Google'a erişim sorunu yaşandı

Google-Arşiv
Google-Arşiv

Rekabet Kurumu ile Google arasındaki ceza gerilimi sürerken Google ve sağladığı hizmetlerde erişim sorunu yaşandı. Google ve uygulamalarında yavaşlık söz konusu olunca 'Google çöktü mü?' 'Google neden girilmiyor?' 'Google neden çalışmıyor?' 'Youtube neden açılmıyor?' 'Youtube çöktü mü?'soruları merak edildi. Sorunun en yoğun yaşandığı ülkelerin başında gelen Türkiye de sorun 11:44'te giderildi.

Google'da oluşan erişim sorunu tüm uygulamalarında aksalıklara neden oldu. Google arama sayfasında, Youtube, Gmail ve Google Analytics yavaşlık yaşandı.Herkesin aklında 'Google çöktü mü?' 'Google neden girilmiyor?' 'Google neden çalışmıyor?' 'Google Neden Yavaş?''Youtube neden açılmıyor?' 'Youtube çöktü mü?'bu sorular oluştu "Downdetector.com" internet sitesinde yer alan bilgilere göre; Google ve Google'a bağlı servislerde yaşanan erişim sorunun global kaynaklı bir sorun olduğu söylenirken Türkiye ve Japonya en fazla etkilenen ülkeler oldu. Söz konusu sorun TSİ 11:44 itibari ile giderildi. Türkiye'de yaşanan sorun yaklaşık 1 saat sürdü.

Google'dan erişim sıkıntısı açıklaması

Söz konusu sorun hakkında Google'dan açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Google’ın Bulgaristan’daki ağı üzerinde yönlendirilmiş olan trafikte yaşanan birden fazla eşzamanlı fiber kesintisi sorunu, etkilenen tüm kullanıcılar için Türkiye Saati ile 13:36 (ABD / Pasifik zamanı ile 19 Aralık 2019 02:36) itibarı ile tamamen çözülmüştür. Bu süre içinde, Google hizmetlerine Bulgaristan ağ bağlantı noktamız üzerinden erişen kullanıcılar, sözkonusu Google hizmetlerine ulaşamamıştır.

Sorunun çözümüne kadar geçen sürede gösterdiğiniz sabır için teşekkür ederiz. Sorunun temel nedenini belirlemiş ve etkilenen trafiği, ağımızın sorundan etkilenmiş olan kısımlarının etrafına yönlendirmiş durumdayız. Konuyla ilgili dahili bir araştırma sürdürüyoruz. İleriki bir tarihte ayrıntılı bir olay özetini de paylaşmış olacağız."

Yerli arama motoru YAANİ'ye ilgi 2,5 kat arttı

Google’ın sabah saatlerinde yaşadığı problem sonrası Turkcell’in yerli arama motoru Yaani, alternatif kaynak arayan kullanıcıların ilgisiyle trafiğini kısa sürede 2,5 kat artırdı.

Sorunun en yoğun yaşandığı ülkeler Türkiye ve Japonya
Sorunun en yoğun yaşandığı ülkeler Türkiye ve Japonya

"Google'ın ülkemizde bir merkez oluşturması gerekli"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Google servislerinde yaşanan erişim sorunu ile ilgili açıklamada bulundu.

Bakan Turhan, şu ifadeleri kullandı:

TRT Haber'in haberine göre; "Yurt dışı kaynaklı olduğunu belirlediğimiz problemi, Uluslararası Siber Olaylara Müdahale Kriz Merkezinde ülkemizdeki GSM operatörleriyle bağlantı kurarak izledik. Şu anda ulaşım rahatlamış durumda, normalleşmeye döndü. Google'ın global merkezinden bir sorun oldu. Bu da Google'ın ülkemizde bir merkez oluşturması gerekliliğini ortaya koydu. Şu anda durum normale döndü diyebiliriz."

"Türkiye'de operatörlerden kaynaklı arıza yok"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan konu ile ilgili resmi bir açıklama geldi. Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Google servislerinde global sorunlar (Yunanistan, Romanya, Bulgaristan gibi) olup, ülkemizde de hissedilmektedir.

Türkiye’deki operatörlerimizden kaynaklı bir arıza bulunmamaktadır.

USOM ekiplerimiz süreci yakından takip etmektedir.

Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalıdır."

Avrupa ve Asya'daki bazı ülkelerde de sorun

Almanya, İngiltere, Portekiz ve İsviçre'nin aralarında olduğu Avrupa'nın bazı bölgelerinde ise kısmı sorunlar yaşandığı belirtiliyor.

Gelen bilgilere göre, Asya'daki bazı ülkelerde de kısmı erişim sorunu yaşanıyor. Google'da yaşanan yavaşlıkta kullanıcılar hata ekranıyla karşılaştı.

Google hata ekranı
Google hata ekranı
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >