Giyilebilir teknolojiye yeni bir soluk; güneşten elektrik elde eden kumaş

Central Florida Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar sonucu güneşten elde edilen enerjiyi depolayıp tekstil olarak dokunabilecek iplikler geliştirildi.

Central Florida Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar sonucu güneşten elde edilen enerjiyi depolayıp tekstil olarak dokunabilecek iplikler geliştirildi. Geleceğe Dönüş 2 filminden ilham alan araştırmacılar, böylece montlar gibi elbiseleri de güneş enerjili bataryalara dönüştürüp kendi kendine enerjilerini karşılayacak hale getirebilecek. Bu teknoloji sayesinde giyilebilir teknolojiler geliştirilerek askerlerden şarj bağımlısı gençlere, herkesin enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

Moda ve teknolojiyi buluşturan proje "Teknolojide stil modada inovasyon"







Geleceğe Dönüş'ü gerçeğe dönüştürecekler
Araştırmacılar Geleceğe Dönüş filminden ilham aldıklarını ve bu filmi gerçeğe dönüştürmeyi amaçladıklarını da belirtiyor. Aralarında geçtiğimiz yıl dünyada en iyi buluşlara verilen R&D 100 Ödülü'nü alan Yrd. Doç. Dr. Jayan Thomas'ın da olduğu ekip, dünyada en iyi buluşlara imza atıyor.
Geleceğe Dönüş'ü gerçeğe dönüştürecekler Araştırmacılar Geleceğe Dönüş filminden ilham aldıklarını ve bu filmi gerçeğe dönüştürmeyi amaçladıklarını da belirtiyor. Aralarında geçtiğimiz yıl dünyada en iyi buluşlara verilen R&D 100 Ödülü'nü alan Yrd. Doç. Dr. Jayan Thomas'ın da olduğu ekip, dünyada en iyi buluşlara imza atıyor.
Nanoteknoloji ile şekillendi
Yrd. Doç. Dr. Jayan Thomas ve güneşten enerji elde eden tekstil firması, iki teknolojiyi birleştiriyor. Hatta daha da ileri giderek bakır şeritlerden ince, esnek ve hafif filamentler geliştirdiler. Bu şeritlerin bir tarafında güneş pili, diğer tarafında enerji depolayan tabakalar var; yani nanoteknolojiyle gelişmiş durumda. Ödülü pil gibi enerji depolayan bir kablo için almıştı. Ayrıca yarı geçirgen güneş hücreleri üzerinde de çalışıyor; böylece normal camlardan güneş enerjisi elde edilebiliyor.
Nanoteknoloji ile şekillendi Yrd. Doç. Dr. Jayan Thomas ve güneşten enerji elde eden tekstil firması, iki teknolojiyi birleştiriyor. Hatta daha da ileri giderek bakır şeritlerden ince, esnek ve hafif filamentler geliştirdiler. Bu şeritlerin bir tarafında güneş pili, diğer tarafında enerji depolayan tabakalar var; yani nanoteknolojiyle gelişmiş durumda. Ödülü pil gibi enerji depolayan bir kablo için almıştı. Ayrıca yarı geçirgen güneş hücreleri üzerinde de çalışıyor; böylece normal camlardan güneş enerjisi elde edilebiliyor.
Akıllı kıyafetler ile özgür hayat
Bu sistem ile kıyafetler ile teknolojik araçların bir arada olması sağlanacak. Yani kıyafetleriniz ile telefonlarınızı şarj edilebilir, kişisel sağlık ihtiyaçlarını gidebilirsiniz.
Akıllı kıyafetler ile özgür hayat Bu sistem ile kıyafetler ile teknolojik araçların bir arada olması sağlanacak. Yani kıyafetleriniz ile telefonlarınızı şarj edilebilir, kişisel sağlık ihtiyaçlarını gidebilirsiniz.
Sistemin ilk amacı askeri
Sistemin öncelikle askeri amaçla Irak, Afganistan gibi bölgelerde kullanılabileceği düşünülüyor. Bu teknolojiyle ağır pillerin yerini hafif elbiseler alabilecek; böylece askerler için de çok daha büyük kolaylıklar sağlanmış olacak.
Sistemin ilk amacı askeri Sistemin öncelikle askeri amaçla Irak, Afganistan gibi bölgelerde kullanılabileceği düşünülüyor. Bu teknolojiyle ağır pillerin yerini hafif elbiseler alabilecek; böylece askerler için de çok daha büyük kolaylıklar sağlanmış olacak.
Kullanım alanı oldukça geniş 
Aynı zamanda batarya ve güneş hücresi aynı sistem içinde yer alacağından yeni teknolojilerin şekillenmesine de olanak sağlayacak. Sistemin pek çok potansiyel uygulaması olabilir; bu sayede elektrikli arabalara güneş enerjisi ve batarya aynı anda sağlanabilir.
Kullanım alanı oldukça geniş Aynı zamanda batarya ve güneş hücresi aynı sistem içinde yer alacağından yeni teknolojilerin şekillenmesine de olanak sağlayacak. Sistemin pek çok potansiyel uygulaması olabilir; bu sayede elektrikli arabalara güneş enerjisi ve batarya aynı anda sağlanabilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >