Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar: YPG'nin desteklenmesine müsaade etmeyeceğiz

​Genelkurmay Başkanı Akar, ABD'li mevkidaşı ile görüşecek
​Genelkurmay Başkanı Akar, ABD'li mevkidaşı ile görüşecek

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford ile bir araya gelmesi bekleniyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'deki terör örgütü hedeflerine yönelik olası operasyonu öncesindeki görüşmede, Suriye'deki gelişmelerin yanı sıra bölgesel güvenlik sorunlarının ele alınması planlanıyor. Akar, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Toplantısı'nın söz aldığı açılış oturumunda, "YPG'nin desteklenmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'deki terör örgütü hedeflerine yönelik olası operasyonu öncesindeki görüşmede, Suriye'deki gelişmelerin yanı sıra bölgesel güvenlik sorunlarının ele alınması bekleniyor.

PKK'nın Suriye uzantısı YPG öncülüğündeki SDG'nin komutasında 30 bin kişilik sınır gücü oluşturma kararını açıklamasının ardından gerçekleşmesi ise görüşmeyi önemli kılan diğer bir unsur olarak dikkati çekiyor.

Orgeneral Akar, dün akşam da ABD Avrupa Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis M. Scaparrotti ile bir görüşme gerçekleştirdi.

"YPG'nin desteklenmesine müsaade etmeyeceğiz"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Toplantısı'nın açılış oturumunda söz aldı.

Orgeneral Akar, üye ülkelerin genelkurmay başkanlarına hitaben yaptığı konuşmada, "NATO, terörizmle mücadele söz konusu olduğunda, terörist örgütler arasında ayrım yapmamalıdır." ifadesini kullandı.

"DEAŞ ile mücadele ne kadar önemliyse PKK/PYD/YPG, FETÖ ile mücadele de o kadar önemlidir." diyen Akar, "PKK'nın bir uzantısı olduğu açık delillerle ispatlanmış olan terör örgütü YPG'nin 'operasyonel ortak' adı altında desteklenmesi ve silahlandırılmasına müsaade edemeyiz ve etmeyeceğiz. Bu hatadan en kısa sürede dönüleceğini umuyoruz." diye konuştu.

Akar'ın konuşmasında Türkiye'nin beklentilerini ve terör örgütleriyle mücadelesinde kararlılığını net şekilde ortaya koyduğu bildirildi.

Terör saldırılarının merkezi Afrin

Terör örgütü YPG/PYD/PKK kontrolündeki Suriye'nin Afrin bölgesinden yaklaşık son 2,5 yılda Hatay ve Kilis'teki sınır karakollarına yönelik saldırılarda 2 asker şehit oldu, bir asker yaralandı.

Terör saldırılarının merkezi Afrin
Terör saldırılarının merkezi Afrin

TSK tarafından angajman kuralları gereğince saldırılara misliyle karşılık verilirken çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi.

Afrin kuşatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ordu kurduğunu sandıkları çapulcuları bir haftayı bulmaz, nasıl darmadağın edeceğimizi görecekler" sözleri ile Afrin operasyonun sinyalini vermişti.

Afrin, TSK tarafından kuşatıldı
Afrin, TSK tarafından kuşatıldı

Türkiye, terör yuvası Afrin’e harekat planını devreye koydu. Afrin operasyonu kapsamında Hatay'ın sınır ilçeleri Hassa, Kırıkhan ve Reyhanlı'daki birliklere zırhlı askeri araç sevkiyatı devam ederken, sınır karakollarında ise alt yapı ve savunma sistemleri en üst düzeye çıkartıldı.

Özel Kuvvetler timlerinin indirilmesiyle kara operasyonu başlatılacak. 4 gözetleme ve güvenlik bölgesi ile Fırat Kalkan'ı bölgesine konuşlanan zırhlı birlikler de aynı anda harekete geçecek.

Afrin 45 gündür dikkatle izleniyordu

Gazete Habertürk'ün haberine göre, Türkiye’nin 2017 yılı içinde 3 kez Afrin’e operasyon gerçekleştirmeyi planlarken teknik hazırlıkların tamamlanmasına rağmen diplomatik kanallardan beklenen olumlu sonuçlar alınamadığı için operasyonu askıya aldığı belirtildi. Bölgede bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ise fiziki istihbarat ve havadan sağladığı görüntülü istihbarat bilgilerini örtüştürmek üzere özel operasyon merkezi ile bölgedeki gelişmeleri son 45 günden bu yana dikkatle izlendiği öğrenildi.

"Afrin operasyonu sırasında terör örgütüyle aynı safta durmayacaklarını ümit ediyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz her şeye rağmen bölgede Amerika ile ortak çıkarlarımız olduğuna inanıyor, birlikte hareket edebileceğimizi ümit ediyoruz. Zira dönem, Türkiye'ye destek olma, stratejik işbirliğinin hakkını verme dönemidir. Biz kendilerinden Türkiye'nin meşru çabalarına destek olmalarını bekliyoruz. Biz dostlarımızdan ülkemiz için, beka sorunu olan böyle hassas, böyle kritik bir meselede kendilerine yakışan bir tavır içinde olmalarını bekliyoruz. Afrin operasyonu sırasında bu güçlerin terör örgütüyle aynı safta görünme gibi bir yanlışa mahal vermeyeceklerini ümit ediyorum." açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika'ya Afrin uyarısında bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika'ya Afrin uyarısında bulunmuştu.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >