Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in en net görüntüleri!

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in bu güne kadarki en net fotoğrafları yayınlandı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'ne (NASA) ait uzay aracı Juno, temmuz ayında Jüpiter'in yörüngesine yerleşmişti. Juno bugüne kadar Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenine ait en net görüntüleri dünyaya gönderdi.

Jüpiter'den şimdiye kadar alınan en yakın görüntüleri değerlendiren ABD'nin Texas eyaletine bağlı San Antonio şehrindeki Güneybatı Araştırmaları Enstitüsü'nden bilim adamı Scott Bolton, Jüpiter'in kuzey kutup dairesinin beklenenden daha fırtınalı olduğunu ve gezegenin geri kalanından daha mavi göründüğünü belirtti.

Jüpiter'in kuzey ve güney kutupları
HİÇ GÖRMEDİĞİMİZ VE HAYAL ETMEDİĞİMİZ ŞEKİLDE

Bolton, "Bu görüntünün, Jüpiter olarak algılanması hayli zor. Juno'nun gönderdiği ayrıntılı görüntüler, daha önce hiç görmediğimiz ve hayal etmediğimiz şekilde." ifadesini kullandı.

Görüntülerde bulutların gölgeleri olduğuna dair işaretler olduğuna dikkati çeken Bolton, "Bu durum, bulutların diğer ögelerden daha yüksek rakımlı olduğunu ortaya koyuyor." dedi.

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in sırlarını çözmek için 5 Ağustos 2011'de fırlatılan uzay aracı Juno, 5 yıl süren yolcuğun ardından 5 Temmuz'da Jüpiter'in yörüngesine girmişti.

Yoğun radyasyona dayanıklı olmasına rağmen uzay aracının yörüngeye yaklaşması sırasında tedbir amaçlı kapatılan kamera ve ekipmanlar, yörüngeye girdikten birkaç gün sonra tekrar açıldı.

Fırlatılmasından Jüpiter'in yörüngesine yerleşmesine dek beş yıllık sürede 2,8 milyar kilometre kateden Juno uzay aracı, 20 Şubat 2018'de Jüpiter'in şiddetli atmosferine düşürülüp yanarak misyonunu tamamlayacak.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >