Geri adım atmıştı: Jack Dorsey'den 'Hunter Biden' açıklaması

Twitter CEO'su Jack Dorsey (Arşiv)
Twitter CEO'su Jack Dorsey (Arşiv)

Ukraynalı enerji şirketi Burisma'ya karşı yolsuzluk soruşturmalarını durdurmak istediği iddia edilen Joe Biden hakkında yapılan NY Post imzalı habere Twitter'da erişim engeli konmuş ve sonrasında bu engel kaldırılmıştı. Twitter CEO'su Jack Dorsey konuya dair açıklama yaparak, "Politikalarımızı güncelledik. Artık paylaşımlara bağlam ekleyebiliyoruz" dedi.

Demokrat aday ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın, Ukraynalı enerji şirketi Burisma'nın yönetim kurulu üyelerinden Vadym Pozharskyi ile olan gizli yazışmaları ABD gündemine epey meşgul ederken, sosyal medya platformu Twitter NY Post imzalı habere erişim engeli getirmişti.

Başkan Donald Trump'ın tehdidi üzerine engeli kaldıran Twitter'ın CEO'su Jack Dorsey özür dilemişti.

Dorsey'den konuya dair yeni açıklamalar geldi. CEO, NY Post'un haberinin engellenmesinin yanlış olduğunu söyledi. Dorsey, "URL'yi öylece gidip engellemek yanlıştı ve biz de durumu düzeltmek için politikalarımızı güncelledik. Amacımız, paylaşımlara bağlam ekleyebilmek ve şu an bunu yapmak için kapasitemiz var" ifadelerini kullandı.

Hacklenmiş materyallerin silinmesi şarta bağlandı

Bir önceki gün de politika biriminin başı Vijay Gadde yaptığı açıklamada, şirketin hacklenmiş materyalleri, ancak hackerlar tarafından bizzat paylaşılırsa silineceğini açıklamıştı.

Twitter'ın NY Post'un Hunter Biden haberini engellediği gün, Jack Dorsey "haberin engellemesini kabul edilemez bulduğunu" söylemişti. Ancak Dorsey'in açıklaması, Trump'ın tehdiden sonra gelmişti.

Trump neyle tehdit etti?

NY Post'un haberini engelleyen tek sosyal medya platformu Twitter değil.Facebook da haberin erişimine ve paylaşılmasına kısıtlamalar getirmişti.

Ülkedeki ilgili yasaya göre, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformları kullanıcılarının beğenilerinden sorumlu tutulmuyorlar.

Biden haberinin engellenmesi üzerine Başkan Trump Facebook ve Twitter'a seslendi, bu muafiyeti kaldırmakla tehdit etti.

Dorsey Kongrede ifade verebilir

  • ABD Temsilciler Meclisi Denetim ve Reform Komitesindeki Cumhuriyetçiler, Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın e-postalarıyla ilgili New York Post gazetesinde yapılan haberin paylaşılmasına sosyal medya platformları Facebook ve Twitter'ın sınırlama getirmesiyle ilgili tartışmaların Kongrede görüşülmesini istedi.

Mail skandalı nedir?

Tartışmalara neden olan New York Post gazetesinin haberinde, Demokrat Başkan Adayı Biden'ın Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemde oğlu Hunter Biden'ın Ukraynalı enerji firması ile ilişkilerine müdahil olduğu ve bu firmayı soruşturan başsavcıyı görevden almaları için Ukrayna'ya baskı yaptığı iddia edilmişti.

E-postalarda, Hunter Biden'ın aylık 50 bin dolar maaşla yönetim kurulu üyesi olduğu Burisma'nın yönetim kurulunda bulunan Vadym Pozharskyi'nin Mayıs 2014'teki bir e-postasında, Hunter Biden'a "Etkinizi şirketimizin yararına nasıl kullanabilirsiniz?" diye yazdığı ortaya çıkmıştı.

Haberde, Hunter Biden'ın iddialara yanıt olarak o anda Katar'da olduğunu belirttiği ve "Burisma'ya yönelik resmi bir suçlama var mı?" sorusunu yönelttiği belirtilmişti. Ayrıca aynı gün içinde söz konusu şirketin bir duyuru yaparak Hunter Biden'ı da yönetim kurullarına aldıklarını açıkladığı bilgileri yer almıştı.

Pozharskyi'nin, 17 Nisan 2015'te Hunter Biden'a gönderdiği e-postada Joe Biden ile tanıştığını anlattığı öne sürülmüştü. Bundan bir süre sonra da Biden'ın Burisma'yı soruşturmak isteyen başsavcıyı görevden aldırdığı iddia edilmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >