Fransız deprembilimciden tüyler ürperten 'İstanbul'da deprem' açıklaması

Ünlü Fransız deprembilimci Prof. Le Pichon İstanbul’u etkileyen en az bir veya iki deprem olacağını tespit ettiklerini, tek deprem olursa 7.4 şiddetinden büyük olacağını iki deprem olursa büyüklüğünün 7.2 civarında olacağını söyledi.

15 yıldır Marmara'daki fayı inceleyen, ünlü Fransız deprembilimci Prof. Xavier Le Pichon İstanbul'daki olası depreme ilişkin son bulguları Habertürk'ten Kürşad Oğuz'a açıkladı.

İstanbul'da depremin, 1766'da olduğu gibi iki seferde gerçekleşebileceğini belirten Fransız deprembilimci Le Pichon, "1766'da bu önce İstanbul-Silivri segmentinde batıya doğru, sonra Silivri-Ganos (Ganos Dağı-Tekirdağ) segmentinde batıya doğru gerçekleşmişti. Büyüklükleri 7-7.2 arasındaydı. Veya benim daha çok üzerinde durduğum gibi fay bütün bu hat boyunca tek parça kırılacak ve büyüklüğü 7.4-7.6 arasında olacak, Bir deprem çok daha büyük olur ya da iki deprem olursa 1766 depreminde olduğu gibi 1-2 ay arayla gerçekleşir. İki deprem olursa büyüklüğü 7.2 civarında olur. Tek deprem olursa 7.4'ten büyük olur." şeklinde konuştu.

Denizin altında 800 metre derinlikte, Kumburgaz havzasında, fay üzerinde bir kaymanın olmadığını ifade eden Le Pichon, "Bu şu demek: Fay üzerinde “esnek bozulma” katlanarak büyümeye devam ediyor. Yani fayda, bir “deprem olmayacağını” söyleyen kaymanın yaşandığını artık kesinlikle ileri süremeyiz. Fay üzerinde büyük bir depremin oluşmakta olduğu kesin. Fay deformasyon biriktiriyor ve bu da kesinlikle deprem olacak demek." dedi.

"Tek bir deprem olursa bu, 7.4-7.6 arasında bir büyüklükte olur"

Bir segmentin, İzmit'ten Silivri'ye gittiğini bunun İstanbul-Silivri uzunluğu 70 km'yi bulan segment olduğunu belirten Le Pichon, "Bu kesinlikle bir seferde kırılacak, yani en düşüğü bu olabilir ve 4.5 metrelik kaymayla 7'nin üstünde bir deprem doğuracağını öngörebiliriz. Sonra bu fay Ganos'a (Tekirdağ) kadar devam ediyor. Bu da 200 kilometreye kadar uzanıyor. Yani kırılma en az 70, en çok 200 kilometrede olabilir. Sadece 70 kilometrede olursa bu da ikinci bir deprem olacağı anlamına gelir. Bu deprem Marmara'nın batısını kırar ve yeni bir 7'den büyük depreme neden olur. Ama eğer tek bir deprem olursa bu, 7.4-7.6 arasında bir büyüklükte olur." şeklinde konuştu.

"İstanbul'da, kolayca yıkılabilecek bölgelerde aşırı yapılaşma var"

Daha önce 30 yıl içinde deprem olma olasılığının olduğunu söyleyen ama son 40 yılın araştırmalarına göre bunun tarihini öngöremediklerini kaydeden Le Pichon, "Yani 15 yıl içinde kesin olacak diyemem; ama olma olasılığı yüksek. Tam tarihini bilemesek de önümüzdeki yıllarda bu gerçekleşecek. Kesinlikle 7'den büyük bir ya da iki deprem olacak, Büyük deprem bütün İstanbul'u etkileyecek. İstanbul'da, kolayca yıkılabilecek bölgelerde aşırı yapılaşma var. Bu binalar iyi inşa edilmiş değiller. Yani önemli bir tehlike var. Ama bana öyle geliyor ki, biraz önce size bahsettiğim gibi fay boyunca kuzey ve güney arasında simetri olmaması nedeniyle bu, endişe duyacağımızda çok daha az önemli olabilir.









Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >