Google Play'deki haber uygulamalarına yeni düzenlemeler geliyor

Google Play
Google Play

Google Play'in Haberler kategorisini için zorunlu kıldığı yeni gereksinimler, binlerce uygulamanın mağazadan kaldırılmasına neden oluyor.

ABD'deki seçimler öncesinde yapılan bu düzenlemenin seçim sonrasında da benzer şekilde devam etmesi bekleniyor.

Haber uygulamaları bundan böyle resmî devlet kurumlarından onay alınmadığı takdirde alıntı yapmayı yasaklıyor.

Teknoloji şirketleri özellikle son birkaç yıldır epey zorlu bir süreçten geçiyor. Bunun en önemli sebebi ise bilgilerin hızlıca yayılması. Hatta yanlış bilginin yayılmasına katkı sağladıkları ise aşikar.

Haber uygulamalarına ek yükümlülükler getiriliyor

Google Play'deki haber uygulamaları ince eleyip sık dokunarak analiz ediliyor.
Google Play'deki haber uygulamaları ince eleyip sık dokunarak analiz ediliyor.

Birkaç ay sonra gerçekleşecek olan ABD seçimleri öncesinde önlemler olabildiğince artırılıyor. Hatta Google'ın bu konuya özel olarak eğildiğini belirtmek gerekiyor.

Artık Google Play'deki Haberler kategorisinde listelenmek isteyen uygulamaların zorunlulukları çok daha fazla.

Başta bahsettiğimiz bilgi kirliliği ve yanlış bilginin hızlıca yayılmasının bir sonucu olarak geçtiğimiz dönemlerde binlerce uygulama Play Store'dan kaldırıldı. Hatta şu anda da temizlik devam ediyor. Şartlara uymayan her uygulama mağazadan kaldırılabiliyor.

Denetimler seçim sonrasında da devam edecek.

Üstelik uygulamalar artık resmî hükümet bilgileriyle düzenlenmiş durumda. Yani aslına bakılırsa güvenilir bir kaynak gösterilmediği takdirde artık hükümet bilgilerinin aktarılması gibi bir durum da söz konusu değil. Her ne kadar bu durum seçimle özdeşleştirilse de seçim sonraki süreç için de denetimlerin sıkı tutulacağı söyleniyor.

Haber uygulamalarının sorumluluğu ne?

Google Play'deki haber uygulamalarının mağazadan kaldırılmaması için sağlanması gereken yükümlülüklerden biri resmî devlet kurumlarından alıntı. Yani eğer haberlerle alakalı devlet kurumlarından alınan bir onay yoksa alıntı yapmak da mümkün değil. Google bu gibi durumlarda çok fazla manipülatif içerikyayıldığını düşünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >