Google ve Harvard artçı depremleri makine öğrenimiyle tahmin ediyor!

Deprem
Deprem

Google ve Harvard, artçı depremleri tahmin etmek için makine öğrenimini kullanmaya başladı. Bu sayede dolaylı yoldan da olsa büyük depremlere karşı önceden bilgi edinebilmek mümkün hale geliyor. Detaylar haberimizde:

Yapay zekâ teknolojileri günümüzde birçok farklı alanda aktifşekilde kullanılıyor. Fabrikalardaki üretim bantları, sürücüsüz otomobiller ve akıllı ev ürünleri en basit örneklerden birkaçı olarak dikkat çekiyor. Ancak çok daha kompleks ve karmaşık işlemler için de yapay zekâ ve makine öğreniminin kullanımı söz konusu. Son olarak Google ve Harvard, artçı depremleri tahmin etmek için makine öğrenimini kullanmaya başladı.

gzt

Derin öğrenme artçı depremleri tahmin edebiliyor

Eskiye oranla doğruluk oranının her geçen gün arttığı Google ve Harvard çalışmalarında artık artçı depremler bile yapay zekâ sayesinde ortaya çıkarılabiliyor. Konuyla alakalı olarak Harvard'da görev yapan Dünya ve Gezegen Bilimleri Profesörü Brendan Meade, 'depremler hakkında bilmek istediğimiz üç şey var' şeklinde bir açıklama yaptı. Bunlar şu şekilde listeleniyor:

  • 1- Depremlerin ne zaman olacağı...
    2- Depremlerin kaç şiddetinde olacağı...
    3- Depremlerin tam olarak nerede olacağı...

İşte bu üç bilgi aslında artçı depremler üzerinden elde edilen verilerle az da olsa tahmin edilebiliyor. Dolayısıyla Google ve Harvard'ın birlikte çalıştığı bu konu büyük önem taşıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >