Google Chrome, dizüstü bilgisayarlar için yeni pil tasarruf modunu test ediyor

Google Chrome
Google Chrome

Geçen aylarda Chrome için test edilen JavaScript güncellemesiyle dizüstü bilgisayarların pil ömrünün 2 saate kadar artabileceğini duyuran Google, yeni bir sistemi daha deniyor.

Bu sayede ilerleyen dönemlerde web sitelerinin pil tasarrufu moduna geçişine izin verilecek.

Özelliğin tam anlamıyla ne zaman hayata geçeceği ise şimdilik belli değil.

Dünyanın en fazla tercih edilen web tarayıcısı Chrome, sistem kaynaklarını fazlasıyla sömürdüğü için sıkça eleştiriliyor. Özellikle çok fazla sekmeyle çalışanlar kişiler RAM'in çok fazla kullanılmasından şikayetçiler. Durum bu olunca Google her yeni güncellemeyle bu sistemi biraz daha iyileştirmek için çaba sarf ediyor.

Cihazların pil ömrümü 2 saate kadar artıran JavaScript güncellemesi test ediliyor.

Chrome, bu yeni optimizasyon sayesinde dizüstü bilgisayarların pil performansını önemli oranda artırabilir.
Chrome, bu yeni optimizasyon sayesinde dizüstü bilgisayarların pil performansını önemli oranda artırabilir.

Hatta geçtiğimiz ay Chrome 86'da deneysel özellikler arasında listelenen sistem, JavaScript izleyicileri kapatarak önemli oranda batarya tasarrufu sağlıyordu.

Evet; geçtiğimiz dönemlerde yapılan çeşitli optimizasyonlar Chrome'un RAM ve diğer sistem kaynaklarından tüketimini önemli oranda düzeltti. Ama hâlâ istenen seviyeye değil.

RAM ve sistem kaynakları derken dizüstü bilgisayarlar için elbette bataryayı da hesaba katmak gerekiyor. Zira yeni gelen güncelleme batarya optimizasyonu da sağlıyor. Yayınlanan yeni haber meta etiketi sayesinde bataryadan tüketimi iyileştiriyor.

  • Meta etiketi nedir? Bu sistem, Chrome'un komut istemini yavaşlatmasını sağlayarak, dizüstü bilgisayarın batarya performansını artırmaya odaklanıyor.

Şu anda test edilen sistem, Chrome'un özellikle hıza ihtiyaç duymadığı durumda çok fazla güç harcamasını önleyecek.
Şu anda test edilen sistem, Chrome'un özellikle hıza ihtiyaç duymadığı durumda çok fazla güç harcamasını önleyecek.

Bu sistemin özellikle uzun süre video görüşme yapanlar için fayda sağlayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hıza ihtiyaç olmayan durumlarda sağlanan bu optimizasyon kullanıcılara batarya performansının artması şeklinde geri dönecek gibi görünüyor.

Meta etiketi sistemi henüz test kapsamında değerlendiriliyor ve şu an için hayata geçmiş değil. Ancak bu sistem sonuç olarak Chrome kullanan kişiler için büyük bir avantaj sağlayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >