Google'ın dosyası kabarık: AB, Hindistan ve Rusya da ceza kesti

Google’a Türkiye’de haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle Rekabet Kurumu tarafından ceza kesildi
Google’a Türkiye’de haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle Rekabet Kurumu tarafından ceza kesildi

Teknoloji devi Google, yıllardır rakiplerine haksız rekabet yaptığı iddialarıyla karşı karşıya kalıyor. Bunun nedeni ise Android tarafında tekelleşme noktasında olması ve izlediği politikalar. Google’a son olarak Türkiye’de de haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle Rekabet Kurumu tarafından ceza kesildi. Tabii bu Google’ın ilk cezası değil. Şirket daha önce Avrupa Komisyonu’ndan üç kez, Rusya ve Hindistan’dan da birer kez haksız rekabet nedeniyle yüklü miktarlarda ceza ödemek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz yıllarda geçirdiği davalar ile milyonlarca dolar ceza ödeyen Google’ın bir kez daha başı derde girmiş gibi görünüyor. Haksız rekabet konusunda dosyası kabarık olan Google'a Türkiye'den de ceza kesildi. Daha önceki yıllarda Avrupa'dan Rusya'dan ve Hindistan'dan da şirkete yüklü cezalar kesilmişti. İşte haksız rekabet nedeniyle Google'a kesilen cezalar...

Avrupa Komisyonu tarihin en büyük cezasını kesti

Avrupa Komisyonu bu yıl Google'a internet reklamlarında piyasa hakimiyetini kötüye kullanmaktan 1 milyar 490 milyon euro para cezası verdi. AB, 2018’de Google'a Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı için 4 milyar 340 milyon euro ceza vermişti. Bu bir şirkete verilmiş tarihin en yüksek cezasıydı. Google, internet alışveriş sitelerindeki hakimiyetini kötüye kullanmaktan da 2017’de 2 milyar 420 milyon euroluk ceza almıştı.

Google, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeden Android telefonlardaki haksız rekabet nedeniyle ceza yedi
Google, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeden Android telefonlardaki haksız rekabet nedeniyle ceza yedi

Hindistan'dan da ceza aldı

Hindistan Rekabet Kurumundan (CCI) yapılan açıklamada, internet üzerinden yapılan aramalardaki pazar hakimiyetini suistimal ettiği gerekçesiyle Google'a, 1,36 milyar rupi (yaklaşık 21 milyon dolar) para cezası verildi.

Açıklamada, ayrıca, Google'a haksız uygulamalardan kaçınması uyarısında bulunuldu.

"Matrimony.com" adlı internet sitesi ve tüketici haklarını savunan CUTS adlı birliğin, 2012'de yaptığı şikayetin ardından kurumun Google'ı incelemeye aldığı kaydedildi.

Şikayetlerde, Google'ın arama sonuçlarını, kendisinin ve ortaklarının hizmetlerini tanıtmak yönünde manipüle ettiği ileri sürüldü.

Google, Rusya'da taviz vermek zorunda kaldı

Google, rekabet düzenleme kurulunun benzer şikayetleri soruşturduğu Rusya'da bu konuda bazı ödünler vermişti. Rusya'daki Android kullanıcılarına, Chrome internet tarayıcısını ilk açtıklarında Google, Yandex ve Mail.ru arama motorları arasında bir seçim yapma fırsatı sunuluyor.

  • Bu değişikliğin yapılmasının ardından Yandex mobil arama motoru pazarındaki payını yüzde 34'ten yüzde 46'ya çıkarttı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >