Gökçeada, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta orman yangını

Üç ilde orman yangını
Üç ilde orman yangını

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması, orman yangınlarını artırdı. Osmaniye, Kahramanmaraş ve Çanakkale’nin Gökçeada ilçesindeki yangınlara havadan ve karadan müdahale edildi. Geniş orman arazilerinin zarar gördüğü yangınlar, kontrol altına alındı.

Osmaniye'nin Sumbas ilçesindeki Gafarlı köyü Diniker Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangını görenlerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda arazöz ve ekip sevk edildi.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz da bölgeye gelerek yetkililerden bilgi aldı.

"6 evi tahliye ettik"

Yılmaz, gazetecilere, bölgede ciddi bir yangının olduğunu söyledi.

Havanın sıcak ve bölgede rüzgarın etkili olduğunu aktaran Yılmaz, "Müdahale devam ediyor. Kısa sürede kontrol altına almaya gayret gösteriyoruz. Önemli bir yangın; 6 evi, 100 büyükbaş hayvanı tahliye ettik. Tehlike arz edecek olursa diğer yerlere de bu uygulamayı yaparız" diye konuştu.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de bölgeye gelerek çalışmaları takip etti.

Karacabey, gazetecilere yangının saaat 11.25'te başladığını, saat 11.35 itibarıyla ilk müdahaleyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yangının çıktığı anda hava sıcaklığının 42 derece, rüzgar hızının 45 kilometre ve nemin yüzde 15'lerde olduğuna değinen Karacabey, şöyle devam etti:

"Tüten birkaç nokta var"

"Bu söylediğim rakamlar orman yangınının riskinin ne kadar yüksek ve söndürülmesinin ne kadar güç olduğunu aslında ifade ediyor. 10 helikopter, 7 uçak, 46 arazöz ve 363 personelimizle etkin müdahalemiz neticesinde çok şükür şu anda yangın büyük ölçüde kontrol altına alınmış durumda. Tüten birkaç nokta var. Oraya da ekiplerimiz müdahale ediyorlar. İnşallah hava kararmadan tamamen kontrol altına almış olmayı ümit ediyoruz."

Vatandaşların duyarlı olmasını isteyen Karacabey, "Vatandaşlarımızın bugünlerde en ufak bir kıvılcımın büyük bir yangına sebep olacağını unutmadan, bu hususu göz önünde bulundurarak açık alanlarda kesinlikle ateş yakmamalarını istirham ediyorum" dedi.

Karacabey, yangının çıkış nedeninin şu anda araştırıldığını belirterek, güvenlik güçlerinin konuyla ilgili araştırmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Bu arada, yangına müdahalede bulunan ekiplere askeri helikopterlerin de destek verdiği öğrenildi.

Gökçeada'da orman yangını

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi Dereköy’de dün ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin havadan ve karadan yaklaşık 16 saat süren müdahalesi ile kontrol altına alındı.

Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangına 8 dakika içinde olay yerine gelen Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale etti.

7 gündüz, 2 gece görüşlü helikopter olmak üzere 9 helikopter, 4 uçak, 19 arazöz, 2 dozer, 4 su ikmal aracı, 1 müdahale aracı, 2 treyler, 18’i teknik personel olmak üzere 98 personel ile yangına müdahale edildi.

Çevre bölgelerden de takviye gönderilen arazözler ve orman işçileri, adaya Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. tarafından feribotla ulaştırıldı.

Havadan ve karadan yoğun müdahale sonucu ormanlık alandaki yangın büyük ölçüde kontrol altına alınırken, bozuk arazideki otluk alanda yangın gece boyu devam etti.

Ekiplerin gece boyu karadan müdahalesinin yanı sıra, gece görüşlü 2 helikopterle yangına müdahale sürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla beraber diğer helikopterler de yangına müdahaleye devam etti.

Yaklaşık 16 saat süren çalışmaların ardından saat 08.30 sıralarında yangın kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ederken, yangında 15 hektar orman, 35 hektar mera ve 60 hektar açık alan olmak üzere toplam 110 hektar alan yanarak zarar gördü.

Kahramanmaraş'taki tangın kontrol altında

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde üç alanda çıkan orman yangınları kontrol altına alındı.

Erkenez Mahallesi kırsalında yangını görenler durumu yetkililere bildirdi. Bölgeye iki helikopter ile arazözler sevk edildi.

Ekipler yangına müdahale ettiği sırada, Kartal ve Karahasanlı mahalleleri kırsalında da orman yangını başladığı bilgisi alındı. Bölgeye yönlendirilen ekiplerce yapılan müdahale sonrası Kartal Mahallesi kırsalındaki yangın da kontrol altına alındı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >