Güneş batarken neden kırmızı görünür?

Güneş batarken neden kırmızı görünür?
Güneş batarken neden kırmızı görünür?

Günün aydınlığının karanlığa karışmaya başladığı tam o anda Güneş kızıl renge bürünmeye başlar. Peki bunun sebebi nedir?

Aslında bu durum sadece Güneş'e özgü bir olay değildir. Ufka yaklaşan her gök cismi olduğundan daha fazla kırmızı görünmeye başlar. Bunun 2 önemli sebebi vardır. İlki bu olaya sebep olan bir fizik yasasıdır. Diğeri ise bunu hissetmemizi sağlayacak koşulların gerçekleşiyor olmasıdır.

Güneş ışığı atmosferden geçerken saçılıma uğrar. Bütün renkleri içerisinde barındıran beyaz ışıktan, enerjisi daha yüksek olan mavi ışık, kırmızı ışığa göre 9 kat daha fazla saçılıma uğrar. Böylece beyaz rengin içindeki mavi ışık son derece azaldığı için cisim kırmızı bir renkte görünmeye başlar. Bu saçılma olayına, Rayleigh Saçılımı denir. Rayleigh Saçılımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Bunun bu kadar belirgin olarak bize yansımasının sebebi ise Dünya'nın küresel olmasıdır. Dünya küresel olduğu için, ufka baktığımızda önümüzde yer alan atmosfer katmanı, başucu (tepe) noktasına baktığımızda gördüğümüz katmandan çok daha kalındır. Bu sebeple ufka yakın cisimlerden gelen ışık, daha kalın bir atmosfer tabakasından geçmek zorunda kalır. Dolayısıyla ufka yakın bir cismin ışığı, mavi ışığını daha çok saçar, bu yüzden daha kırmızı görünür.

Gördüğünüz üzere, olayın gün batımı ya da gün doğumu olmasıyla bir alakası yoktur. Herhangi bir cismin ufka yaklaşması kırmızı görünmesi için yeterlidir. Bu nedenle parlak bir yıldız gibi görünen Venüs de bundan etkilenerek kırmızı bir şekilde görünebilir.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >