Google, varsayılan arama motoru için Apple'a milyar dolar ödemeye devam ediyor

Safari
Safari

Google, Safari'nin varsayılan arama motoru olabilmek için her yıl Google'a milyar dolar ödeme yapıyor.

İlk kez 2014'te 1 milyar dolar ödemeyle bu konuda gündeme gelen iki şirket arasındaki anlaşma, son araştırmalara göre geçen yıl 1.5 milyar dolara gerçekleşti.

Üstelik bu 1.5 milyar dolar ücret yalnızca Birleşik Krallık için geçerli. Yani aslında kapsam da toplam tutar çok daha fazla.

Google, her yıl düzenli olarak Safari'de varsayılan arama motoru olarak yer alabilmek için ücret ödüyor. Ancak yeni bilgiler, bu rakamların artık son yıllarda çok önemli oranda arttığını gösteriyor. Yeni araştırmalar ve açıklamalar, geçen yıl Google'ın Apple'a az önce bahsettiğimiz 'varsayılan arama motoru' olabilmek için 1.5 milyar dolar ödeme yaptığı yönünde. Üstelik bu rakam yalnızca Birleşik Krallık için geçerli. Yani diğerülkeler için de ayrıca ödemeler söz konusu.

Google, Safari'de varsayılan arama motoru olabilmek için yüklü ödeme yapmaya devam ediyor.

Rakamın her geçen yıl önemli oranda artırıyor olması, gelecek senelerde aslında Apple'ın bu alandan daha da fazla kâr edebileceğini gösteriyor. Bu sürece aslında 2014'ten itibaren bakmak gerekiyor. Bundan tam 6 yıl önce Google ve Apple arasındaki bu anlaşma ilk kez haber oldu da denilebilir. O dönemde ABD'de Safari'nin varsayılan arama motorunun Google olabilmesi için şirketin 1 milyar dolarlık ödeme yaptığı özellikle belirtilmişti.

Ardından 2017'de toplamda 3 milyar dolarlık ödeme yapan Google'ın, 2019'da yalnızca Birleşik Krallık için ödediği tutar 1.5 milyar dolar. Yani aslına bakılırsa az önce de belirttiğimiz gibi işin içine diğer ülkeler de girince buradaki rakam önemli oranda yükseliyor.

Her yıl 9 milyar dolar gelir elde ediyor

Safari'nin varsayılan arama motoru olabilmek Google açısından çok büyük önem taşıyor.

Platformlar ve reklamcılıküzerine çeşitli araştırmalar yapan Competition and Markets Authority, yayınladığı yeni raporla birlikte bu ödemenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Zira Google bu ödemeyi yapıyor ama sonuç itibariyle diğer arama motorlarını tamamen devre dışı bırakmış oluyor.

Appleekosistemi milyarlarca cihazı kapsıyor ve hepsinde varsayılan arama motoru Google olarak geliyor. Doğalolarak rakiplerin araya sızması gibi bir durum söz konusu olmuyor.

Tabii Apple'a bu konuda ödeme yapan tek şirket Google değil. Bing, Yahoo ve benzer şekilde diğer bazı arama motorları da çeşitli durumlarda Apple'a ödeme yapıyor. Araştırmada belirtilen bir diğer husus ise Apple'ın bu anlaşmalar sayesinde her sene 9 milyar dolarlık gelir elde ettiği... Elbette burada pastada en büyük payı %80 ile Google sağlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >