Google takibi sürdürüyor: Konum verileri üzerinden 'topluluk hareketlilik raporu' yayınlandı

Google
Google

Google, Koronavirüs pandemisi nedeniyle kullanıcıların konum bilgisini kullanarak topluluk hareketlerini izliyor.

Kullanıcıların izni olmadan yapılan bu takip işlemi, ülkelerin park; sinema ya da alışveriş merkezlerine ziyaret oranlarının ne kadar düştüğünü gösteriyor.

Rapora göre ülkemizde de park-bahçe, AVM ya da işe gidip-gelme oranlarında önemli düşüşler var.

Google, kullanıcıların konum verileri üzerinden oluşturduğu COVID-19 Topluluk Hareketlilik Raporu'nu yayınladı. Bu rapor, hangi ülkenin Koronavirüs nedeniyle sosyal izolasyon uygulayıp uygulamadığını gösteriyor. Salgından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İtalya, park gezilerinin %94; işe gitme oranının da %63 oranında azaldığı görülebiliyor. Kapsamlı bilgilerin bulunduğu raporda Türkiye'ye ilişkin çarpıcı sonuçlar da yer alıyor.

Sosyal izolasyon gereği dünya genelinde milyonlarca kişi evlerinden çıkmıyor.
Sosyal izolasyon gereği dünya genelinde milyonlarca kişi evlerinden çıkmıyor.

Hangi ülkeler 'sosyal izolasyon' kuralına uyuyor?

Koronavirüs salgını kapsamında vaka sayısının daha da artmaması için Dünya Sağlık Örgütü; Sağlık Bakanlıkları ve diğer kuruluşlar önemli açıklamalar yaparak 'evde kalmanın' önemini vurguluyor. Google ise bu süreçte hükümetlerin taleplerini karşılayarak tüm dünyadaki kullanıcıların konum verileriüzerinden yeni bir rapor paylaşıyor. Şu anda bu 'konum verileri üzerinden takip' sistemi toplamda 131 ülkede uygulanıyor. Bu nedenle izin verilmediği halde kullanıcı verileri kullanılmaya devam ediliyor.

Google'ın raporu, 131 ülkeye dair analizler sunuyor.
Google'ın raporu, 131 ülkeye dair analizler sunuyor.

Raporda neler var?

Google'ın paylaştığı raporda özellikle ev ya da yerlerine ek olarak alışveriş merkezleri ve parklara ilişkin istatistikler yer alıyor. Burada ülke genelindeki yoğunlukların ne kadar düştüğü % cinsinden belirtiliyor.

Konum verileri ne olacak?

Burada asıl merak edilen konu kişilerin konum verilerinin farklı bir amaçla kullanılıp kullanılmayacağı. Fakat GoogleHaritalar yöneticilerinden olan Jen Fitzpatrick ve Google Sağlık Politikaları Sorumlusu Karen DeSalvo şu ortak açıklamayı yaptı:

    Bu raporlar sayesinde salgının nasıl yönetileceğine dair ipuçları sunmaya yardım etmek istiyoruz. Bu bilgiler, yetkililerin ziyaretlerdeki değişiklikleri anlamasına yardımcı olabilir.

Sosyal izolasyon hâlâ yeterli seviyede değil!

Dünya genelinde yaklaşık 250 bin (3 Nisan 2020) en fazla vakanın görüldüğü ABD'de karantinadaki Kaliforniya'da market ve park yerlerine giden insanların sayısı %50 oranında azalmış.

İtalya'da işe gidip gelme oranı %63 düştü.

En fazla can kaybının yaşandığı ülkelerden biri olan İtalya'da ise park; bahçe ya da restoran / sinema ziyaretleri %94 oranında azalmış durumda. Ayrıca işe gidip-gelme oranı da %63 düşmüş.

Raporda Türkiye'ye ilişkin önemli bilgiler de yer alıyor.
Raporda Türkiye'ye ilişkin önemli bilgiler de yer alıyor.

Türkiye'de durum ne?

Ülkemizde park ve bahçelere gitme oranı %60 civarında düşerken, işe gidip gelme oranı ise %45 azalmış. Ayrıca market ve eczaneye gidenlerin oranında da %39'luk bir düşüş var. Son olarak toplu taşımayla seyahat edenlerin oranının da %71 civarında düştüğünü ekleyelim.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >