Galileo'nun 400 yıl önce yaptığı çizimi mükemmel bir makineye dönüştüren Türk

Galileo'nun 400 yıl önce yaptığı sarkaç şeklindeki çizimi Ersan Doğan adlı Türk minyatür ve replika sanatçısı harika bir makineye dönüştürdü.

İlk mekanik saatler yaklaşık 800 yıl önce üretildi. Tarihin en eski mekanik saati ise İngiltere'deki Salisbury kentinde 1386 yılında yapıldı ve o tarihten itibaren de çalışmaya devam ediyor. Ancak şu soruyu sormak gerekiyor. Zamanın sürekli ve değişmeyen aralıklarla ölçülmesi nasıl olacaktı? Üstelik bu sürenin diğer saatlerle aynı şekilde çalıştığı nasıl kontrol edilecekti?

Bu amaçla tarihten günümüze gelinceye kadar birçok çizim denemeleri yapıldığını ifade eden Ersan Doğan, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi Galileo'nun da zamanı dakik ölçmek adına bazı sarkaç denemeleri yaptığını belirtti. Galileo'nun amacı mekanik saatlerde zamanı düzenli olarak ölçebilecek bir düzenek yaratmaktı. İşte bu niyetle Galileo'nun defterindeki çizimi hayata geçiren Ersan Doğan sarkacın bilimsel geçmişi ve özelliklerini de aşağıdaki videoda anlatmış:




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >