Gördüğünüzde hemen uzaklaşmanız gereken 12 köpek ırkı

Bu köpek ırklarıyla karşılaştığınızda temkinli olmakta fayda var...

İnsanların en sadık dostu olarak bilinen köpekler çoğu hayvana göre insanlarla en iyi anlaşan canlıların başında gelir. Köpekler genelde insanlara saldırgan bir tutum sergilemezken yetiştirildikleri ortam ve sahipleri onların saldırgan veya oyuncu olmasında önemli pay sahibidir. Köpekler insanlara saldırgan bir şekilde yaklaşmazken bazı köpekler yetiştirilmesi yöntemi dolayısıyla insanlara karşı saldırgan tutum sergileyebilir. Eğer bu 12 köpekten biri saldırıya geçmişse, bazı şeyler sizin için geç olabilir. İşte saldırıdan kurtulmanızın çok zor olduğu 12 köpek ırkı;
Bull Terrier

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bull Terrier çok cesur ve korkusuz bir köpek ırkıdır. Sahibine çok düşkün olan bu ırk sahibinin mizacına göre şekil alır. Çok oyuncu yapıda olalarıda mevcuttur. Surat yapısı gereği insanların korktuğu bir tür olarak görülür. Bu ırkın iyi bir sosyalleşme sürecine ihtiyaç vardır. Kızdığı zaman gözü hiçbir şey görmez. O yüzden yabancıların dikkat etmesi gerekmektedir. İnatçı bir yapısı olan Bull Terrier başına buyruk bir köpek türüdür. O yüzden bazen hiç söz dinlemez eğitim verilme durumu çok düşüktür. Eğitilebilir köpek bakmak isteyenler için bu ırk hiç tavsiye edilmez. Eğitilebilir olarak köpek arayanlar için bu köpek ırkı tavsiye edilmez. Koruma köpeği olması için ekstra bir şeyler yapmasına gerek yok, doğal yapısı gereği inatçı ve koruyucu bir ırktır.
Bull Terrier Bull Terrier çok cesur ve korkusuz bir köpek ırkıdır. Sahibine çok düşkün olan bu ırk sahibinin mizacına göre şekil alır. Çok oyuncu yapıda olalarıda mevcuttur. Surat yapısı gereği insanların korktuğu bir tür olarak görülür. Bu ırkın iyi bir sosyalleşme sürecine ihtiyaç vardır. Kızdığı zaman gözü hiçbir şey görmez. O yüzden yabancıların dikkat etmesi gerekmektedir. İnatçı bir yapısı olan Bull Terrier başına buyruk bir köpek türüdür. O yüzden bazen hiç söz dinlemez eğitim verilme durumu çok düşüktür. Eğitilebilir köpek bakmak isteyenler için bu ırk hiç tavsiye edilmez. Eğitilebilir olarak köpek arayanlar için bu köpek ırkı tavsiye edilmez. Koruma köpeği olması için ekstra bir şeyler yapmasına gerek yok, doğal yapısı gereği inatçı ve koruyucu bir ırktır.
Dogo Argentino

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Dr. Antonio Nores Martinez tarafında 1920 yılında Arjantin de ortaya çıkartılan bu köpek ırkı Güney Amerika'da ilk av köpeği olarak bilinmektedir.  Güney Amerika kökenli ilk av köpeği olarak tanınmışlardır. Dr. Antonio Nores Martinez Dogo'nun saf bir ırk olması için çalışmalar yapmıştır. Irkın geliştirilmesinde Great Dane, Boxer, Spanish Mastiff, Bulldog, Bull Terrier, Great Pyrenees, Pointer, Irish Wolfhound ve Dogue de Bordeaux gibi ırklar kullanılarak geliştirilmiştir. 1973 yılında FCI (Federation Cynologique Internationale) tarafından saf ırk olarak kabul edilerek kayıtlara geçmiştir. İlk kez 1978 yılında Avusturya'ya getirilerek Avrupa'ya girişi sağlanmıştır. Saldırgan yapısı gereği köpek dövüşlerinde kullanılan bu tür domuz avlarında da tercih sebebidir. İngilterede de 1991 yılından sonra Fila Brazileiro, Japanese Tosa, American Pit Bull Terrier ve Dogo Argentino ırkı kötü ünü nedeniyle yasaklanan ırklar arasında yer almıştır. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bakılması yalnızca özel izinlerle mümkündür.
Dogo Argentino Dr. Antonio Nores Martinez tarafında 1920 yılında Arjantin de ortaya çıkartılan bu köpek ırkı Güney Amerika'da ilk av köpeği olarak bilinmektedir. Güney Amerika kökenli ilk av köpeği olarak tanınmışlardır. Dr. Antonio Nores Martinez Dogo'nun saf bir ırk olması için çalışmalar yapmıştır. Irkın geliştirilmesinde Great Dane, Boxer, Spanish Mastiff, Bulldog, Bull Terrier, Great Pyrenees, Pointer, Irish Wolfhound ve Dogue de Bordeaux gibi ırklar kullanılarak geliştirilmiştir. 1973 yılında FCI (Federation Cynologique Internationale) tarafından saf ırk olarak kabul edilerek kayıtlara geçmiştir. İlk kez 1978 yılında Avusturya'ya getirilerek Avrupa'ya girişi sağlanmıştır. Saldırgan yapısı gereği köpek dövüşlerinde kullanılan bu tür domuz avlarında da tercih sebebidir. İngilterede de 1991 yılından sonra Fila Brazileiro, Japanese Tosa, American Pit Bull Terrier ve Dogo Argentino ırkı kötü ünü nedeniyle yasaklanan ırklar arasında yer almıştır. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bakılması yalnızca özel izinlerle mümkündür.
Rottweiler

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Rottweiler ırkının kökeni Almanya'ya dayanmaktadır. Rottweiler ırkının kötü anılmasında kötü sahipleri etkili olmuştur. Bu kişilerin yanlış tutumları ve eğitimleri ile Rottweiler ırkı pek çok kişinin korktuğu bir ırk olarak görülmeye başlanmıştır. Gerçi bu köpek ırkı ilk bakışta gelişmiş kasları ile verdiği güçlü görünümü,güçlü çene kasları, sert bakışları ve savaşçı görünümü ile oldukça deneyimli bir eğitmene veya üreticiye bile korku vermektedir. Yatık kulağı ve kuyruğunun genelde kesilmesi sebebiyle bir adım sonra ne yapacağı bilinmemektedir. Bir eve bekçi köpeği olarak alınırsa genelde izinsiz gelenlere pusu kurarak saldırma özelliğine sahiptir. Rottweiler zekası ve eğitime olumlu tepki vermesiyle başarılı bir polis köpeği,rehber köpek,iz takip köpeği,arama-kurtarma köpeği,koruma köpeği,terapi köpeği ve iyi bir aile köpeği olabilmektedir.
Rottweiler Rottweiler ırkının kökeni Almanya'ya dayanmaktadır. Rottweiler ırkının kötü anılmasında kötü sahipleri etkili olmuştur. Bu kişilerin yanlış tutumları ve eğitimleri ile Rottweiler ırkı pek çok kişinin korktuğu bir ırk olarak görülmeye başlanmıştır. Gerçi bu köpek ırkı ilk bakışta gelişmiş kasları ile verdiği güçlü görünümü,güçlü çene kasları, sert bakışları ve savaşçı görünümü ile oldukça deneyimli bir eğitmene veya üreticiye bile korku vermektedir. Yatık kulağı ve kuyruğunun genelde kesilmesi sebebiyle bir adım sonra ne yapacağı bilinmemektedir. Bir eve bekçi köpeği olarak alınırsa genelde izinsiz gelenlere pusu kurarak saldırma özelliğine sahiptir. Rottweiler zekası ve eğitime olumlu tepki vermesiyle başarılı bir polis köpeği,rehber köpek,iz takip köpeği,arama-kurtarma köpeği,koruma köpeği,terapi köpeği ve iyi bir aile köpeği olabilmektedir.
Cane Corso

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Cane Corso ırkının kökeni İtalya'ya dayanmaktadır. Ataları eski Romada bir tür olan Canis Pugnax'tır. Cane Corso çocuklar için etkin bir arkadaş olurken Romada bekçilik ve avlanma için kullanılmaktaydı. Bunu tarihi resimler ve heykellerden anlamak mümkündür. Kuvvetli kas yapılarının olduğu dış görünüşünden bile anlaşılabilmektedir. Irk olarak tüyleri parlak ve kısadır.Düzenli egzersiz bu köpek için gereklidir. Sessiz ve uysal bir yapıya sahip olan bu ırk eğitilebilir köpek ırklarından biridir. Kavgacı yapısı olmamasına rağmen tehlike anından kendini öne atmaktan çekinmez. Yavruyken sosyalleştirilmesi ilerisi için iyi olacaktır.
Cane Corso Cane Corso ırkının kökeni İtalya'ya dayanmaktadır. Ataları eski Romada bir tür olan Canis Pugnax'tır. Cane Corso çocuklar için etkin bir arkadaş olurken Romada bekçilik ve avlanma için kullanılmaktaydı. Bunu tarihi resimler ve heykellerden anlamak mümkündür. Kuvvetli kas yapılarının olduğu dış görünüşünden bile anlaşılabilmektedir. Irk olarak tüyleri parlak ve kısadır.Düzenli egzersiz bu köpek için gereklidir. Sessiz ve uysal bir yapıya sahip olan bu ırk eğitilebilir köpek ırklarından biridir. Kavgacı yapısı olmamasına rağmen tehlike anından kendini öne atmaktan çekinmez. Yavruyken sosyalleştirilmesi ilerisi için iyi olacaktır.
Boxer

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Boxer Almanya kökenli bir ırktır. Bu köpekler ilk başlarda av, boğa dövüşlerinde ve araba çekmek için kullanılan bir ırkken zamanla sakin bir yapıya kavuşmuştur. Yine de bekçi ve koruma köpeği olarak tercih edilmektedir. Mutlu ve enerjik bir yapısı olan bu ırk oldukça meraklıdır. Çocuklarla ve aile üyeleriyle arası oldukça iyidir. Tanıdıklara karşı iyidir ama tanıdık olmayanlara karşı savunmacı yapısı öne çıkar. Polis ve asker köpeği olarak kullanılmaktadır.
Boxer Boxer Almanya kökenli bir ırktır. Bu köpekler ilk başlarda av, boğa dövüşlerinde ve araba çekmek için kullanılan bir ırkken zamanla sakin bir yapıya kavuşmuştur. Yine de bekçi ve koruma köpeği olarak tercih edilmektedir. Mutlu ve enerjik bir yapısı olan bu ırk oldukça meraklıdır. Çocuklarla ve aile üyeleriyle arası oldukça iyidir. Tanıdıklara karşı iyidir ama tanıdık olmayanlara karşı savunmacı yapısı öne çıkar. Polis ve asker köpeği olarak kullanılmaktadır.
Danua

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    MÖ.36 yıllarında bazı Yunan paralarının üzerine resmedilmiş köpek, bugünün Danua'sına çok benzemektedir. Danua köpek dünyasının Apollosu olarak bilinmektedir. MS 407'de Almanya, İspanya ve İtalya'nın bir kısmı, yanlarında mastif benzeri güçlü köpeklerini de getiren Asyalılarca işgal edildi. Almanya'da ayı ve yaban domuzu avında kullanılmıştır. Özellikle şatoların önünde güvenlik nedeniyle bakılmıştır. Çok eski bir ırk olan bu tür oldukça zarif bir köpek olarak bilinmektedir. Asil yapısının altında korumacı bir içgüdüsü bulunmaktadır. Eğitim alma durumu oldukça düşüktür. Sosyalleşmesi sağlanırsa sorunsuz bir köpek olabilir. Yabancılara karşı temkinlidir.
Danua MÖ.36 yıllarında bazı Yunan paralarının üzerine resmedilmiş köpek, bugünün Danua'sına çok benzemektedir. Danua köpek dünyasının Apollosu olarak bilinmektedir. MS 407'de Almanya, İspanya ve İtalya'nın bir kısmı, yanlarında mastif benzeri güçlü köpeklerini de getiren Asyalılarca işgal edildi. Almanya'da ayı ve yaban domuzu avında kullanılmıştır. Özellikle şatoların önünde güvenlik nedeniyle bakılmıştır. Çok eski bir ırk olan bu tür oldukça zarif bir köpek olarak bilinmektedir. Asil yapısının altında korumacı bir içgüdüsü bulunmaktadır. Eğitim alma durumu oldukça düşüktür. Sosyalleşmesi sağlanırsa sorunsuz bir köpek olabilir. Yabancılara karşı temkinlidir.
Pitbull

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Köpekler arasında en tehlikeli ırklar arasında bilinen Pitbull kendine oldukça güvenen bir köpek türüdür. Saldırganlık için eğitim verilmemesi gerekmektedir. Zaten saldırgan bir yapısı olan bu tür insanlara ve diğer köpeklere karşı oldukça saldırgan olabilmektedir. Diğer köpeklerin aksine sahibine aşırı bağlıdır. Türkiye'de ve dünyada dikkat edilmesi gereken ırkların başında gelir. Çünkü bir anı bir anını tutmaz. Kendini sahibi ve kendine ait her şeyi korumaya adar. Dominant bir yapısı olması gereğiyle temkinli sahiplerin yetiştirmesi önerilir. Yoksa sahibini bile ezebilir. Başka köpeklerle ve hayvanlarla çok zor anlaşır. Boyu ve atik yapısı gereği dövüş köpeği olarak kullanılmaktadır. Karşısındakine zarar vermek dışında hiçbir şeye kilitlenmeyen bu ırk en tehlikeli ırklar arasındadır.
Pitbull Köpekler arasında en tehlikeli ırklar arasında bilinen Pitbull kendine oldukça güvenen bir köpek türüdür. Saldırganlık için eğitim verilmemesi gerekmektedir. Zaten saldırgan bir yapısı olan bu tür insanlara ve diğer köpeklere karşı oldukça saldırgan olabilmektedir. Diğer köpeklerin aksine sahibine aşırı bağlıdır. Türkiye'de ve dünyada dikkat edilmesi gereken ırkların başında gelir. Çünkü bir anı bir anını tutmaz. Kendini sahibi ve kendine ait her şeyi korumaya adar. Dominant bir yapısı olması gereğiyle temkinli sahiplerin yetiştirmesi önerilir. Yoksa sahibini bile ezebilir. Başka köpeklerle ve hayvanlarla çok zor anlaşır. Boyu ve atik yapısı gereği dövüş köpeği olarak kullanılmaktadır. Karşısındakine zarar vermek dışında hiçbir şeye kilitlenmeyen bu ırk en tehlikeli ırklar arasındadır.
Doberman

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Doberman 19. yuzyılların sonlarında Louis Deobermann tarafından yetiştirilmiştir. Deobermann vergi tahsildarıydı ve bu yüzden şahsi koruması için bir köpeğe ihtiyaç duymuştu. Daha sonrasında çok meşhur olan bu ırkın Amerika'ya ithalatı sağlandı. Bir insana bağlı olma ve ona kendini adama eğilimi vardır. Doğaları gereği vahşi olsa da koruma yapısı ön plandadır. 1970'lerin sonunda Doberman Amerika'da en ünlü 2. ırktı. Dobermanlar iz sürmede, bekçilik görevini yerine getirmede, koruma köpeği, polis köpeği olarak kullanılmaktadır.
Doberman Doberman 19. yuzyılların sonlarında Louis Deobermann tarafından yetiştirilmiştir. Deobermann vergi tahsildarıydı ve bu yüzden şahsi koruması için bir köpeğe ihtiyaç duymuştu. Daha sonrasında çok meşhur olan bu ırkın Amerika'ya ithalatı sağlandı. Bir insana bağlı olma ve ona kendini adama eğilimi vardır. Doğaları gereği vahşi olsa da koruma yapısı ön plandadır. 1970'lerin sonunda Doberman Amerika'da en ünlü 2. ırktı. Dobermanlar iz sürmede, bekçilik görevini yerine getirmede, koruma köpeği, polis köpeği olarak kullanılmaktadır.
Kangal

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
	Gelelim Türkiye'den bir ırka Kangal köpekleri genellikle çoban köpeği olarak nitelendirilirler ancak bekçi köpeği tanımına daha çok uymaktadırlar. Kangal köpeği sahibine duyduğu sadakat onun önemlidir. Hiçbir tehlikeden çekinmez. Bu nedenle çok iyi bir dövüşçüdür. Kurt, çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok etkin bir muhafız olmakla beraber aile fertlerine ve özellikle de çocuklara karşı hiçbir tehdit oluşturmazlar. Anadolu şehirlerinde en çok tercih edilen köpek türüdür. Aynı zamanda Kangal köpekleri, Namibya'da üstün koruyucu yeteneklere sahip oldukları için, yaygın bir şekilde yerli çiftçiler tarafından kullanılmaktadır. Her ne kadar iklime uyum sağlama durumu zor olsa da bu uyumu zamanla aşabilmiş bir ırktır.
Kangal Gelelim Türkiye'den bir ırka Kangal köpekleri genellikle çoban köpeği olarak nitelendirilirler ancak bekçi köpeği tanımına daha çok uymaktadırlar. Kangal köpeği sahibine duyduğu sadakat onun önemlidir. Hiçbir tehlikeden çekinmez. Bu nedenle çok iyi bir dövüşçüdür. Kurt, çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok etkin bir muhafız olmakla beraber aile fertlerine ve özellikle de çocuklara karşı hiçbir tehdit oluşturmazlar. Anadolu şehirlerinde en çok tercih edilen köpek türüdür. Aynı zamanda Kangal köpekleri, Namibya'da üstün koruyucu yeteneklere sahip oldukları için, yaygın bir şekilde yerli çiftçiler tarafından kullanılmaktadır. Her ne kadar iklime uyum sağlama durumu zor olsa da bu uyumu zamanla aşabilmiş bir ırktır.
Presa Canario

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Presa Canario ırkı 15. ve 16. yüzyıllara dayanmaktadır. Kanarya Adaları'nın fethinden sonra bölgeye gelen İspanyol gezginler başıboş vahşi köpek olarak buldukları bu türü çiftlikleri korumak için kullanmıştır. 18. yüzyılda adada oluşan bu yeni ırk İngiliz sömürgeciler tarafından adaya getirilen Bandogges gibi büyük ve yırtıcı köpekler ile melezlenmiştir. Oluşan bu yeni köpeğin en son İspanyol Çoban Köpeği olan Bardino Majorero ile çarprazlanması ile Presa Canario ırkının gelişimi tamamlanmıştır. Irklarla melezlenmesi sonucu zamanla vahşi bir yapıya kavuşan bu ırk çiftliklerde kullanılamaz bir hale geldi. Köpek dövüşleri için birinci tercih olmaya başladığında ise neslin devamlılığı tehlikeye girmeye başladı. Irk yok olmak üzereyken Amerikan vatandaşı olan veteriner Dr. Carl Semencic tarafından yeniden yetiştirilmeye başlandı. 1982 yılında Kulüp Espanol de Presa Canario kuruldu. Bundan tam bir yıl sonra 1983 yılında ırk ilk kez olarak İspanya Gerçek Köpek Toplum Merkezi tarafından tanındı. Dünyada yakın koruma olarak bilinen en iyi ırk Presa Canario'dur. Vahşi yapısı ve koruma içgüdüsü yakın mesafede onu etkili bir ırk yapmıştır. Eğitildiğinde bir kedi kadar uysal olan bu ırk aile üyelerini benimsemesinin yanında hakikaten en iyi non-stop ırk olarak bilinmektedir.
Presa Canario Presa Canario ırkı 15. ve 16. yüzyıllara dayanmaktadır. Kanarya Adaları'nın fethinden sonra bölgeye gelen İspanyol gezginler başıboş vahşi köpek olarak buldukları bu türü çiftlikleri korumak için kullanmıştır. 18. yüzyılda adada oluşan bu yeni ırk İngiliz sömürgeciler tarafından adaya getirilen Bandogges gibi büyük ve yırtıcı köpekler ile melezlenmiştir. Oluşan bu yeni köpeğin en son İspanyol Çoban Köpeği olan Bardino Majorero ile çarprazlanması ile Presa Canario ırkının gelişimi tamamlanmıştır. Irklarla melezlenmesi sonucu zamanla vahşi bir yapıya kavuşan bu ırk çiftliklerde kullanılamaz bir hale geldi. Köpek dövüşleri için birinci tercih olmaya başladığında ise neslin devamlılığı tehlikeye girmeye başladı. Irk yok olmak üzereyken Amerikan vatandaşı olan veteriner Dr. Carl Semencic tarafından yeniden yetiştirilmeye başlandı. 1982 yılında Kulüp Espanol de Presa Canario kuruldu. Bundan tam bir yıl sonra 1983 yılında ırk ilk kez olarak İspanya Gerçek Köpek Toplum Merkezi tarafından tanındı. Dünyada yakın koruma olarak bilinen en iyi ırk Presa Canario'dur. Vahşi yapısı ve koruma içgüdüsü yakın mesafede onu etkili bir ırk yapmıştır. Eğitildiğinde bir kedi kadar uysal olan bu ırk aile üyelerini benimsemesinin yanında hakikaten en iyi non-stop ırk olarak bilinmektedir.
Kafkas Çoban Köpeği

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Akıllı ve zeki bir köpek türü olan Kafkas Çobanı soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir ırktır. Evinizi ve arazinizi o olduğunda arkanıza bakmadan ona emanet edebilirsiniz. Aileye bağlı olsa da küçük çocuklarla bırakılması önerilmez. Ailenin dışındaki insanlara karşı her zaman tepki veren bir köpektir o nedenle dikkatli olunmalıdır. Bulunduğu alanı korumak için kendini feda edecek düzeyde bir köpektir. Çok fazla korumacıdır. Diğer köpeklerle ve türlerle arası hiç iyi değildir.
Kafkas Çoban Köpeği Akıllı ve zeki bir köpek türü olan Kafkas Çobanı soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir ırktır. Evinizi ve arazinizi o olduğunda arkanıza bakmadan ona emanet edebilirsiniz. Aileye bağlı olsa da küçük çocuklarla bırakılması önerilmez. Ailenin dışındaki insanlara karşı her zaman tepki veren bir köpektir o nedenle dikkatli olunmalıdır. Bulunduğu alanı korumak için kendini feda edecek düzeyde bir köpektir. Çok fazla korumacıdır. Diğer köpeklerle ve türlerle arası hiç iyi değildir.
Tibet Mastifi

                                    
                                    Tibet Mastifi, Kafkas Çobanıyla birlikte en iri köpek ırkı olarak bilinmektedir. Kulakları V şeklinde aşağıya doğru sarkık olduğu için bu köpeklerin büyük bölümünde duyma problemi söz konusudur. Yelesi gereği diğer ırklardan ayrılmakta olup Tibet Aslanı olarak da bilinmektedir. 15 yıl yaşayabilen bu ırk iyi bakıldığında 20 yıla kadar yaşayabilmektedir. Zeki olmaları gereği Tibet Mastifi birçok ülkede güvenlik amacı ile kullanılmaktadır. Safkan ırkların Amerika Birleşik Devletlerinde olmasından dolayı Türkiye veya herhangi bir Avrupa ülkesinde satılan Tibet Mastifi'nin değeri 1 milyon doları bulabilmektedir.
Tibet Mastifi Tibet Mastifi, Kafkas Çobanıyla birlikte en iri köpek ırkı olarak bilinmektedir. Kulakları V şeklinde aşağıya doğru sarkık olduğu için bu köpeklerin büyük bölümünde duyma problemi söz konusudur. Yelesi gereği diğer ırklardan ayrılmakta olup Tibet Aslanı olarak da bilinmektedir. 15 yıl yaşayabilen bu ırk iyi bakıldığında 20 yıla kadar yaşayabilmektedir. Zeki olmaları gereği Tibet Mastifi birçok ülkede güvenlik amacı ile kullanılmaktadır. Safkan ırkların Amerika Birleşik Devletlerinde olmasından dolayı Türkiye veya herhangi bir Avrupa ülkesinde satılan Tibet Mastifi'nin değeri 1 milyon doları bulabilmektedir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >