Görme engelliler için üretilen yerli baston rekor düzeyde ilgi görüyor

Görme engelliler için tasarlanan yerli üretim akıllı baston WeWalk, 24 saatte 140.000 TL fon toplayarak bir rekora imza attı.

Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla akıllı gözlük tasarlamak isteyen girişimciler fikir değiştirerek, akıllı baston icat ettiler. Türkiye'nin önemli teknoloji üreticisi olan Vestel'in bilgi birikiminden yararlanan mucitler WeWALK adında akıllı baston üretmeyi başardılar.

Tüm görme engellilere umut niteliğinde olan bu icat, birçok tehlikelere karşı kolaylık sağlayacak. Normalde standart bastonlar ile sadece önlerini yani yeri tarayabilen engelliler artık göğüs ve baş bölgesine gelen tehlikeleri de algılayabilecek. Baston sinyal yollayarak engelleri (dal, tabela vb.) tespit edecek ve bastonu kullanan görme engelli kişiyi yönlendirecek. Ayrıca bu baston, navigasyonu sayesinde istenilen yere kolayca gitmeyi mümkün kılarken, engelli kişinin cep telefonuna Bluetooht ile bağlanarak telefonunu kontrol etme imkanı da sağlayacak.


Bu mucitlerin, İcatlarını üretebilmek ve pazara dahil edebilmek için Kinkstarter gibi çalışan AriKovani.com'da fonlama sistemine açan genç girişimciler, 24 saatte 115 bin TL destek topladılar. 200 bin TL hedefle fonlamaya açılan WeWALK'un fonlama işleminin bitmesine daha 58 gün var. Şuan için 180 bin TL ye ulaşan baston daha kısa bir süre geçmesine rağmen hedefine ulaşmasına az kaldı.

Bununla birlikte Türkiye'de projeye olan destek sadece parasal fonlama yolu ile gelmedi. Mobil uygulama geliştiricilere de açılan baston üretilecek zengin uygulamalarla daha da kullanışlı hale getirilmesi hedefleniyor

Görme engellilerin gözü kulağı olacak bu akıllı baston 2017 Şubat ayında satışa sunulması bekleniyor.





Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >