Google güncellemesi Chrome'u web tabanlı VR için hazır hale getiriyor

Google Chrome VR
Google Chrome VR

Google, Chrome 79'un yeni beta sürümünde web tabanlı sanal gerçeklik desteği için hazırlıklarını devam ettiriyor.
Özellikle 360 derece sürükleyici videolarla oluşturulan web siteleri bu anlamda internete yeni bir boyut kazandırabilir.
En yeni Chrome sürümünde buna ek olarak bellek optimizasyonu sağlayan 'sekme dondurma' özelliği de yer alıyor. Ayrıntılar haberimizde:

Sanal gerçeklik sistemleri her geçen gün daha çok gelişiyor. Bu alan daha çok oyunodaklı olsa da Google'ın web tabanlı VR'ını destekleyen Chrome tarayıcısı şu anda yeni beta sürümünde test ediliyor. Bu da önümüzdeki süreçte internetortamının sanal gerçeklik için hazır olacağı anlamı taşıyor.

Google Chrome 79'un beta sürümü, web tabanlı sanal gerçeklik deneyimi için ayrıntıları ortaya koyuyor. Geliştiriciler, GamePad API tarafından desteklenen denetleyicilerle birlikte WebXR DeviceAPI'sini kullanarak oyunlar, 360 derecelik videolar ve sürükleyici içeriklere sahip web siteleri oluşturabilirler. Siteler bir akıllı telefonda veya Oculus Quest gibi kafaya takılan cihazlarda görülebilir.

Böylece web tabanlı sanal gerçeklik içeriklerinin artması bekleniyor.
Böylece web tabanlı sanal gerçeklik içeriklerinin artması bekleniyor.

Diğer web tarayıcılara da geliyor

Web tabanlı VR içeriği için destek, yakında Chrome'a ek olarak Firefox Reality, Oculus tarayıcısı, Edge ve Magic Leap's Helio da dahil olmak üzere Chromium tabanlı tarayıcıların tamamına geliyor. Yani gelecekte Chrome ve diğer tarayıcılar artırılmış gerçeklik yetenekleriyle zenginleşiyor.

5 dakika işlem yapılmazsa sekme donduruluyor.

Chrome 79'daki diğer yeni özellikler arasında arka planda 5 dakikadan daha uzun süre açık olan sayfaların durdurulmasını temel alan sekme dondurma özelliği de yer alıyor. Sekmede müzik çalmıyor ve video oynatılmıyorsa ve aktif olarak 5 dakika işlem yapılmadıysa otomatik olarak donduruluyor. Bu da bellek optimizasyonu konusuna katkı sağlıyor.

Yeni paylaşma seçenekleri ek özellikler sunuyor.

Ek olarak, Chrome'un yeni detayları arasında iletme seçeneklerine de yer veriliyor. Böylece kullanıcılar masaüstündeki herhangi bir metni ya da diğer ayrıntıları vurgulayarak 'Gönder' seçeneklerinin alt menüsüyle hesabın aktif olduğu diğer aygıtlara iletebiliyor.

Google Chrome 79'un beta versiyonunu indirenler şu an bu özellikleri kullanabilirler. Fakat tam sürüm 10 Aralık'ta çıkıyor. Yani aslında bu tarihe kadar testlerin devam edeceğini unutmamak gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >