GetContact isimli rehber uygulaması neden tehlikeli?

GetContact
GetContact

Özellikle son birkaç haftadır sosyal medyada popüler hale gelen GetContact isimli mobil uygulama esasında rehber erişim izniyle tehlike saçıyor, işte ayrıntılar...

Son birkaç haftadır hem Google Play hem de App Store üzerinde en fazla indirilen uygulamalardan biri GetContact. Kısa sürede popüler hale gelen bu uygulama, arkadaşlarınızın sizi hangi isimle rehberine kaydettiğini gösteriyor. Ancak bu tip uygulamaların büyük risk taşıdığını bilmekte yarar var. Zira rehbere erişim izni verilesi bilgilerin istenmeyen kişilerin eline geçmesinin önünü açıyor. Öncelikle bu sistemin nasıl çalıştığını öğrenmekte yarar var. Şöyle ki:

İlk etapta uygulamayı sisteme kurup bir hesap açılıyor. Daha sonrasında rehber erişimine izin verildiği anda kullanıcılar GetContact'ın ortak havuzuna dahil oluyor. Akabinde numarayla sorgulama yapıldığında bu uygulamayı indiren ve hesap açan kişilerin numaraları nasıl kaydettiği görülebiliyor. Sistem esasında basit bir çalışma mekanizmasına sahip. Ancak sorun da tam olarak bu noktada başlıyor. Çünkü ortak havuza dahil olunduğunda otomatik olarak numaralar ve kişi bilgileri üçüncü parti bu uygulamanın kullanımına açılmış oluyor.

GetContact benzeri uygulamalar, birçok farklı erişim izni istiyor. Bunlardan biri de rehbere erişim izni. İzin verildiğinde uygulama geliştiricilerle rehber verileri paylaşılmış oluyor.
GetContact benzeri uygulamalar, birçok farklı erişim izni istiyor. Bunlardan biri de rehbere erişim izni. İzin verildiğinde uygulama geliştiricilerle rehber verileri paylaşılmış oluyor.

Numaralar ve bilgiler ele geçirildikten sonrası ise meçhul.
Dolayısıyla bu tip uygulamalara prim vermemek gerekiyor.

Peki ama bir kez hesap açanlar ne yapacak?

Öncelikle bu tip rehber ya da kişisel verilere erişim izni isteyen uygulamalardan uzak durmak şart. Ancak GetContact'tan bir kez hesap açanların üyeliklerini tamamen kapatması ve hesabını silmesi mümkün. Bunun için aşağıdaki adımları izlemekte yarar var.

Üstelik tüm bu kullanıcı verilerine erişebilmek için bildirim gönderme ve rehbere erişme gibi bir dizi gerekiyor. GetContact hesabını kalıcı olarak silmek için öncelikle uygulamayı açmak gerekiyor.

İlk adım: Uygulamada ilk etapta Ayarlar bölümüne erişmek gerekiyor.

İkinci adım: Daha sonrasında GetContact Hakkında kısmına tıklayın.

Üçüncü adım: Hesap Ayarları bölümüne giriş yapın.

Dördüncü adım: Hesabı Sil düğmesine tıklayın.

Hepsi bu kadar. Bu işlem gerçekleştirildiğinde uygulama içinden hesabınızı silmiş oluyorsunuz. Fakat sistemde numaranız hâlâ kayıtlı görünüyor. Numarayı rehberden silmek için de Unlist yapmak gerekiyor, şöyle ki:

GetContact Unlist işlemi nasıl yapılır?

İlk adım: Buradaki bağlantıya tıklayarak GetContact Unlist sayfasını açın.

İkinci adım: Form ekranında telefon numaranızı yazın.

Üçüncü adım: Unlist düğmesine tıklayarak işlemi tamamlayın.

Burada kullanıcıların karşısına küçük bir uyarı da geliyor. GetContact'ın numara silme işlemi bu adımlar uygulandıktan en geç 24 saat sonra tamamlanıyor. Hepsi bu kadar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >