Gizlilik sözleşmesiyle tepkilere neden olmuştu: WhatsApp yerine ne kullanabiliriz?

Arşiv
Arşiv

Dünyada aktif olarak yaklaşık iki milyar kullanıcısı olan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıları tarafından tepkiye neden olan bir karara imza attı. Gizlilik sözleşmesi üzerinde değişiklikler yapan WhatsApp, kullanıcı bilgilerinin Facebook ile paylaşılmasının önünü açıyor. Facebook da böylece tüm verilerinizi reklamverenler için tek bir izleme profilinde birleştirmekte özgür olacak. Peki WhatsApp'ın bu zorlayıcı uygulamasına karşı ne yapabiliriz? Alternatif uygulamalar var mı?

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcılarını öfkelendiren yeni bir karara imza attı. WhatsApp'ın 8 Şubat 2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik sözleşmesi kullanıcılara iletildi. WhatsApp'ın yeni sözleşmesinde, kullanıcı bilgilerinin Facebook ile paylaşılacağı ibaresi büyük tepki çekti. Bununla beraber, WhatsApp sözleşmesi kabul etmeyen kullanıcıların uygulamayı kullanamayacağı da bildirildi.

WhatsApp öncelikle karşınıza onay ekranı çıkarıyor

WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesine dair onay ekranı karşınıza çıktığında iki seçeneğiniz bulunuyor, onaylamak ya da sonra onaylamak. Onay vermediğiniz takdirde belirli bir tarihten sonra WhatsApp uygulamanızı kullanamayacaksınız. Onay vermeyenler için bir süre sonra tekrar sözleşme ekranının belireceği tahmin ediliyor.

Yeni kuralları kabul etmeyenler WhatsApp'ı kullanamayacak

WhatsApp daha önce otomatik olarak uygulamaya giriş bilgileri, grup bilgileri ve profil fotolarını, ayrıca telefon, iletişim ve konum bilgilerini sakladığını açıklamıştı.

WhatsApp verileri Facebook ile paylaşmak için onay sürecini başlattı
WhatsApp verileri Facebook ile paylaşmak için onay sürecini başlattı
  • WhatsApp, blog paylaşımlarında Facebook ile veri paylaşımının içeriğin kişiye göre şekillendirilmesi ve örneğin o kişinin ilgileneceği reklamların görünmesi, ayrıca Facebook üzerinden alışverişte ödeme yaptıkları hesabı WhatsApp’ta da kullanabilmek gibi faydaları olacağını söyleyerek yeni kurallarını savundu.

8 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan yeni kuralları kabul etmek istemeyenler ise iletişim platformunu kullanamayacaklar.

WhatsApp'a alternatif hangi uygulamalar kullanılabilir?

Bip

Türk mühendislerinin geliştirdiği her şeyiyle Türkiye'nin uygulaması BiP'i dün 100 bin kişi cep telefonlarına yükledi. Dünyanın 192 ülkesinde üstün mesajlaşma, HD sesli ve görüntülü arama özellikleriyle kesintisiz iletişim imkanı sunan BiP'teki tüm veriler yüksek güvenlikli şifreleme ile korunuyor.

Tüm PC ve Mac bilgisayarlara indirilerek kolayca kurulabilen BiP Web masaüstü uygulaması sayesinde cep telefonu yanınızda olmasa bile iletişim kesintisiz sürdürülebiliyor. Üstelik BiP Web ile yine HD kalitede sesli ve görüntülü görüşme yapmak da mümkün.

BiP'e özel kaybolan mesaj yeteneği sayesinde, gönderilen mesajlar seçilen süre boyunca takipçinin sohbet ekranında görünüyor ve belirlenen süre dolunca otomatik olarak siliniyor.

  • Tüm bu gelişmiş iletişim yeteneklerinin yanı sıra BiP uygulaması ile banka hesap bilgilerine gerek duymadan, sadece telefon numarası ile para transferi yapılabiliyor.

Tüm operatör kullanıcılarının hizmetine sunulan BiP aynı zamanda çeviri özelliğiyle de anlık mesajlaşma sırasında 106 farklı dilde sohbet etmeye imkan tanıyor.

Telegram

Telegram, WhatsApp'ın aksine kesintisiz eşitmeye sahip bulut tabanlı bir mesajlaşma aracıdır. Sonuç olarak, mesajlarınıza tabletler ve bilgisayarlar da dahil olmak üzere aynı anda birkaç cihazdan erişebilir ve her biri 2 GB'a kadar sınırsız sayıda fotoğraf, video ve dosya (belge, zip, mp3 vb.) paylaşabilirsiniz. Ve tüm bu verileri cihazınızda saklamak istemiyorsanız, her zaman bulutta saklayabilirsiniz.

Telegram, çoklu veri merkezi altyapısı ve şifrelemesi sayesinde güvenlidir
Telegram, çoklu veri merkezi altyapısı ve şifrelemesi sayesinde güvenlidir
  • Telegram, çoklu veri merkezi altyapısı ve şifrelemesi sayesinde çok daha hızlı ve güvenlidir. Üstelik Telegram'da özel mesajlaşma ücretsizdir. Sonsuza kadar reklam ve abonelik ücreti olamayacağını belirtiyor.

Hem WhatsApp hem de Telegram uçtan uca şifreleme özelliğine sahipti ancak son sözleşme sonrası bu özelliğin ne olacağı bilinmiyor. Telegram sohbetlerinde ise mesajlar şifreli.

Signal

Kullanıcılar, WhatsApp'ın sunduğu birçok özelliğe Signal sayesinde ulaşabiliyor. Anlık mesajlaşma, fotoğraf veya video gönderme, grup sohbetleri ve görüntülü arama gibi özellikler Signal uygulamasında da mevcut. Signal'ın avantajı ise WhatsApp'ın artık kullanıcılarını sunamadığı gizlilik. Uygulamada mesajlar, uçtan uca şifreleme yöntemi ile güvence altında tutuluyor. Signal’in mesajlaşmalarınıza ya da görüşmelerinize erişim izni olmuyor.

Signal’in mesajlaşmalarınıza ya da görüşmelerinize erişim izni olmuyor
Signal’in mesajlaşmalarınıza ya da görüşmelerinize erişim izni olmuyor

WhatsApp nasıl silinir?

Zuckerberg hayatını tamamen geride bırakmak istiyorsanız, WhatsApp hesabınızı tamamen silmeniz gerekir. Gizlilik yasaları sayesinde, bunu yapmak nispeten kolay bir süreçtir.

  • - WhatsApp'ı açın
  • - Git Ayarlar sonra, üstündeki üç nokta menüsü üzerinden Hesap seçtikten sonra, Sil My Hesabı.
  • - Telefon numaranızı girin ve bir kez daha Hesabımı Sil öğesini seçin .
  • - WhatsApp'ı silmek hesabınızı kaldırır, tüm mesajlaşma geçmişinizi siler, sizi tüm WhatsApp Gruplarından siler ve tüm mesajlaşma yedeklerini siler.

Facebook, bilgilerinizin WhatsApp'tan tamamen silinmesinin 90 gün kadar sürebileceğini ve hatta muhtemelen devam eden herhangi bir soruşturmanın bir parçası olarak bazı verilerinizi "yasal nedenlerle" tutabileceğini söylüyor.

Her durumda, bu adımlar dijital ayak izinizi Zuckerberg'in veri toplama imparatorluğundan uzaklaştırmanıza yardımcı olacaktır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >