Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin yargılanmasını istiyorlar

GKRY hakkında dava açılması gündemde
GKRY hakkında dava açılması gündemde

Kıbrıs Rum Kesimi (KRK), AB'den Türkiye'ye karşı destek istedi ancak bu kez beklemediği bir karşılık aldı. Avrupa Parlamentosu'ndaki bazı gruplar ve vekiller Kıbrıs'taki vize ve casus yazılım programları dolayısıyla KRK'ya dava açılması gerektiğini ileri sürüyor

NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na Türkiye damga vurdu. Türkiye, Soğuk Savaş'tan bu yana hazırlanan en kapsamlı NATO Bölgesel Savunma Planı'na “Kıbrıs'a ilişkin coğrafi konumlarla ilgili kullanılan bazı ifadeler” dolayısıyla karşı çıktı.

Haber Global'in haberine göre, GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Erdoğan'a karşı ABD'den destek talebinde bulundu. Christodoulides, AB'den Türkiye'ye, GKRY'yi tanıması yönünde baskı kurmasını isterken AB'den Kıbrıs sorununun çözümü için “üst düzey bir Avrupalı politikacıyı” atamasını da istemiş.

Raporun içeriği ne?

Belçika Yeşiller Partisi'nin başını çektiği bir grup GKRY'yi sert şekilde eleştirdi. Eleştirilerde GKRY'nin üst düzey yöneticilerinin Rusya ile yakın bağları olduğu, bölgenin çok sayıda Rus milyarderlerin off-shore firmalarına kapılarını açtığı ve İngiltere ile ABD'nin yaptırım uyguladığı bu iş insanlarına AB vatandaşlığını sattığı dile getirilerek GKRY'nin bu kirli para çarkına derhal son vermesi yönünde çağrı yapıldı.

AB'ye yakın yayın organı EURACTIV'de yayınlanan “Kıbrıs nasıl İsrail casus yazılım firmaları için füze rampasına dönüştü” başlıklı yazıda da GKRY'nin içinde bulunduğu bir başka skandala yönelik AB'li parlamenterlerden dava açılması talebi yükseldiği vurgulandı.

AB ülkeleri neden rahatsız?

Yayın organının konuyla ilgili üst düzey isimlerden elde ettiği bilgilere dayandırılan haberde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya genelinde çok sayıda istihbarat skandalına adı karışan İsrailli yazılım firmalarının Kıbrıs'ı üs gibi kullandıkları bilgisine yer verildi. Yazıda Yunanistan'da hükümetteki birçok üst düzey ismin istifasıyla sonuçlanan İsrail kökenli Pegasus Programı Skandalı da örnek verilerek Yunanistan ve KRK'da hükümetlerin muhalifleri, gazetecileri ve siyasi parti liderlerini bile bu programla dinlendiğinin tespit edildiğine vurgu yapıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >