Google, Türkiye'de arama sonuçlarındaki alışveriş reklamları kaldırıyor

Google
Google

Google, Rekabet Kurumu'nun baskıları ve aldığı karar sonucunda Türkiye'de arama sonuçlarında alışveriş reklamı göstermeyeceğini duyurdu.

10 Ağustos'tan itibaren hayata geçen sistem, Türkiye'de arama sayfalarından kaydırmalı reklamların tamamen kaldırılmasını sağlıyor.

Google, Rekabet Kurumu'nun aldığı karar ve cezai yaptırımının ardından 10 Ağustos'tan itibaren Türkiye'de arama sonuç sayfasındaki kaydırmalı alışveriş reklamlarını göstermeyeceğini duyurdu.

10 Ağustos 2020 tarihinden itibaren alışveriş reklamlarını Google’ın Türkiye’deki arama sayfalarından kaldıracağız.

Konuyla alakalı açıklama yapan Google, şu detaylara yer veriyor:

  • Bu yılın başlarında Rekabet Kurumu Google’ın Alışveriş Karşılaştırma Servislerine (AKS) eşit davranması yönünde bir karar verdi. Yanıt olarak, Rekabet Kurumu’na (RK),satıcılardan Alışveriş reklamlarının gösterilebilmesi için AKS’lere Google Alışveriş’le aynı fırsatı sağlayacak ve Alışveriş reklamlarının ürün kalitesini hem kullanıcılar hem de satıcılar için sürdürülebilir kılacak bir dizi tedbir sunduk. Sunduğumuz tedbirler Alışveriş reklamları için Avrupa’da 600’den fazla AKS’nin katılımıyla 3 yıldır başarıyla uygulanan tedbirlere çok benzer bir çözüm yolu içeriyor. Ancak, sunduğumuz çözüm önerilerinin Türkiye için kabul edilebilirliği şu aşamada belirsiz.

Ayrıca ek olarak açıklamanın diğer bölümünde de şu satırlara yer verildi:

  • Bu nedenle, faaliyetlerimizi yasal çerçevede sürdürebilmek ve müşterilerimize hazırlık yapabilmeleri için yeterli süreyi sağlamak amacıyla, maalesef 10 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Alışveriş reklamlarını Google’ın Türkiye’deki arama sayfalarından kaldıracağız.

10 Ağustos'tan itibaren uygulanmaya başlayacak olan karar, kaydırmalı alışveriş reklamlarını ortadan kaldırıyor.
10 Ağustos'tan itibaren uygulanmaya başlayacak olan karar, kaydırmalı alışveriş reklamlarını ortadan kaldırıyor.

Alınan bu karar, satış yapan şirketler için büyük dezavantaj oluşturuyor.

Fakat Google buradaki etkiyi en aza indirmek için iş ortaklarıyla ilgili planlarını da açıkladı.

Daha doğrusu iş ortaklarına destek verileceğin ve ticaret yapanların diğer reklam formatlarına yönelebileceğini duyurdu.

Yani aslında kısaca 10-13 gün sonra Google bu yeni sistemi ülkemizde hayata geçiriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >