GSS borcu olanlar dikkat

Daha öncede gelir testini aksattığı için genel sağlık sigortası (GSS) borcu olan vatandaşlar için, yeni yapılandırma yürürlüğe girdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, SGK ve GSS alacakları, ‘6736 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişki kanunun’ yasalaştığı açıklandı.

SGK borçları ve GSS borç yapılandırmasında süre daralıyor. Vergi yapılandırma kapsamında yapılacak taksitlendirme ile borç faizleri silinecek. GSS borç yapılandırma başvuru yapacaklar için son başvuru tarihi 31 Ekim'de sona eriyor. Başvuru yapan vatandaşlar, gelir testinde çıkan sonuca göre, genel sağlık sigorta primleri ödemelerini yaptığında veya devlet tarafından karşılanması halinde, sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek. Alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun kapsamında SGK'ya borçlu olanlar, borçlarının tamamını peşin öderse, ana paraya eklenen enflasyon farkının yarısı kadarı alınmayacak.

Başvurular nereden yapılacak

Başvurmak isteyen vatandaşlar, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi başvurusunda bulunabilcekler.

SGK borçlarına 36 ay vade

Alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun kapsamında SGK'ya borçlu olanlar, borçlarının tamamını peşin öderse, ana paraya eklenen enflasyon farkının yarısı kadarı alınmayacak. Bir diğer yandan iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilcekler. Borçlar 6 taksit yani 12 ay, 9 taksit yani 18 ay, 12 taksit yani 24 ay, 18 taksit yani 36 ay vadeli şekilde ödenebilecek.

Genel vergi affı başvuru süresi kısa bir süre sonra bitiyor. Prim borcu olanları da kapsayan vergi borcu affı 31 Ekim 2016 tarihide sona erecek. 2016 Vergi borcu yapılandırma kanunun yürürlüğe girmesiyle borçların ana kısmına taksitlendirme uygulanacak.

GSS borcu için son tarih

2 Ocak 2017 gelir testi yaptırmamış olanlar için müracaatlarda son tarih olarak belirlendi. Belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primleri ödenme imkanına kavuşmuş olunacak.
Borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden faydalanamayan GSS sahipleri de bu şekilde ilk taksit ödemelerini yaptıklarında sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

Yapılandırmaya girecek alacaklar

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre;
- Sigorta primi,
- Emeklilik keseneği,
- İşsizlik sigortası primi,
- Sosyal güvenlik destek primi,
- Ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi,
- Topluluk sigortası primi,
- SGK tarafından takip edilen damga vergisi,
- Özel işlem vergisi,
- Eğitime katkı payı,
- Genel sağlık sigortası priminin asılları ile bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >