Geri dönüşümde son nokta: Belli bir ömrü olan malzeme geliştirildi

Geri dönüşüm
Geri dönüşüm

Dünyanın değişen iklimsel yapısı ve tüm doğal unsurlar atık malzemelerin etkisiyle bambaşka bir seviyeye doğru sürükleniyor. Daha yeşil bir dünya için atık malzemeleri geri dönüştürmek için yüksek seviyede bir çaba sergileniyor. Araştırmacılar bu çabayı “kendini yok eden malzeme” için yoğunlaştırmış durumda.

Kullanırken birçok işimizi birden halleden ve bizler için hayati önem taşıyan hemen bütün ürünler zamanı geldiğinde geri dönüşüm konusunda büyük sıkıntılar yaratabiliyor. Münih Teknik Üniversitesi araştırmacıları, biyolojik süreçlerden ilham alarak enerjisi tükendiğinde “ölecek” ve kendi kendini imha edecek materyaller geliştiriyor. Bu sayede ambalajlar, ilaçlar zamanı geldiğinde ortadan kalkarak geri dönüşüm problemlerinden bizleri kurtarmış oluyor.

Hayvanlar ve bitkiler, kendi enerjisini yenilemek için güneş enerjisi altında durmadığında ve beslenmediğinde yaşam faaliyetleri sona eriyor fakat yapay bir madde, çevreyle bu tür bir enerji alışverişi yapmadığı için uzun süre formunu koruyabiliyor. Sonunda o elden çıkarılmak istendiğinde, geri dönüşüm gibi süreçler yoluyla daha fazla enerji tüketimine ihtiyaç duyuluyor.


Araştırma ekibi doğal sistemleri taklit eden, serbestçe hareket edebilen ancak yakıt eklendiğinde hidrojenle birleşen malzeme geliştirdi. Bu yakıt, karbodimidler adı verilen yüksek enerjili moleküller biçiminde ve kimyasal reaksiyonlar, enerji arzı sürdüğü sürece malzemenin istikrarlı kalmasını sağlayacaktır. Kullanım ömrü bittiğinde ise malzeme basit moleküllere parçalanabilir. Araştırma görevlileri, laboratuvar testlerinde birkaç dakika yahut birkaç saatlik ömre sahip malzemelerin zamanı geldiğinde parçalanabildiğini tespit etti. Araştırmacılar bu tekniğin, vücut içinde ilaç taşıyabilecek kısa ömürlü dağıtım sistemlerinde kullanılabileceğini ve ilacı hedef bölgeye bıraktıktan sonra çözünebilen bir malzeme oluşturulabileceğini belirtiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >