Gazze’ye Ambulans Projesi: İş birliği protokolü imzalandı

Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney ve GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer
Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney ve GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer

Albayrak Medya Grubu Dijital Medya Markası GZT ve Yeryüzü Doktorları ‘Gazze’ye Ambulans’ kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında 2 ambulans Gazze’ye gitmek üzere yola çıkacak ve oradaki vatandaşlara medikal malzeme desteği sağlayacak. Kampanyanın detayları düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıdan sonra Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney ve GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Sağlık alanlarının hedef alınması 7 Ekim’den beri sorumlu yayıncılık anlayışını benimseyen GZT ekibini harekete geçirdi.

Yıllardır olduğu gibi bugün de hedef olan Gazze’de yaralara merhem olmak isteyen GZT ekibi, en büyük ihtiyacın sağlık hizmeti olduğu bölgeye ambulans desteği vermek üzere Yeryüzü Doktorları ile bir proje başlattı.

Proje kapsamında GZT – Yeryüzü Doktorları iş birliği ile Gazze’ye ambulans, tıbbi ekipman ve ilaç desteği ulaştırılacak. GZT’nin başlattığı Albayrak Medya’nın desteklediği Gazze’ye Ambulans projesi SMS ve IBAN numaraları üzerinden toplanan bağışlarla ambulans alımını gerçekleştirecek.

9 günde 5.397.864,55 TL bağış toplandı

GZT’nin 1 ambulans için 1 Şubat’ta başlattığı projede 9 günde 5.397.864,55 TL’ye ulaşıldı. Toplanan miktar yaklaşık 2 ambulans alımına tekabül ederken ikinci ambulansın kalan tutarını Albayrak Medya üstlendi. Gazze’deki sorunları sürekli olarak dile getiren ve bununla birlikte farkındalık yaratmak için projeyi başlatan GZT ekibi, takipçileriyle paylaştığı ve yaygınlaştırdığı projeyi çok kısa sürede tamamladı.

Toplanan bağışlarla alınan ambulanslar Gazze’ye Refah sınır kapısı üzerinden geçirilerek Yeryüzü Doktorları’nın Gazze ekibine teslim edilecek. Bölgeye yapılan sağlık yardımları sadece Refah Sınır kapısı üzerinden bölgeye ulaştırılırken, ambulanslar ve tıbbi malzemeler Mısır devleti tarafından görevlendirilmiş 34 STK’nın oluşturduğu Ulusal Koalisyonun izninde bölgeye yardımlar ulaştırılıyor. Mısır Kızılayı ve Ulusal Koalisyon adı verilen ekiplerce sınır kapısından geçiriliyor.

Gazze bölgesinde ise İsrail devleti tarafından kapsamlı bir aramaya tabi tutuluyor. Ardından Filistin Kızılay’ına teslim edilerek yardım tırları Gazze içine doğru dağıtılıyor. Yeryüzü Doktorları Ulusal Koalisyon’da yer alan sivil toplum kuruluşları ile çalıştığı için temel gıda malzemelerinden ve medikal malzemelerden oluşan yardım tırlarını düzenli olarak Gazze’deki ekibiyle buluşturabiliyor.

Gazze’de 2015 yılından beri akredite olan ve sağlık hizmetlerini sürdüren Yeryüzü Doktorları yardımlarını hem bölgeden hem de dışarıdan ulaştırmaya devam ediyor. GZT’nin başlatmış olduğu Gazze’ye Ambulans Projesi’de Yeryüzü Doktorları’nın akredite olmasının yanı sıra Mısır Kızılayı, Ulusal Koalisyon ile çalışması ve beraberinde Mısır’daki yerel STK’lar ile iş birliği yapması sayesinde Gazze’nin sağlık sistemini desteklemek üzere ulaştırılacak.

Basın toplantısı düzenlendi

Albayrak Medya Grubu Dijital Medya Markası GZT ve Yeryüzü Doktorları ‘Gazze’ye Ambulans’ kampanyası kapsamında 9 gün gibi bir sürede 5 milyon TL’den fazla bağış topladı.

Elde edilen bağışlarla Gazze’ye 2 ambulans ulaştırılacak. Bugün Yeryüzü Doktorları Derneği Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında projenin detayları anlatıldı. Daha sonra Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney ve GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer arasında iş birliği protokolü imzalandı.

"Bize düşen hakkı, adaleti, eşitliği savunmak"

İmza töreninde konuşan Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, “Dünyanın sahibi yok gibi görünse de aslında var. Biz Müslümanlar dünyanın sahibiyiz. Dünya bir imtihan meydanı, bize düşen hakkı, adaleti, eşitliği savunmak ve onun için mücadele etmek. Gazze'yi, Filistin’i ve Batı Şeria’yı hiçbir zaman bırakmadık. Her zaman oradan gelen insanlarla birlikte olduk. Çünkü çok bariz haksızlık ve yanlışlık vardı. Böyle bir yolda yıllar sonra bu alevlenmiş dönemde yanımızda bizim gibi güzel bir kurumu görmek bizi çok mutlu ediyor. GZT güzel ve yeni bir inisiyatif. Allah nasip ederse dünyaya eşitliği ve adaleti daha fazla vurgulayacak olan bir kurum. Böyle bir vesileyle bir araya gelmek de Allah’ın bize vermiş olduğu bir nimet. Bizim insani yardım çalışmalarımıza destek verdiği için GZT ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Refah kapısından mümkün”

Güney, “Zor olsa da Gazze’ye girmek ve yardım ulaştırmak mümkün. Bu şu anda Mısır hükümeti eşliğinde Refah kapısından mümkün. Refah bölümünde her zaman çok düzenli olmasa da çatışmaların durumuna göre veya hükümetlerin kendi izinlerine göre yardımlar ulaştırılabiliyor. Binlerce kamyonluk yardımlar ulaşıyor. Bazen ise günlerce yardım gönderilemiyor. Dünyanın her yerinden duyarlı insanlar Gazze’ye insani yardımlar göndermeye çalışıyor. Hem tıbbi malzemelerin hem de ambulans gibi ihtiyaçların geçişi karşılıklı olarak hem İsrail Hükümeti hem de Mısır Hükümetinin yaptığı çalışmalarla işliyor. Fakat bazen bazı çatışmalar bunu engelliyor. Zannediyorum ambulanslar önce Sina’ya geçecek. Sina’ya geçtikten sonra da Refaha doğru yaklaşacak” diye konuştu.

"Sembolik bir durum"

GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer ise “Bu kampanyada bulunmak bu kampanyanın altına imza atacak olmak bizim için çok anlamlı. Çünkü Sayın Başkan'ın değindiği gibi aslında Gazze meselesi bir yanıyla insani ama diğer yanıyla da her zaman bir duyurulması ve anlatılması gereken bir mesele. Biz de Gazze’deki meselelere GZT olarak ilk günden bu yana özellikle 7 Ekim'den beri katbekat artan saldırılarla ekstra bir mesaiyle yaklaşıyoruz. Arkadaşlarımızla sürekli istişare halindeydik. Sadece bir olayı, bölgede yaşananları, krizi vermek, bunları sosyal medya paylaşmak biraz zayıf kalacaktı. Farklı neler yapabiliriz? Nasıl insiyatif alabiliriz? diye düşündük. Sonunda İsrail belki kırmızı çizgi diyebileceğimiz ambulansları vurmaya kadar geldi. Ambulans kampanyası dikkatimizi çekti. Yapabileceğimiz bir şey olduğunu gösterdi. Kısa süre içerisinde gerçekten çok ciddi bağışlar geldi. Bu güzel bir kampanya, tabi buna hüzünle birleştirebileceğimiz bir kampanya diyebiliriz. Gazze için bir, iki, üç ambulans yeterli değil, hiçbir şekilde de yeterli olmayacaktır. Ancak burada istediğimiz şey bu eksikliğe biraz dikkat çekmek oldu. Bu kapsamsa kısa süre içerisinde 5 milyona yakın bağış toplamamız önemli oldu. Bu sembolik bir durum ancak bir duyarlılık olması açısından, medya grubunun bir şekilde bunu ön plana çıkarması, dünya genelinde konuşması önemli ve kıymetliydi. O yüzden bu fırsatı sağladığı için Yeryüzü Doktorlarına teşekkür ediyorum” dedi.

“2 ambulansı Mısır üzerinden gönderiyor olacağız”

Gezer, “Albayrak Medya Grubu Dijital Medya Markası GZT olarak 7 Ekim’den bu yana Gazze için yoğun habercilik yapıyoruz. Haberciliğimiz sadece Türkiye’de değil 13 farklı dilde uluslararası alanda da sürdürme gayretindeyiz. İsrail’in sosyal medya cephesine taşıdığı savaşı biz de bir şekilde karşı bir tezle ciddi bir şekilde haberciliğini sürdürüyorduk ama bir süre sonra bunun yetmediğini gördük. Çünkü sahadan gelen görüntüler gazeteciliğin ötesinde insani açıdan da etkileyici görüntülerdi. Biz de bunun için bir inisiyatif alalım dedik. Yeni fikir arayışına girdik. Herkesin aklına gelen o temel hastane saldırısı ve tedavi bekleyen hastaların hayatını kaybettiği saldırıdan sonra bu fikir ortaya çıktı. Ambulans bizim için sembolik bir anlam taşıyacaktı. Medya grubunun sahada bir ambulansa ihtiyaç olduğunu söylemesi dahi bir anlamda çok önemli bir dayanağı da gösteriyor. Bu kapsamda kampanyaya başladık. Bu kadarını beklemiyorduk. 9 gün gibi kısa bir sürede 1 buçuk ambulans kadar bir bağış topladık. Kalanını da Albayrak Medya tamamladı ve 2 ambulansı önümüzdeki hafta Mısır üzerinden Filistin’e hizmet vermesi için gönderiyor olacağız” diye konuştu.

Ambulanslar Gazze'ye nasıl ulaşacak?

“Gazze’ye Ambulans” kampanyasına katılan bağışçıların en merak ettikleri soru ambulansların Gazze’ye nasıl ulaşacağıydı. Gazze’ye yapılan sağlık yardımları Refah Sınır Kapısı üzerinden bölgeye ulaştırılıyor. Hazırlanan yardım tırları Mısır devleti tarafından görevlendirilmiş Mısır Kızılayı ve Ulusal Koalisyon adı verilen ekiplerce sınır kapısından geçiriliyor. Ardından Filistin Kızılayı’na teslim edilen yardım tırları Gazze içine doğru dağıtılıyor. Yardım tırları sadece Mısır Refah kapısında görevli 34 STK’nın oluşturduğu Ulusal Koalisyon ile içeri girebiliyor. Yeryüzü Doktorları, Ulusal Koalisyon’da yer alan sivil toplum kuruluşları ile çalıştığı için yardım tırlarını düzenli olarak Gazze’deki ekibiyle buluşturabiliyor. Protokol kapsamında Gazze’de 2015 yılından beri akredite olan Yeryüzü Doktorları bağışlanan ambulansların ulaşımında yardımcı olacak.

Filistin'e destek için toplanan bağışlarla satın alınan iki ambulans, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye doğru yola çıktı.

Yeryüzü Doktorları Derneği ve Albayrak Medya Grubu'na ait haber platformu GZT'nin, Gazze'ye yardım amacıyla başlattığı 'Gazze'ye Ambulans' kampanyası kapsamında 5 milyon 397 bin 864 liralık bağış toplandı. Bağışlarla iki ambulans satın alındı.

Ambulanslar, Mısır'daki Refah Kapısı üzerinden Gazze'ye gitmek için yola çıktı.

Dernek ve GZT arasındaki iş birliği için dernek binasında imza töreni düzenlendi.

Törende konuşan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, hakkı, adaleti ve eşitliği savunmak, bunlar için mücadele etmek gerektiğini belirterek, 'Adaletsizliğin olduğu bir zamandayız. Büyük medeniyetlerin, hakkaniyet ve özgürlük nidalarıyla söyledikleri sözlere aslında kendileri bile inanmıyor. Bize düşense iyiliği ve doğruluğu göstermek. Gazze de bu yüzden önemli. Güçsüz ve kuvvetsiz olabilir, hatalar yapabiliriz ama savunduğunuz şeyler çok önemli.' dedi.

Filistin'deki durumun, derneğin kurulduğu günden bu yana gündemlerinde olduğunu aktaran Güney, 'Üyelerimizin en çok gitmek istediği, insanlara yardımcı olmak istediği yer Filistin oldu. Çünkü, orada çok fazla haksızlık oldu. Olmaması gereken şeyler vardı. Böyle bir zamanda, yanlarında bizim gibi bir kurumu görmek bizi onore ediyor. Allah bizi doğru ve düzgün bir yerde buluşturdu.' diye konuştu.

GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer de Gazze meselesinin insanlık meselesi olduğuna dikkati çekti.

Gazze'ye yönelik 7 Ekim'den bu yana artarak devam eden saldırılarla ilgili ekstra mesai harcadıklarını dile getiren Gezer, şöyle konuştu:

'Sosyal medyada da bir savaşın içindeyiz ve üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bir gazeteci değil de insan olarak bir şeyler yapmaya karar verdik. İsrail'in sivil, hastane ve ambulansları vurduğunu görünce, 'Bunun üzerine bir şey yapabiliriz.' diye düşündük. Kısa süre içerisinde çok ciddi bağışlar geldi. Bir anda herkes pozitif yaklaşmaya başladı. Gazze için 2 ambulans yeterli değil. Amacımız biraz da bu eksikliğe dikkat çekmek oldu.'
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >