Görenlere mavi ekan verdirten matematik sorusu: Siz çözebilir misiniz?

Görenlere mavi ekan verdirten matematik sorusu
Görenlere mavi ekan verdirten matematik sorusu

Avustralya'da matematik öğretmeninin sorduğu soruyu çözemeyen 11 yaşındaki ilkokul öğrencisi eve gelip ailesine sordu. Annesi, halası ve anneannesi 1 saat boyunca soruyu çözmeye çalıştılar ancak başaramayınca internetten yardım alarak çözdüler.

Eski nesiller her ne kadar kabul etmese de eğitim sisteminin git gide zorlaştığı su götürmez bir gerçektir. Avustralya'da yaşanan bir olay bu gerçeği kanıtlayacak nitelikteydi. 11 yaşındaki ilkokul öğrencisine verilen kesir problemini uzun süre boyunca okuldaki hiçbir öğrenci çözemedi.

Bunun üzerine öğrenci eve gelince soruyu annesine sordu. Annesi de yapamayınca halası ve anneannesine sordu. Üç kadın kafa kafaya verdiler ve soruyu internnetten de yardım alarak ancak 1 saatte çözebildiler. İşletme mezunu olan anne, "Nasıl oluyor da 11 yaşında bir çocuk bu soruyu çözecek? Çocuklarımızı fazla zorluyorlar" ifadelerini kullanarak tepki gösterdi.

SORU:


İfade birbiriyle toplanan veya sadece boşluğa bir değer konacak kesirli sayılardan oluşuyor. Bu ifadeler toplandığında veya uygun bir değer konulduğunda birbirine eşit olması gereken 4 değer meydana gelmeli. Ancak denklemin birinci parçasında payda, üçüncü parçada payda ve dördüncüde ise pay eksik. Sorunun zorlayan kısmı da tam bu noktada başlıyor. Boşluklar doldurulmalı, ancak en küçük ortak paydayı kullanmamalısınız. Bakalım çözebilecek misiniz? Bol şans!


Cevap: 2/8 + 2/3 = 12/48 +32/48 = 44/48 = 11/12






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >