"Gel gel gümle gel böğrüme, dom dom kurşunu" Mahzuni Şerif türküsünün yürek burkan hikayesi

Mahzuni Şerif
Mahzuni Şerif

Oyun havası olarak bilinse de, "Dom dom kurşunu"aslında Aşık Mahzuni Şerif'in kaleminden yazılmış bir ağıt. İşte "Dom dom kurşunu"nun göz yaşartan hikayesi...

Aşık Mahzuni Şerif / Dom dom kurşunu

Silahlı bir grup köy kahvesine ateş açar

                                    Köy kahvesinde arkadaşlarıyla oturduğu bir gün, silahlı bir grup kahveye ateş açar. Hedef Mahzuni Şerif'i öldürmek olsa da, bunu başaramazlar.
Silahlı bir grup köy kahvesine ateş açar Köy kahvesinde arkadaşlarıyla oturduğu bir gün, silahlı bir grup kahveye ateş açar. Hedef Mahzuni Şerif'i öldürmek olsa da, bunu başaramazlar.
Kurşunlardan biri arkadaşına isabet eder

                                    Kendisine sıkılan domuz kurşunlarından biri arkadaşının tam alının ortasına, iki kaşının arasına isabet ederek ölümüne neden olur.
Kurşunlardan biri arkadaşına isabet eder Kendisine sıkılan domuz kurşunlarından biri arkadaşının tam alının ortasına, iki kaşının arasına isabet ederek ölümüne neden olur.
"Kaşların arasından dom dom kurşunu değdi"

                                    İşte bu acı olay üzerine Mahzuni şerif, 'Dom dom kurşunu' bestesini yapar.
"Kaşların arasından dom dom kurşunu değdi" İşte bu acı olay üzerine Mahzuni şerif, 'Dom dom kurşunu' bestesini yapar.
"Hançer yarası değil domdom kurşunu değdi"

                                    'Hançer yarası değil domdom kurşunu değdi' sözü de, Hz.Hasan'ın alnına vurulan hançerle öldürülmesine bir göndermedir.
"Hançer yarası değil domdom kurşunu değdi" 'Hançer yarası değil domdom kurşunu değdi' sözü de, Hz.Hasan'ın alnına vurulan hançerle öldürülmesine bir göndermedir.
Mahzuni Şerif kimdir?

                                    Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinin Berçenek Köyü'nde dünyaya gelen Mahzuni Şerif, 1955 yılında Mersin Astsubay Okulu'nda okudu. 1960'ta eşi Suna'yı kaçırıp 6 ay köyünde kalan Şerif, bu sırada okulu Balıkesir'e nakledildi. Okul komutanının çabası ile yeniden okula dönen Aşık Mahzuni, 6 ay devamsızlık yaptığına ilişkin bir ihbar üzerine okuldan atılınca yeniden köyüne döndü. 1964 yılında ilk plağı ile müzik piyasasına girdi. Bir süre Gaziantep'te ikamet ettikten sonra, Ankara'ya taşındı. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Federasyonu tarafından Dünya'nın en büyük 3 ozanı arasında gösterildi.
Mahzuni Şerif kimdir? Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinin Berçenek Köyü'nde dünyaya gelen Mahzuni Şerif, 1955 yılında Mersin Astsubay Okulu'nda okudu. 1960'ta eşi Suna'yı kaçırıp 6 ay köyünde kalan Şerif, bu sırada okulu Balıkesir'e nakledildi. Okul komutanının çabası ile yeniden okula dönen Aşık Mahzuni, 6 ay devamsızlık yaptığına ilişkin bir ihbar üzerine okuldan atılınca yeniden köyüne döndü. 1964 yılında ilk plağı ile müzik piyasasına girdi. Bir süre Gaziantep'te ikamet ettikten sonra, Ankara'ya taşındı. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Federasyonu tarafından Dünya'nın en büyük 3 ozanı arasında gösterildi.
Eserleri

                                    Türk halk müziği sanatçıları tarafından söz ve besteleri sıklıkla kullanılan Mahzuni Şerif'in eserleri:Oy Bizim Eller, Acı Doktor, Dom Dom Kurşunu, Yedin Beni, Yuh Yuh, Fadimem, Gül Yüzlüm, Ciğerparem, Mevlam Gül Diyerek, Merdo, Dostum Dostum, Han Sarhoş Hancı Sarhoş, Çeşmi Siyahım, Yalan Dünya, Ağlasam mı?, Abur Cubur Adam, Katil Amerika ve Ekmek Kölesi gibi birçok bilinen eserleriyle tanınan Aşık Mahzuni'nin türkülerini Gülden Karaböcek'ten Zeki Müren'e, Zara ve İbrahim Tatlıses'ten Ahmet Kaya'ya, Mahsun Kırmızıgül'den Murat Göğebakan'a ve Selda Bağcan'a kadar birçok Türk halk müziği ve bazı pop müzik sanatçıları da okudu. Halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini şiirleştiren Aşık Mahzuni'nin 453 plağı, 58 kasedi ve yayınlanmış 8 adet kitabı bulunuyor.Ayrıca TRT tarafından çekilmiş 2 adet belgeseli de bulunuyor.
Eserleri Türk halk müziği sanatçıları tarafından söz ve besteleri sıklıkla kullanılan Mahzuni Şerif'in eserleri:Oy Bizim Eller, Acı Doktor, Dom Dom Kurşunu, Yedin Beni, Yuh Yuh, Fadimem, Gül Yüzlüm, Ciğerparem, Mevlam Gül Diyerek, Merdo, Dostum Dostum, Han Sarhoş Hancı Sarhoş, Çeşmi Siyahım, Yalan Dünya, Ağlasam mı?, Abur Cubur Adam, Katil Amerika ve Ekmek Kölesi gibi birçok bilinen eserleriyle tanınan Aşık Mahzuni'nin türkülerini Gülden Karaböcek'ten Zeki Müren'e, Zara ve İbrahim Tatlıses'ten Ahmet Kaya'ya, Mahsun Kırmızıgül'den Murat Göğebakan'a ve Selda Bağcan'a kadar birçok Türk halk müziği ve bazı pop müzik sanatçıları da okudu. Halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini şiirleştiren Aşık Mahzuni'nin 453 plağı, 58 kasedi ve yayınlanmış 8 adet kitabı bulunuyor.Ayrıca TRT tarafından çekilmiş 2 adet belgeseli de bulunuyor.
Almanya'da vefat etti

                                    2001 yılının başlarında rahatsızlanarak kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım altına alındı.Evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahzuni Şerif 17 Mayıs 2002 tarihinde Köln, Almanya'da vefat etti.Mezarı Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen yerdedir.
Almanya'da vefat etti 2001 yılının başlarında rahatsızlanarak kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım altına alındı.Evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahzuni Şerif 17 Mayıs 2002 tarihinde Köln, Almanya'da vefat etti.Mezarı Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen yerdedir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >