Gerilim tırmanıyor: İran'da 5 Mossad ajanı yakalandı

Gerilim tırmanıyor: İsrail'den 'yedek tümen' hamlesi
Gerilim tırmanıyor: İsrail'den 'yedek tümen' hamlesi

İsrail’in İran’daki askeri ve stratejik noktalara yönelik hava saldırıları sonrası bölgedeki tansiyon yeniden yükseldi. İran, saldırılara Tel Aviv ve çevresine düzenlediği füze ve İHA atışlarıyla karşılık verdi. Her iki ülkede de sivil can kayıpları yaşanırken, uluslararası toplum endişe içinde gelişmeleri takip ediyor. Gerilimin daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme riski artarken, BM ve birçok ülke taraflara itidal çağrısında bulundu. İran Medyası, saldırılarda 20'si çocuk, 60 kişinin öldüğünü açıkladı. İsrail Genelkurmay Başkanı Zamir, kendilerine “Tahran yolunun açıldığını” iddia ederek İran'a yeni hava saldırıları düzenleyeceklerini duyurdu. İsrail'in yeniden başlattığı saldırılarda İran'ın batısında üç noktada patlama sesleri duyuldu.

İsrail-İran saldırılarında bölgede gerilim en üst seviyeye çıktı. İsrail'in saldırılarına karşılık veren İran, Tel Aviv'e 150 balistik füze gönderdi. İran'ın saldırılarında 3 kişi öldü, çok sayıda yaralı var. İşte bölgedeki son gelişmeler...

  • 15.15 - İran'da Mossad avı: 5 ajan yakalandı

İran, İsrail'in cuma günü düzenlediği saldırılara hazırlıksız yakalandı. İsrail hava harekatıyla sınırlı kalamayarak Mossad'ın ülkeye sızmasıyla Tahran yakınlarına bir dron üssü de kurdu. Bu gelişmelerin ardında ajan avına çıkan İran, 5 kişiyi yakaladı.

  • 14.00 - Hava sahası sivil trafiğe açıldı

Suriye Sivil Havacılık Genel Kurumu, ülke hava sahasının sivil trafiğe tamamen yeniden açıldığını duyurdu.

  • 12.14 - İsrail'den 'yedek tümen' hamlesi

İsrail Savunma Kuvvetleri, ülkenin kuzey sınırlarında, özellikle Lübnan ve Suriye hattında savunmayı güçlendirdiğini duyurdu. Bir yedek tümen birliğinin, hem sınır boyunca hem de kuzeydeki yerleşim bölgelerinde konuşlandırıldığı aktarıldı.

  • 12.07 - İran'ın batısında üç noktada patlama

İsrail, Tebriz'e yeni saldırı başlattı. İran'ın batısında yeniden patlama sesleri duyulduğu öğrenildi.

  • 11.30 - İsrail: Tahran yolu açıldı

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar, "Tahran yolunun açıldığını" iddia ederek İran'a yeni hava saldırıları düzenleyeceklerini duyurdu.

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee'nin X hesabından yaptığı açıklamaya göre, Zamir ve Bar'ın durum değerlendirmesi yaptığı aktarıldı.

Zamir ve Bar, İsrail'in İran'a ait karadan karaya ve karadan havaya füze bataryalarını hedef almasının ardından kendilerine "Tahran yolunun açıldığını" iddia ederek İran'a yeni hava saldırıları düzenleyeceklerini duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan bir diğer açıklamada, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Bar, İran'da yüzlerce hedefi vurduklarını ileri sürdü.

Bar, vurdukları yüzlerce hedef arasında çok sayıda füze bataryasının da bulunduğunu kaydetti.

Karadan havaya füze bataryalarının hedef alınmasıyla İsrail'in İran hava sahasında hareket özgürlüğü kazandığını iddia eden Bar, İsrail'in ilk kez Tahran'da savunma unsurlarını hedef aldığını ileri sürdü.

İsrail ordusu, İran'da hedef alınan karadan karaya füze bataryalarının görüntülerini paylaştı.

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde de son 24 saat içinde İran hava savunma sistemlerinin büyük kısmının yok edildiği öne sürüldü.

-

İran'ın önemli isimleri hayatını kaybetti

İsrail'in İran’a yönelik saldırılarında İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami dahil üst düzey askeri yetkililer, 6 nükleer bilim insanı ve siviller hayatını kaybetti.

İsrail'in İran'a saldırıları devam ederken başkent Tahran'da yeniden patlama sesleri duyuldu.

Dün gece neler yaşandı?

13 Haziran gecesi, İsrail savaş uçakları İran’ın başkenti Tahran dahil olmak üzere çeşitli stratejik noktalara hava saldırısı düzenledi. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre saldırılarda radar sistemleri, askeri tesisler ve bazı sivil yerleşim alanları hedef alındı. İran’ın kuzeydoğusundaki Mahallati semtinden patlama sesleri duyuldu.

  • 21.24 - İran'dan sert misilleme

İsrail’in saldırılarına yanıt gecikmedi. İran Devrim Muhafızları, Tel Aviv ve çevresini hedef alan çok sayıda balistik füze ve kamikaze İHA saldırısı gerçekleştirdi. İlk belirlemelere göre 3 kişi hayatını kaybederken, 91 kişi de yaralandı. Yaralıların çoğunun sivil olduğu ifade edildi.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
CANLI
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      İran'da sivil kayıplar yükseliyor

      İran resmi haber ajansı IRNA, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırılarda başkent Tahran'da aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivillerin hayatını kaybettiği bildirildi.

      Ajansın haberinde, ölenler arasında yer alan sivillerin kimlik bilgileri ve sayıları paylaşılmadı.

      İran yönetimi, İsrail’in hava saldırılarında 78 kişinin öldüğünü, 320’den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Hayatını kaybedenlerin önemli bir bölümünü kadın ve çocukların oluşturduğu açıklandı. Tahran’da hastanelerde acil durum ilan edilirken, halk panik içinde sığınaklara yöneldi.

      BM ve uluslararası toplumdan tepkiler geldi

      İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Emir Said İrevani, saldırıları “uluslararası hukuka aykırı” olarak niteledi ve ABD’nin İsrail’e destek verdiğini öne sürdü. İran, BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa Birliği, Katar, Rusya ve birçok ülke her iki tarafa da itidal çağrısı yaptı.

      İran'ın BM Temsilcisi İrevani, İsrail'in saldırılarının ABD desteğiyle gerçekleştiğini iddia etti.

      Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail'in dün gece İran'a yaptığı hava saldırısının ardından acil toplandı.

      BMGK toplantısında konuşan ve hemen sonrasında basına açıklamalarda bulunan İrevani, "Dünyanın en gürültülü ve şiddet yanlısı rejimi olan İsrail, bu barbarca saldırıları ABD hükümetinin tam istihbarat, operasyonel ve politik desteğiyle gerçekleştirdi." dedi.

      "Bu meşru müdafaa değildi. Bu planlanmış, haksız bir saldırganlık eylemiydi." diyen İrevani, İsrail'in hava saldırıları sonucu şu ana kadar 78 İranlı'nın hayatını kaybettiğini ve 320'den fazla kişinin yaralandığını, yaralıların büyük çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğunu bildirdi.

      İrevani, İsrail'in güvenlikli nükleer tesislere saldırdığını hatırlatarak, bunun İran sınırının ötesinde "radyolojik bir felakete yol açabilecek pervasız bir suç eylemi" olduğunu söyledi.

      Tahran'ın BM Temsilcisi, İsrail'in saldırısının yalnızca İran'a değil uluslararası hukuk düzenine BM Şartı'na, "kuvvetin üstünlüğü yerine hukukun üstünlüğüne inanan her ulusa" yönelik bir saldırı olduğuna dikkati çekti.

      BMGK'nın İsrail'in saldırısını kınaması gerektiğinin altını çizen İrevani, "İsrail'in saldırganlığı bir savaş ilanı niteliğindedir. Açıkça söyleyeyim, İran, meşru müdafaa hakkını kullanacak, cevabımız yasal, orantılı ve kararlı olacak ve bizim seçtiğimiz bir zamanda gelecek." ifadesini kullandı.

      İsrail'in BM Temsilcisi saldırıyı savunurken Tahran yönetimini suçladı

      İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon ise İrevani'nin ardından yaptığı konuşmada, Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirmesi çalışmalarında kritik bir noktaya ulaştığını iddia etti.

      İsrail'in saldırılarını savunan Danon, "Görev çok açıktı, İran'ın nükleer programını engellemek, terör ve saldırganlığının mimarlarını ortadan kaldırmak ve rejimin İsrail Devleti'ni yok etme yönündeki tekrarlanan kamusal vaadini yerine getirme yeteneğini etkisiz hale getirmek." diye konuştu.

      "Düşmanlarımızı tanıyoruz. İdeolojilerini biliyoruz." diyen Danon, İran'a karşı "çok geç olmadan" harekete geçmek zorunda olduklarını söyledi.

      İsrail Temsilcisi, İran'ın ABD ve Rusya'ya bile balistik füze yetenekleri konusunda meydan okumayı hedeflediğini iddia ettiği konuşmasında, "Bu rejim açıkça ulusumuzu haritadan silmeyi hayal ediyordu." dedi.

      Danon ayrıca İsrail'in hedef aldığı İranlı üst düzey komutanları, "onlarca yıl, Yemen, Lübnan, Suriye ve Gazze'de terör ağını koordine etmekle" suçladı.

      Petrol fiyatları sıçradı

      Gerilimin ekonomik etkileri de görülmeye başladı. İsrail’in saldırısının ardından Brent petrolün varil fiyatı yüzde 7’nin üzerinde artışla yaklaşık 74,5 dolara yükseldi. Uzmanlar, çatışmanın derinleşmesi halinde enerji piyasalarında daha sert dalgalanmalar yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

      Gerilim tırmanabilir

      Analistler, İran ve İsrail arasındaki karşılıklı saldırıların bölgedeki diğer aktörleri de çatışmaya çekebileceği konusunda uyarıyor. Lübnan, Suriye ve Irak üzerinden oluşabilecek yeni cephe hatlarının hem askeri hem de insani krizleri beraberinde getirme riski bulunuyor.

      Video Player is loading.
      Current Time 0:00
      Duration -:-
      Loaded: 0%
      CANLI
      Remaining Time 0:00
       
      1x
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions off, selected


          Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >

          Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

          YORUMLAR
          Sırala :

          Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım