamları ülke genelinde protesto edilirken başkent Paris'teki Champs-Elysees Caddesi'nde 'Sarı yelekliler' adı altında örgütlenen eylemciler, gösteri düzenledi.
Fransa'da, akaryakıt zamları ülke genelinde protesto edilirken başkent Paris'teki Champs-Elysees Caddesi'nde 'Sarı yelekliler' adı altında örgütlenen eylemciler, gösteri düzenledi.

"Sarı yelekliler" olarak anılan göstericiler ve polis arasında yaşanan çatışmalarda en az 18 kişi gözaltına alındı. Paris geneline güvenlik amacıyla 3 bin kişilik bir polis gücü daha sevk edildi. Şehirde 30 bin kişinin bu protestoya katıldığı tahmin ediliyor.

Protestocular Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istifa etmesi gerektiği yönünde sloganlar attılar.
Protestocular Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istifa etmesi gerektiği yönünde sloganlar attılar.

Protestoların nedeni ne?

  • Protestoların nedeni Fransa’da araçların en fazla kullandığı yakıt türü olan dizelin fiyatının 1 yıl içinde yüzde 23 artması.
  • Fransa geneline yayılan protesto dalgasının geçen haftaki ilk ayağında 280 binden fazla kişinin sokağa çıkarak gösteri yaptığı belirtilmişti. Geçen hafta gerçekleşen gösterilerde bir kişi yaşamını yitirmişti.
  • Fransa İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Cumartesi yapılan gösterilere katılım ise 80 bin kişi civarında gerçekleşti.

Bazı protestocular polise taş attı.

Taşradan doğdu, sosyal medyada büyüdü

Önce taşradan doğan "sarı öfke" arabaların ön camlarına taşıtta bulundurma zorunluluğu olan sarı yeleklerin konulmasıyla, başladı.

Gösteriye scooterıyla gelen bir protestocu
Gösteriye scooterıyla gelen bir protestocu

Sosyal medyanın da yardımıyla ülke çapında "partiler üstü" dev bir protesto hareketine dönüşen protestonun apolitik kişilerce düzenlendiği iddia ediliyor.

Selfie çeken iki protestocu
Selfie çeken iki protestocu

Sarı Yelekliler sendika ve derneklere de öfkeliler

Sarı Yelekliler yalnızca Elysee Sarayı ve hükümete değil, kendilerini yalnız bırakan siyasi partiler, sendikalar ve derneklere karşı da öfkeliler.

Hedefteki isim:Macron

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetin, "Zenginlerden alınan yat, tablo, mücevher vergilerini kaldırması, sarayın porselenlerini değiştirmek için 500 bin Euro harcaması, denize sıfır mesafedeki yazlık saraya yüzme havuzu yaptırması ve öğrencilere yapılan aylık yardımdan 5 Euro kesmesi" gibi uygulamalar sık sık Sarı Yelekliler'in örgütlenmek için düzenledikleri toplantılarda gündeme geliyor.

Macron, Fransa’nın fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak için yakıt artışlarının gerekli olduğunu belirtiyor.
Macron, Fransa’nın fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak için yakıt artışlarının gerekli olduğunu belirtiyor.

"Sarı yelekler" protestosu nedeniyle Belçika'da da yakıt sıkıntısı başladı

Göstericilerin, otomobillerde bulundurulması zorunlu olan, fosforlu sarı yelek giymesi nedeniyle bu adla anılan protestolar, Fransa'nın ardından Belçika'da da genişliyor. Belçika'daki bazı benzin istasyonları, "Sarı yelekler" protestoları nedeniyle dolum yapılamaması yüzünden yakıt sıkıntısı ile karşı karşıya. Geçen haftadan bu yana devam gösteriler nedeniyle Total ve Shell, otoyol kenarlarındaki benzin istasyonlarına düzenli yakıt dolduramıyor.

Shell, Belçika'da "acil durum" planına geçerek, önceliği otoyol kenarlarındaki akaryakıt istasyonlarına verme kararı aldı. Belçika medyasına göre, Walonia ve Flaman kesiminde Total'e bağlı toplam 80 akaryakıt istasyonunda benzin ve motorin sıkıntısı yaşanıyor.

Molotof kokteyli ve bilardo topları da kullanıldı

Fransızca konuşulan kesimdeki akaryakıt depoları, Flaman kesimi ile Brüksel'den benzin ve motorin toplamaya başladılar. Ancak Çarşamba gününden itibaren protestolar Flaman bölgesine de kaydı.

  • Vilvoorde'deki bir rafinerinin çevresi, göstericiler tarafından ablukaya alındı. Bu nedenle akaryakıt dağıtımı yapılamadı. Bu arada Walonia bölgesindeki "sarı yelekler" protestosu dün gece de devam etti. Charleroi kentinde gösterilerin zaman zaman kontrolden çıktığı belirtildi.

Polis sözcüsü, 100 kadar protestocunun molotof kokteyli ve bilardo topları ile saldırısı sonucu çok sayıda çevik kuvvet mensubunun yaralandığını açıkladı. Protestocuların, bir banka şubesi ile bazı mağazalara da hasar verdikleri açıklandı. Charleroi polisi, Anvers'ten takviye çevik kuvvet ekipleri istedi.

Namur, Hainut ve Lüksemburg eyaletlerindeki gösterilerde de otoyollar, sınır geçişleri ve kavşaklar protestocular tarafından zaman zaman kapatıldı.

Sarı yelekliler, dün gece Bierset Havaalanı çevresinde da kamyonların geçişini engelledi. Liege ve Sclessin'de de gece boyu gösteriler devam etti. Polis, gözaltına alınanların sayısına ilişkin açıklama yapmadı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >