G20 zirvesinde ihtilaflı konular ele alınacak: Uzlaşı sağlanacak mı?

Arjantin, G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor.
Arjantin, G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te başlayacak olan G20 Liderler Zirvesi'ne katılan ülke liderlerinin ana konusu ticaret, iklim değişikliği, göçmenler, mülteciler ve çelik vergisi olacak. Uzlaşmanın sağlanamadığı konuların ele alınacağı zirvede anlaşma sağlanacak mı?

G20 Liderler Zirvesi'nin bu yılki ana başlıkları 'ticaret savaşları' ve mültecilerin durumu. Liderlerlerin uzlaşı sağlayamadığı konuların ele alınacağı zirvede, müzakerelerin çok zor geçeceğini kaydeden Alman hükümetinden bir yetkili bu yılın uluslararası ilişkileri bakımından iyi bir sene olmadığını söyledi.

Buenos Aires'teki Kongre binasının önüne, G20 Liderler Zirvesinin öncesinde
Buenos Aires'teki Kongre binasının önüne, G20 Liderler Zirvesinin öncesinde

ABD'nin Çin ile girdiği ticaret savaşı zirvenin ana gündem konusu

Anlaşmazlık noktalarıyla ilgili detaylı bir ayrıntı vermeyen kaynak, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı başlattığı gümrük uygulamalarıyla tetiklenen küresel ticaret savaşının toplantının ana gündem maddelerinden biri olacağını kaydetti.

Trump görüşmeyle ilgili gazetecilere verdiği demeçte, “Bence Çin'le bir şeyler yapmaya çok yakınız ama bunu yapmak istediğimi bilmiyorum” demişti.

ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile cumartesi günü görüşecek.
ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile cumartesi günü görüşecek.

Yüzde 25 ek gümrük vergisi ne olacak?

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında cumartesi günü gerçekleştirilecek görüşme sonrası Trump'ın, Çin mallarına getirdiği yüzde 25 ek vergi uygulamasını sürdürmesi halinde küresel ekonomideki yavaşlamanın daha da kötüleşeceğini söyledi.

Yüzde 10'luk ek vergilerin bile dünya ekonomisine yansımasının çok da iç açıcı olmadığını kaydeden Gurria, 250 milyar dolarlık bir ticaret hacminde yüzde 20'lik yeni ek vergilerin tabloyu daha da ağırlaştıracağını belirtti.

Arjantin'deki Çinliler, Çin'in Cumhurbaşkanı Xi Jinping'e karşılama töreni düzenledi.
Arjantin'deki Çinliler, Çin'in Cumhurbaşkanı Xi Jinping'e karşılama töreni düzenledi.

Liderlerin pozisyonu

Ayrıca Trump’ın küresel ısınmanın insan faaliyetlerinden kaynaklandığı yönündeki kabule karşı kuşkucu tavrı karşısında da liderlerin nasıl bir pozisyon alacağı merak ediliyor.

Bu yılki G20'ye ev sahipliği yapan Arjantin, zirvenin konsensüs oluşturma forumu olarak çok önemli bir işlevi olacağına dikkat çekiyor. Ancak küresel meselelerdeki gruplaşmalar ev sahibi ülkeyi ayrıca düşündürüyor.

Trump, Putin'le görüşmeyecek

ABD Başkanı Trump, Rusya lideri Vladimir Putin ile Arjantin'de görüşmeyeceğini duyurdu.

Trump, "Gemilerin ve denizcilerin Rusya'dan Ukrayna'ya iade edilmemesi gerçeğinden hareketle, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Arjantin'de önceden planlanmış toplantımı iptal etmenin tüm taraflar için en iyisi olacağına karar verdim. Bu sorun çözülür çözülmez yeniden faydalı bir görüşme yapmayı sabırsızlıkla bekliyorum." açıklamasında bulundu.

Trump ve Putin en son Fransa'da bir araya gelmişti.
Trump ve Putin en son Fransa'da bir araya gelmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump'ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüştükten sonra Putin ile görüşmekten vazgeçtiğini söylemişti.

ABD, nükleer füze anlaşmasından geri çekilecek

Rus diplomatik bir kaynak ise Trump ve Putin'in ABD'nin daha önce çekileceğini açıkladığı nükleer füze anlaşmasını yeniden görüşmek için bir araya gelmeleri gerektiğini söyledi.

Suudi Veliaht Prens Arjantin'de Hindistan Başbakanı ile görüştü.
Suudi Veliaht Prens Arjantin'de Hindistan Başbakanı ile görüştü.

Kaşıkçı cinayeti Veliaht Prens Selman'ın peşini bırakmıyor

Zirvenin önemli isimlerinden biri de Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman oldu. İstanbul'da öldürülen Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı nedeniyle baskı altında bulunan Prens Selman bir dizi ikili görüşme de yaptı. Ancak Arjantin Cumhurbaşkanı Mauricio Macri, G20 zirvesi sırasında cinayetle ilgili iddiaların tartışılabileceğini söyledi.

Zirvede herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirleri alan hükümet geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilecek zirve için haftanın son gününü ulusal tatil ilan etti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >