'Google' kesintisi sonrası aynı çağrı yükseldi: "Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı"

Arşiv
Arşiv

Google ve servislerinde yaşanan sıkıntının ardından daha önce sürekli dile getirilen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan tarafından "Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalıdır" tekrar gündeme getirildi. Bakanlık tarafından her fırsatta siber tehditlerle baş etmek için yerli uygulamaların kullanılması gerektiği çağrısında bulunulmuştu.

Gelişen teknolojilerin etkisiyle birlikte kişisel ve kurumsal veriler büyük tehdit altında siber zorbalıklarla baş etmek için Türkiye'de birçok çalışma yapılıyor. Bugün Google ve sağladığı hizmetlerde yaşanan erişim sıkıntısının ardından ülkemizin düsturu haline getirmeye çalıştığı ve bu yönde faaliyetler sürdürülürken Ulaştırma Bakanlığı tarafından Türkiye'nin verilerinin koruması konusu yeniden gündeme getirildi.

Türkiye'nin verisi Türkiye'de
kalmalıdır

"Google'ın ülkemizde bir merkez oluşturması gerekiyor"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Google servislerinde yaşanan erişim sorunu ile ilgili, TRT Haber'e özel açıklamalarda bulundu.

Bakan Turhan, şu ifadeleri kullandı:

"Yurt dışı kaynaklı olduğunu belirlediğimiz problemi, Uluslararası Siber Olaylara Müdahale Kriz Merkezinde ülkemizdeki GSM operatörleriyle bağlantı kurarak izledik. Şu anda ulaşım rahatlamış durumda, normalleşmeye döndü. Google'ın global merkezinden bir sorun oldu. Bu da Google'ın ülkemizde bir merkez oluşturması gerekliliğini ortaya koydu. Şu anda durum normale döndü diyebiliriz."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, 16 Mayıs'taki Google iftar programındaki konuşmasında;
BTK tarafından 2011 yılında hayata geçirilen Güvenli İnternet Hizmeti’nin gençleri internetin zararlı etkilerinden koruduğunun altını çizen Sayan, “Yalnızca kişisel bilgiler değil, ülkeler için hayati öneme haiz bilgiler de yine internetin veri depolarında bulunabiliyor. Dünya bugün öyle bir noktaya geldi ki teknolojik anlamdaki ya da başka bir ifadeyle siber güvenliğin sağlanması, çoğu alanda askeri güvenliğin bile önüne geçti. Yurt dışı kaynaklı uygulamalardaki güvenlik zafiyeti riski çok büyük; bu inkâr edilemez bir gerçek” ifadelerini kullandı.

"Yerli uygulamlarla yola devam etmeliyiz"

Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalmasını önemle vurgulayan Sayan, “Bunun için yerli uygulama ve yazılımlarla yola devam etmemiz gerekiyor. Sizlerin de bizlere destek vererek bu yazılımları bir adım öteye götürmemize yardımcı olmanız gerekiyor. Mesajlaşma yazılımı dersek, BİP, LAF ya da DEDİ, arama motoru dersek, hiçbir arama motoru tabanını kullanmayan tamamı Türk mühendislerimiz tarafından yazılmış ve algoritması tamamen Türkçeye uygun olan YAANİ. Devamı çok daha hızlı ve güçlü gelecek. Tabi sizlerin emeği ve inancıyla. Biz de Bakanlık olarak sizin bu başarı serüveninizi gerekli desteği ve eğitimi vererek perçinleyeceğiz” dedi.

"Kaybedecek bir günümüz bile yok"

Sayan konuşmasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak, teknolojiye hâkim olmadan da bağımsızlığımızı sürdüremeyiz. Ülkemizin teknoloji alanında dünyaya yön veren bir konumda olması için kaybedecek bir günümüz dahi yok” sözleriyle noktaladı.

  • Türkiye'nin yerli uygulamaları

    YAANİ: Türkiye’nin arama motoru Yaani Türkçeyi çok iyi anlamasıyla öne çıkıyor. Konum tabanlı arama yapabilmesiyle dikkat çeken Yaani, kullanıcının konumuna göre en yakındaki bölge üzerinden arama sonucu vererek hızlıca sonuca ulaşılmasını sağlıyor. Kullanıcılar arama yaptıkça öğrenen Yaani, en yakın restoran ve kafe bilgilerine kolayca ulaşımı sağlıyor. Vizyondaki filmleri aratan kullanıcılara, izlemek istedikleri filmlerin kendilerine en yakın hangi sinema salonunda oynadığını ve seans bilgilerini doğrudan gösteriyor. Web’den de ulaşılabilen Yaani, bugüne kadar 7 milyondan fazla indirildi. Yaani ile günlük yaklaşık 2,5 milyon arama yapılıyor.

  • BiP: Türkiye’nin yenilikçi iletişim ve yaşam platformu BiP ile sesli ve görüntülü görüşmek mümkün. Aynı anda 6 kişinin görüntülü görüşebildiği BiP’ten faks da gönderilebiliyor. BiP ile aynı zamanda mesaj yazmak kadar kolay ve hızlı şekilde, iBAN ya da hesap numarasına gerek duymadan sadece telefon numarasıyla para transferi yapılabiliyor. Türkiye’de yine bir ilk olan ve 300’den fazla servisin kullanıldığı BiP’in Keşfet alanında onlarca farklı işlem, sesli komut veya mesajla gerçekleştirilebiliyor.

  • LAFF: Türk Telekom'un AR-GE şirketi Argela, LAFF isimli yeni anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Yerli ve milli anlık mesajlaşma uygulaması LAFF şu anda hem Android hem de iOS uygulama marketlerinden ücretsiz olarak 'Beta' olarak indirilebiliyor. Yeni uygulama, kullanıcı alışkanlıklarına uygun şekilde WhatsApp ile tamamen aynı arayüz, uçtan uca şifreleme ve ek detaylar barındırıyor.

    DEDİ: Türkiye'nin, Dedi, akıllı telefonunuzda kullanabileceğiniz basit, hızlı ve güvenli bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Telefonunuzun internet bağlantısını veya mümkün olan bir Wi-Fi ağını kullanarak sevdiklerinizle mesajlaşabilir, onlarla sesli ve görüntülü olarak iletişim kurabilir ayrıca resim, sesli mesaj, video ve belge gönderebilirsiniz.
  • fizy: Türkiye’nin dijital müzik platformu fizy, Türkiye’nin 81 ilinde de en çok dinlenen müzik platformu. Yerli-yabancı milyonlarca şarkıyı yüksek ses kalitesinde dinleme seçeneğinin yanı sıra binlerce video ve onlarca radyo kanalı sunuyor. fizy’de ruh haline göre müzik, video klip ve kendi zevklerine uygun öneri, akıllı arama yeteneği, sanatçı sayfalarına hızlı erişim, şarkı ve video karışık çalma listesi yaratabilme özellikleri bir arada bulunuyor. fizy takipçileri özel konserleri canlı izleme imkânına da sahip oluyor. Ayrıca fizy’de sanatçıların özel canlı performanslarını da takip etmek mümkün.

  • UpCall: Yeni nesil arama ve rehber uygulaması UpCall, ‘Bilinmeyen Numara’ dönemini geride bırakıyor. Telefon rehberinde kayıtlı olmasa bile arayanın kim olduğu görünüyor. Kayıtlı olmayan numaralar sorgulanıp, en yakın nöbetçi eczane gibi ihtiyaçlara ise lokasyon bilgisiyle birlikte ulaşılabiliyor. Belirlenen numaralar önemsiz arama olarak kullanıcıya bildiriliyor. Aramalara resim ve emocan eklenebiliyor. Ayrıca Upcall’un grup arama özelliği ile birden fazla kişi tek adımda aranabiliyor.

  • DERGİLİK: Türkiye’nin ilk ve tek dijital yayın platformu Dergilik, 1700’den fazla ulusal ve uluslararası yayını okuyucuların cebine taşıyor. Tüm kullanıcıların indirebildiği Dergilik’ten erişilebilen gazete ve dergi sayısı her geçen gün artıyor. 13 milyonu aşan kullanıcısıyla Dergilik, ülkemizde yayıncılık sektörüne yeni bir soluk getirdi.
    lifebox: “Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın” vizyonunun önemli basamaklarından biri olan ve yerli bulut depolama çözümü lifebox, dijital varlıklarımızın ülke sınırları içerisinde depolanması ve güvenli bir şekilde yedeklenmesi konusunda oldukça önemli bir boşluğu dolduruyor. Küresel oyuncularla karşılaştırıldığında hem hesaplı hem de güvenli bir çözüm olarak dikkat çeken lifebox, 8.6 milyondan fazla indirilen Türkiye’nin en fazla tercih edilen bulut depolama servisi olarak öne çıkıyor. Kullanıcılar telefonları bozulsa veya kaybolsa dahi yedekledikleri tüm belgelere diledikleri zaman ve diledikleri yerden ulaşabiliyor.

  • TV+: Turkcell’in telefon, tablet, TV ve bilgisayardan izlenebilen dijital televizyon platformu TV+, 150’nin üzerinde yerli ve yabancı TV kanalının yanı sıra 5000’den fazla film, dizi, çizgi film ve belgeseli kullanıcılarıyla buluşturuyor. Ultra HD kanalları seçkin spor etkinlikleri ve en yeni teknolojik deneyimleri izleyicilerine sunmanın yanı sıra ulusal ve uluslararası birçok film festivalinin ana sponsorluklarıyla sanatın yanında olmaya devam ediyor. TV+ yüksek yayın kalitesi, televizyon, cep telefonları ya da tabletler üzerinden kullanım imkânı, yayını 24 saate kadar geriye alabilme özelliğinin yanı sıra izleyicilere 10 saniyelik periyodlarla geri ve ileri alma seçeneği de sunuyor.

  • PAYCELL: Türkiye’nin güvenli yerli ödeme platformu Paycell, banka hesabı açmadan fatura ödeme, para transferi gerçekleştirme, kredi kartlarını yükleyerek dijital cüzdan oluşturma gibi kapsamlı bir finansal servis deneyimi sunuyor. Paycell Kart ön ödemeli bir alışveriş kartı olarak hizmet veriyor. Paycell Kart kullanmak için sadece telefon numarası yetiyor. Paycell, firmalara özel kurumsal çözümlerle e-ticareti de destekliyor ve kredi kartı ya da banka kartı olmayan müşterilere satış yapabilmenin önünü alternatif hizmetlerle açıyor. Böylece mobil cüzdan sayesinde müşterilere güvenli bir e-ticaret deneyimi sunulurken, firmalara potansiyel müşteriler yaratmanın da önü açılıyor.GNÇ: Yenilenen GNÇ ile GNÇ tarifeli ya da Turkcell’li olmana gerek yok. 26 yaş altındaki tüm operatör gençleri GNÇ’yi kullanabilir ve GNÇ fırsatlarından faydalanabilir.
    Fulltrip: Uçak, otel, tur, araç, transfer, vize danışmanlığı gibi seyahat hizmetlerini tek platformda bulabileceğiniz, tatile çıkamayanları tatile çıkaran seyahat servisidir.
  • Kopilot: Yolculuk ve performans değerlerinizi gözlemleyerek daha güvenli ve ekonomik sürüş yapın.
    Gollercepte: Canlı Skor ve Takım uygulamalarımızda (GollerCepte 1903, 1905, 1907, 1967) tüm maçların canlı skorları elinizin altında
  • SİM: Kadınlara özel uygulama SİM ile çocuklar, ev, moda, yaşam, güzellik, astroloji, kişisel gelişim, dekorasyon, yemek tarifleri ve daha birçok konuda hayatı kolaylaştıracak bilgilere erişmek çok kolay.
  • PİRİ: Piri ile dünyayı en iyi rehberlerden dinleyerek özgürce keşfetmek mümkün. Dilediğiniz turu uygulama içinden seçerek daha önce keşfetmediğiniz tüm hikâyeleri Piri ile dinlemeye başlayın.
  • Hayal Ortağım: Görme Engelliler sosyal hayata aktif katılıyor. Hayal Ortağım ile vizyon filmleri sesli betimlemeli takip edilebiliyor, toplu yaşam alanlarında navigasyon hizmeti alınabiliyor.
  • Merhaba Umut: Anadili Arapça olan, uzun ya da kısa süreli Türkiye’de yaşayacak kişilerin Türkçe öğrenme, iletişim kurma, faydalı bilgilere ve yakındaki önemli yerlerin lokasyon bilgilerine ulaşmasına yardımcı olan bir mobil uygulamadır.
  • Arıkovanı: Arıkovanı, gerçek bir ihtiyaca yanıt veren veya soruna çözüm olan teknoloji projelerinin, erken aşamalarda hedef kitlesi ile buluşmasını ve fonlanmasını sağlar.
  • Turkcell Akademi: Turkcell Akademi uygulaması ile kendinizi geliştirebileceğiniz eğitimler her an yanınızda.
  • İşaret Dilim: İşitme engelli bireyler ve İşaret Dili bilmeyenler arasındaki iletişimi sağlayan; işitme engelli bireylerin kişisel gelişimlerine destek olan bir mobil uygulamadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >