Google, Safari'deki 'akıllı izleme önleme' teknolojisinde güvenlik açığı buldu

Safari
Safari

Google, Apple'ın varsayılan web tarayıcısı Safari'nin 'akıllı izleme önleme' teknolojisinde 5 farklı güvenlik açığı buldu.

Bundan 3 yıl önce duyurulan özellik esasında kullanıcıları verilerini de toplayabiliyor.

Günümüzün en çok tartışılan konularından birisi gizlilik. Akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarlarda yer alan ve şirketler tarafından ele geçirilen 'kullanıcı verileri' fazlasıyla gündeme geliyor. Bunun sayısız örneği var. Elde edilen bu veriler çoğunlukla reklam ve pazarlama amaçlı kullanılıyor.

5 farklı açık bulundu

Diğer teknoloji şirketlerinde olduğu gibi Google da 'kullanıcı verilerinin gizliliği' konusunda araştırmalar yapıyor. Şirket son olarak Safari'de toplamda 5 farklı güvenlik açığı buldu. Yani Google'a bakılırsa Apple'ın varsayılan web tarayıcısı kullanıcı verilerini riske atıyor.

Google, bu sorunun kaynağını 3 yıl önce aktif edilen 'akıllı izleme önleme' teknolojisinde bulunuyor. Normal şartlarda kullanıcıların takip edilmesini önleyen bu teknoloji görünen o ki bu görevi başarıyla gerçekleştiremiyor. Yani en azından Google bunu söylüyor. Daha önce de zaman zaman Apple'ın güvenlik açıklarını paylaşan Google, yalnızca Safariiçindeğil benzer şekilde iOS mobil işletim sistemini ve ekosistemdeki diğer uygulamaları da analiz ediyor.

Gizliliği korumaya odaklanan teknolojilerin güvenliği riske atmasını beklemezsiniz.

Güvenlik araştırmacısı Lukasz Olejnik, konuyla alakalı yaptığı açıklamada 'gizliliği korumaya odaklanan teknolojilerin güvenliği riske atmasını beklemezsiniz' diyerek, aslında bu teknolojilerin istendiği durumlarda kullanıcı hareketlerini izlemeye imkan tanıdığını belirtiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >