Göbeklitepe’nin altın yılı

Göbeklitepe
Göbeklitepe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılını ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan etmesinin ardından Şanlıurfa'daki tarihi yerin altın yılı için şehirde konferanslar düzenlenecek. 8 ayrı dilde yayın yapılacak olan Göbeklitepe'yi UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aldı. Şehirdeki tarihi yeri bu yıl 5 milyon kişi ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın2019 yılının “Göbeklitepe Yılı” ilan edildiğini açıklamasının ardından yaklaşık 6 ay önce UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, ülkenin 2019 yılında turizmde öne çıkan mekanı olmaya hazırlanıyor.

Şanlıurfa Göbeklitepe
Şanlıurfa Göbeklitepe

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, gelecek yılın “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla şehre olan ilginin çok daha net şekilde ortaya çıkacağına inandıklarını dile getirdi. Göbeklitepe’nin kentin 2023 turizm hedefine kolaylıkla ulaşabilmesini sağlayacağını vurgulayan Aslan, sözlerine şöyle devam etti:

''8 ayrı dilde yayın yapılacak''

  • “Göbeklitepe 2019 kültür turizmi anlamında ülkemiz için lokomotif görevi üstlenecektir. Bu anlamda yerli ve yabancı turist açısından cezbedici bir mekan olarak öne çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projelerinde tanıtım ve etkinliklerinde sürekli Göbeklitepe’nin ön planda olmasını bekliyoruz. Türkiye’nin katılacağı yurt dışı fuarlarında Göbeklitepe’ye özel önem verilecek. Göbeklitepe’nin geniş kitleler tarafından görülebilmesi için yurt içinden ve dışından birçok seyahat acentesine yönelik bölgede info turları düzenlenecek. Göbeklitepe özelinde bilimsel, etkinlikler, sempozyumlar ve konferanslar organize edilecek.”

Aslan, Göbeklitepe’ye özel İngilizce, Fransızca ve Çince’nin de bulunduğu farklı 8 dilde yayın hazırladıklarını dile getirerek, gelecek yıl özellikle yabancı seyahat acenteleri için özel programlar yapmayı planladıklarını söyledi.

Göbeklitepe'ye özel konferanslar düzenlenecek
Göbeklitepe'ye özel konferanslar düzenlenecek

Bu yıl daha bitmeden Göbeklitepe’yi ziyaret eden turist sayısı 5 milyona yaklaştı, bunun 4 milyonunu günü birlik ziyaret için gelenler oluşturdu.

Göbeklitepe'yi bu yıl 5 milyon kişi ziyaret etti.
Göbeklitepe'yi bu yıl 5 milyon kişi ziyaret etti.

''Oteller dolmaya başladı''

Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban da şehrin gelecek yıl turizmde “altın yılını” yaşayacağına inandığını söyledi. Şanlıurfa’da turizm sezonunun başlangıcı olarak nitelendirilen nisan-mayıs dönemine ilişkin rezervasyonlarda ciddi bir hareketliliğin yaşandığını dile getiren Çoban, Göbeklitepe’yi görmek isteyenlere, ellerini çabuk tutmaları tavsiyesinde bulundu. İnşaat halindeki otellerin bile yer bulmak için arandığına dikkati çeken Çoban, “Şu an nisan-mayıs dönemi için otellerde yerler kapışılıyor, acenteler özellikle bu dönemi kapsayan aralıkta yer bulmakta zorlanıyor. Kentte açılacak iki otelimiz daha var. Bu durum turizm için oldukça umut vadeden bir gelişmedir” şeklinde konuştu. Çoban, Göbeklitepe özelinde rehberlerin yeni bir hizmet içi eğitime tabi tutulmasını planladıklarını sözlerine ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >