G7 Zirvesi sona erdi: Yeşil ışığı Macron yaktı, 'Ruhani ve Trump görüşebilir'

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile baın toplantısı düzenledi.
ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile baın toplantısı düzenledi.

● 2015'de İran ve ABD arasında imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekildiğini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin görüşme ihtimali olduğu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından açıklandı.

Anlaşmanın bozulmasıyla İran'a karşı rafa kaldırılan yaptırımların yeniden başlatılması ve İran ile ticaret yapan ülkelere baskı uygulanması iki ülke arasındaki gerilimi had safhaya çıkarmıştı.

● Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gelecek haftalarda Ruhani ve Trump arasında bir görüşme olmasını istediğini belirterek, "Görüşmenin gerçekleşebilmesi ve anlaşma yapılabilmesi için şartları oluşturduk" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gelecek haftalarda ABD Başkanı Donald Trump ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin görüşmesini istediğini belirterek, "Görüşmenin gerçekleşebilmesi ve anlaşma yapılabilmesi için şartları oluşturduk." dedi.

G7'nin dikkati çeken konusu: İran ve ABD

Macron, Fransa'nın Biarritz kentinde düzenlenen G7 Zirvesinin üçüncü ve son gün oturumlarının ardından ABD Başkanı Donald Trump ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump basın toplantısında görünüyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump basın toplantısında görünüyor.

G7 gelecek yıl ABD'de

Zirvenin başlangıcında birçok beklentinin olduğunu ve liderlerin arasında birlik ortaya çıktığını belirten Macron, ABD'nin gelecek yıl G7'nin başkanlığını üstleneceğini söyledi.

Macron, Trump ile cumartesi günü öğle yemeğinde yaptığı görüşme sayesinde birçok konuda mesafe katettiklerini aktardı.

"İran'ın nükleer anlaşması konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği hususunda anlaştık. İran'ın hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmaması gerekiyor ve bölgenin istikrarını tehdit etmemesi gerekiyor." diyen Macron, dün İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Biarritz'de yaptığı görüşmeden bir sonuç çıkmadığını ancak diyaloğu pekiştirdiğini belirtti.

Ruhani ve Macron 2018'de bir araya gelmişti.
Ruhani ve Macron 2018'de bir araya gelmişti.

Macron, Ruhani ile görüştü

Macron, bu sabah telefonda görüştüğü Ruhani'nin ülkesinin çıkarlarına uygun olduğu sürece her siyasi liderle görüşmeye hazır olduğunu söylediğini ifade etti.

"Ruhani ve Zarif'e söylediğim gibi, eğer Ruhani Trump ile görüşmeyi kabul ederse bir anlaşma bulunabilir. Gelecek haftalarda Ruhani ve Trump arasında bir görüşme olmasını istiyorum." açıklamasında bulunan Macron, bu görüşmenin gerçekleşebilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

"Görüşmenin gerçekleşebilmesi ve anlaşma yapılabilmesi için şartları oluşturduk." ifadesini kullanan Macron, zirvede ticaret alanında kuralların değişmesi gerektiğine yönelik ortak iradenin oluştuğunu belirtti.

Donald Trump toplantı sırasında görünüyor.
Donald Trump toplantı sırasında görünüyor.

Ne olmuştu?

2015 Temmuz’unda İran’la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi beş ülkenin yanı sıra Almanya’dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında bir uzlaşıya varıldığının açıklanması, kelimenin tam anlamıyla tarihi bir andı. Zira her ne kadar (İngilizce kısaltması JCPOA olan) “Kapsamlı Ortak Eylem Planı” (KOEP) olarak adlandırılan anlaşmada çok sayıda ülkenin imzası bulunsa da herkes müzakerelerin ve uzlaşmanın, temelde İran ve ABD arasında gerçekleştiğini biliyordu. Zaten müzakerelerin son günlerinde Cevad Zarif ve John Kerry’nin birlikte verdiği resimler bu durumu ortaya koyuyordu.

Trump’ın aslında diplomasiye fırsat tanımak amacıyla Mayıs 2018’e kadar anlaşmada kalması herhangi bir somut sonuç sağlamadı. Bu tarihten sonra İran’a yönelik baskıları iyice artıran ABD’nin bir yıl sonra Tahran’ın petrol alıcılarına sağladığı muafiyetleri bitirmesi krizi yeni bir aşamaya soktu. Muafiyetler sonlanmadan önce Trump yönetimiyle ekstra sorun yaşamak istemeyen önemli alıcıların İran ekonomisi için can damarı mesabesinde olan petrol ihracatı yasağına uyacaklarını Tahran’a bildirmeleri, İranlı yetkilerin söylemlerini sertleştirmelerine neden oldu.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve ABD Başkanı Donald Trump G7'de bir araya geldi.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve ABD Başkanı Donald Trump G7'de bir araya geldi.

OECD nezdinde bir çözüm masada

İki ülke arasında gerginliğe neden olan ve Fransa'nın çoğu Amerikalı olan internet devlerine yönelik uyguladığı vergiye değinen Macron, G7 ülkelerinin internet devlerine vergi uygulanması için 2020'de OECD nezdinde bir çözüm bulma konusunda anlaştıklarını belirtti.

Macron, "Bir anlaşma sağlanabildi. OECD'de internet devlerine vergi uygulanması için çözüm bulunduğunda Fransa vergileri kaldıracak." şeklinde konuştu.

Çin ile ABD arasında ticari alanda anlaşma sağlanması gerektiğini ifade eden Macron, Zarif ile Biarritz'de yaptığı görüşmeye ilişkin, "İran Dışişleri Bakanını Biarritz'e davet etmeye karar verdim ve bunu yapmadan önce (cumartesi akşamı) Devlet Başkanı Trump'ı bilgilendirdim ve kendisine 'bu benim fikrim' dedim. Bunu G7 adına yapmadım. Fransa olarak (İran ile) müzakere masasına dönmenin güzel olacağını düşündük." diye konuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Trump Japonya'da bir araya gelmişti.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Trump Japonya'da bir araya gelmişti.

İnternet devlerine Fransa'da yüzde 3 vergi

Fransa Ulusal Meclisi, Google, Apple, Facebook, Amazon gibi internet devlerinin ülkede elde ettiği gelir üzerinden vergilendirilmesini öngören yasa tasarısını geçen ay onaylamıştı. Yasaya göre internet devleri Fransa'da elde ettiği gelir üzerinden yüzde 3 oranında vergilendirilecek.

Vergi, cirosu küresel ölçekte 750 milyon avro ve Fransa içinde de 25 milyon avro olan şirketlere uygulanacak.

Yaklaşık 30 şirkete uygulanacak vergiden, Fransa'nın bu yıl 400 milyon, gelecek yıl ise 650 milyon avro gelir elde etmesi bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >