Fransızların unutmak istediği hezimet: Karboğazı Baskını

Karboğazı Baskını
Karboğazı Baskını

Karboğazı savaşı Çukurova’nın kurtuluşunda dönüm noktasıdır.Ankara Anlaşmasının temelini oluşturması yönüyle çok önemlidir. Karboğazı baskını, insanlık tarihine örnek bir kahramanlık ve cesaret anıtıdır. İşte 44 Kuvayi Milliye askerinin 700 kişilik Fransızlara karşı zaferinin öyküsü.

Anadolu coğrafyası için Birinci Dünya Savaşı ve sonrası kahramanlıklarla doludur. Sayısız destanın yazıldığı o dönemde Fransızların unutmak istediği bir bozgun da Karboğazı Baskını olmuştur.

İşte milli birlik ve beraberlikle oluşturulan Kuvayi-i Milliye destanlarından olan Fransızların hatırlamak istemediği Karboğazı Baskını

                                    
                                    Milli mücadele yıllarında Fransızlar, güney bölgelerini işgal etmek istemiş fakat bu bir dilek olarak kalmıştır. Çünkü Karboğazı baskını ile Türkler, bu dileği kabusa çevirmiştir. Vatanın dört bir yanının çepe çevre sarıldığı yıllarda, elinde eski bir silah ile yollara koyulan Anadolu halkı, Birinci Dünya Savaşı sonrasında ayaklanmış ve Kuvay-i Milliye'yi oluşturmuşlardı. İşte milli birlik ve beraberlikle oluşturulan Kuvayi-i Milliye destanlarından olan Fransızların hatırlamak istemediği Karboğazı Baskını.
İşte milli birlik ve beraberlikle oluşturulan Kuvayi-i Milliye destanlarından olan Fransızların hatırlamak istemediği Karboğazı Baskını Milli mücadele yıllarında Fransızlar, güney bölgelerini işgal etmek istemiş fakat bu bir dilek olarak kalmıştır. Çünkü Karboğazı baskını ile Türkler, bu dileği kabusa çevirmiştir. Vatanın dört bir yanının çepe çevre sarıldığı yıllarda, elinde eski bir silah ile yollara koyulan Anadolu halkı, Birinci Dünya Savaşı sonrasında ayaklanmış ve Kuvay-i Milliye'yi oluşturmuşlardı. İşte milli birlik ve beraberlikle oluşturulan Kuvayi-i Milliye destanlarından olan Fransızların hatırlamak istemediği Karboğazı Baskını.
FRANSIZLARIN ADANA'YA GELİŞİ

                                    
                                    
                                    
                                    Birinci Dünya Savaşı Sonrası çağın en kuvvetli ordularından olan Fransız birlikleri 17 Aralık 1918 tarihinde Mersin'i, Güney kesimler ise İtalyanlar işgal etti. Akdeniz'e ulaşımı kesildi.

Bu durum karşısında çaresiz kalmaktansa ölümü tercih eden Anadolu halkı, işgale karşın Kuvay-i Milliye birlikleriyle harekete geçti.
FRANSIZLARIN ADANA'YA GELİŞİ Birinci Dünya Savaşı Sonrası çağın en kuvvetli ordularından olan Fransız birlikleri 17 Aralık 1918 tarihinde Mersin'i, Güney kesimler ise İtalyanlar işgal etti. Akdeniz'e ulaşımı kesildi. Bu durum karşısında çaresiz kalmaktansa ölümü tercih eden Anadolu halkı, işgale karşın Kuvay-i Milliye birlikleriyle harekete geçti.
Kaçan Fransız askerlerine yanlış yol göstererek Karboğazına girmelerini sağlayan Hatice Hatun

                                    
                                    
                                    Fransız kuvvetleri, işgali hızlandırmak adına bölge ile iç ve kıyı kesimlerin yardım alabileceği yerleri kesmeye çalıştı. Bu doğrultuda Çukurova ve devamındaki ovaları kontrol için harekete geçen Fransız orduları, Toros dağlarını aşmak zorundaydı. Verdun Muharebesi'nde çarpışan Fransızların ünlü komutanı M. Mesnil geri çekilmek yerine ordularını Toros'lara sürdü ve yapılabilecek en büyük hatayı yaptı.

Kuvay-i Milliye'nin hakim olduğu kayalıklardan geçmeye çalışan Fransız birlikleri Gülek Boğazı mevkiinde Türkler tarafından sıkıştırıldı. Karboğazı olarak da bilinen bu yerde yalnızca 44 Kuvay-i Milliye milisi bulunurken yaklaşık 700 Fransız askerine karşı kahramanca mücadele verdi.
Kaçan Fransız askerlerine yanlış yol göstererek Karboğazına girmelerini sağlayan Hatice Hatun Fransız kuvvetleri, işgali hızlandırmak adına bölge ile iç ve kıyı kesimlerin yardım alabileceği yerleri kesmeye çalıştı. Bu doğrultuda Çukurova ve devamındaki ovaları kontrol için harekete geçen Fransız orduları, Toros dağlarını aşmak zorundaydı. Verdun Muharebesi'nde çarpışan Fransızların ünlü komutanı M. Mesnil geri çekilmek yerine ordularını Toros'lara sürdü ve yapılabilecek en büyük hatayı yaptı. Kuvay-i Milliye'nin hakim olduğu kayalıklardan geçmeye çalışan Fransız birlikleri Gülek Boğazı mevkiinde Türkler tarafından sıkıştırıldı. Karboğazı olarak da bilinen bu yerde yalnızca 44 Kuvay-i Milliye milisi bulunurken yaklaşık 700 Fransız askerine karşı kahramanca mücadele verdi.
44 Kuvey-i Milliye askeri 700 Fransız askerini etkisiz hale getirdi

                                    
                                    
                                    
                                    Yalnızca 44 vatanseverden oluşan bu "Kurtboğazı timi" Fransızların koskoca bir askeri taburunu etkisiz hale getirmiştir.

Tarihe Kurtboğazı Baskını olarak geçen bu unutulmaz zafer de, 44 Kuvay-i Milliye kahramanı 150'den fazla Fransız askerini öldürmüş, 500'den fazlasını da esir almıştır. Esir alınanların arasında Fransa'nın Verdun Kahramanı M. Mesnil'in de bulunduğu çok sayıda asker ve komutan burada Adanalılara esir düştü...
44 Kuvey-i Milliye askeri 700 Fransız askerini etkisiz hale getirdi Yalnızca 44 vatanseverden oluşan bu "Kurtboğazı timi" Fransızların koskoca bir askeri taburunu etkisiz hale getirmiştir. Tarihe Kurtboğazı Baskını olarak geçen bu unutulmaz zafer de, 44 Kuvay-i Milliye kahramanı 150'den fazla Fransız askerini öldürmüş, 500'den fazlasını da esir almıştır. Esir alınanların arasında Fransa'nın Verdun Kahramanı M. Mesnil'in de bulunduğu çok sayıda asker ve komutan burada Adanalılara esir düştü...
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >