Google, bu kez de artırılmış gerçeklik gözlükleri geliştiren North'u satın aldı

Google North
Google North

Uzun yıllardır Google Glass projesinde akıllı gözlüklere yönelik çalışmalar yürüten Google, yeni bir satın almayla daha güçlü hale geliyor.

Google, Focals isimli artırılmış gerçeklik gözlükleri geliştiren North'u bünyesine katarak özellikle donanım tarafında önemli bir avantaj elde ediyor.

Geçen yıl başında Focals 1.0'ı duyuran North, eski ürünlere olan desteğini kısa süre içinde sonlandıracak gibi görünüyor.

Uzun süredir sanalgerçeklik ve artırılmışgerçeklik konusunda çözümler üretmeye odaklanan Google, bu alanda önemli çalışmalara sahip olan North'u bünyesine kattı. Google için özellikle gözlüklerin donanım tarafında önemli bir avantaj sağlayacak bu satın almanın bedeli ise şimdilik belli değil.

    Sanal gerçeklik nedir? Teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır. (Wikipedia)


    Artırılmış gerçeklik nedir? Gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır.

North neler yapıyor?

Bu noktada insanların en fazla merak ettiği konulardan birinin North'un tam olarak neler yaptığı... Focals isimli gözlüğünü geçen yılın hemen başında duyuran şirket, aslında az önce de bahsettiğimiz üzere tamamen akıllı gözlüklere odaklanan projeler geliştiriyor.

Eski ürünler için destek kısa sürede sonlanabilir

North'un mevcut çalışmaları bir süre sonra duracak. Daha doğrusu geçen sene duyurulan Focals gözlüğe verilen destek yavaş yavaş son bulacak. Bu konuda satın almayı gerçekleştirenlerin mağdur olabileceği söylenebilir. Çünkü desteğin çok kısa süre içinde sonlanması söz konusu. Bu 1000dolar verip akıllı gözlük alanlar için biraz can sıkıcı.

Google tarafından satın alınmaktan heyecan duyuyoruz.

North, bundan sonraki süreçte Google için donanım tarafında önemli avantaj sağlayacak gibi görünüyor.
North, bundan sonraki süreçte Google için donanım tarafında önemli avantaj sağlayacak gibi görünüyor.

Hem North hem de Google, satın almayla alakalı duyuruları yaptı. North'un web sayfasında doğrudan ana ekranda 'Bugün North'un Google tarafından satın alındığını duyurmaktan heyecan duyuyoruz.' şeklinde bir cümle de yer alıyor.

Ayrıca, 2012'den bu yana günlük deneyimlerin bir parçası olmak için North'un kurulduğunu ve akabinde daha önce jest tabanlı projeler üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Bugüne kadarki yolculuğun da birkaç paragraflık kısa özeti yer alıyor.

Peki ama Google halihazırda Glassprojesine devam ederken neden North'u da satın alıyor? Bu soru da yine çok merak edilenler arasında. Yıllar evden doğrudan bireysel kullanıcıları hedef alan akıllı gözlüklere odaklanan şirket, daha sonrasında aslında beklediğini bulamamıştı. Ancak North satın alması bu konuda tekrardan bireylere yönelik akıllıgözlükleriçin projelerin hayata geçirilmesini sağlayabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >