Fransız otomotiv devi tepkiler nedeniyle Rusya'dan çekildi

Arşiv
Arşiv

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından Toyota, Nissan, Honda ve Mazda ülkedeki faaliyetlerini durdurdu. Fakat başta Renault olmak üzere bazı markalar üretime devam etti. Bu süre zarfında büyük eleştirilere maruz kalan Fransız otomobil devi, kararını gözden geçirmek zorunda kaldı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ardından otomotiv devleri Toyota, Nissan, Honda ve Mazda Rusya'dan çekilme kararı aldı. Ancak Fransız otomobil devi Renault, faaliyetlerini sürdürdü. Bu kararının ardından yoğun eleştirilerin odağı haline gelen Renault da Rusya'dan çekildi.

Şirketten yapılan açıklamada, "Renault Grubu'nun Moskova'daki üretim tesisindeki faaliyetleri bugün itibarıyla askıya alındı" ifadesi kullanıldı.

Kar marjı düştü

Açıklamada, Renault'un Rusya'nın en büyük otomobil üreticisi olan AvtoVAZ'daki yüzde 69'luk hissesiyle ilgili tüm muhtemel seçenekleri de değerlendirdiği belirtildi. AvtoVAZ, Lada marka otomobilleri üretiyor. Otomobil üretiminden kazandığı gelirin yüzde 8'ini Rusya'dan elde eden Renault, bu ülkede faaliyetlerinin durdurulması sonucunda faaliyet kar marjını da yüzde 4'ten yüzde 3'e revize etti.

Zelenski Fransa parlamentosuna çağrıda bulunmuştu

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski dün video konferans yoluyla Fransa Parlamentosuna hitabında, Fransız şirketleri Renault, Auchan ve Leroy Merlin'in "Rusya'nın savaşının sponsoru" olmayı, kadın ve çocukların "öldürülmesi" için Rusya'yı finanse etmeyi bırakması gerektiğini belirtmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >