Gözler 1 Mart'ta: Kısıtlamalar gevşiyor mu?

Arşiv
Arşiv

Koronavirüs salgınıyla ilgili kısıtlamalar devam ederken tüm yurtta gözler 1 Mart tarihine çevrildi. Daha önce yapılan Kabine Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Mart ayında illere göre normalleşmenin başlayacağını bildirmişti. Peki 1 Mart'ta yasaklar kalkacak mı? Normalleşme kararlarının alınacağı Kabine Toplantısı ne zaman?


Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında 4 Aralık tarihinden bu yana uygulanan kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılacağı bilgisini aktarmıştı. Peki, 1 Mart’ta sokağa çıkma yasağı kalkıyor mu? Bilim Kurulu toplantısında normalleşmeyle ilgili neler açıklandı? işte detaylar...

1 Mart'ta yasaklar kalkacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Erdoğan, hafta sonu yasaklar ne zaman kalkacak sorusuna şu yanıtı verdi: "Mart aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz bir ay olacaktır. İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak Mart ayı itibarıyla kademli normalleşme sürecini başlatıyoruz. Hafta sonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma sınırlamasını da illerimizdeki vaka, aşılama ve diğer ilgili kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz. İllerimizi vaka, aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz. Biraz daha sabrederek, biraz daha fedakarlık yaparak bu musibeti tehdit olmaktan çıkartabilecek bir yerde duruyoruz."

Sağlık Bakanı Koca: İller 4 risk grubuna ayrılacak

1 Mart'tan itibaren çok riskli bölge olarak belirlenecek illerde tam kapanma ya da şehirler arası seyahat kısıtlamasının söz konusu olup olmayacağı ve Türkiye'ye özgü bir mutasyon varsa bununla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığı sorularını Sağlık Bakanı Koca, şu şekilde yanıtladı:

Gevşemeyle kafe ve restoranların açılması da bekleniyor
Gevşemeyle kafe ve restoranların açılması da bekleniyor

"Özellikle bugün Bilim Kurulumuzdaki konuşmamda da bahsettim. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği şekli ile düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak ayrımının nasıl olması gerektiği, hangi kriterlerin esas alınması gerektiği ve bununla ilgili illerde nasıl bir kısıtlama veya açılım olabileceğini tartışmış olduk. Bu anlamda tam kapanma gibi bir durumu şu an düşünmüyoruz ama her geçen gün hepimizin de gördüğü şekliyle vaka sayılarının giderek arttığını görüyoruz.

Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak."

Yüz yüze eğitimle ilgili kararlar da görüşülecek
Yüz yüze eğitimle ilgili kararlar da görüşülecek

Yüz yüze eğitim başlayacak mı?

Okulların açılmasına günler kala, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yüz yüze eğitime dair önemli bir açıklamada bulundu.

Bakan Selçuk, yüz yüze eğitim ile ilgili Bilim Kurulu ile istişare ettiklerini, İl Hıfzıssıhha Kurulları'nın da risk durumuna göre adımlar atabileceğini ifade ederek "Çok yüksek riskli olan bir şehirde ilin hıfzıssıhha kurulu ve valilerin gözetiminde o ille ilgili özel kararlar verebilir" dedi.

Selçuk, 8 ve 12'nci sınıfların dışında kalan grupların da alınacak kararlar ile yüz yüze eğitime kademeli geçişinin olabileceğini belirtti.

Kabine Toplantısı ne zaman?

  • 1 Mart normalleşme süreci öncesinde koronavirüs ile ilgili önemli kararların alınacağı Kabine Toplantısı'nın ne zaman yapılacağına dair Fahrettin Koca'dan detay geldi. Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Koca, "Eğitim dahil olmak üzere bütün detaylar pazartesi(1 Mart 2021) Kabine'de gündeme alınacak." dedi. Gerçekleştirilecek Kabine toplantısında Bilim Kurulunda alınan kararların değerlendirilmesi ve 1 Mart normalleşmeyle ilgili net kararların alınması bekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >