Günlük hayatta önemli bir yer edinen 7 NASA teknolojisi

Her birimizin günlük yaşantısında var olan bazı yenilikler varlığını NASA teknolojilerine borçludur.

NASA 1976'dan beri her sene, NASA teknolojilerinden esinlenilerek oluşturulan küçük yeniliklerin listesini yayımlıyor. Bu sene de kamu güvenliğinden sağlığa kadar farklı alanlardan oluşan tam kapsamlı bir spinoff listesi yayınladı.
Çarpma testi kamerası
NASA paraşütün inişi sırasında test yapmak için hızlı ve dayanıklı kameralara ihtiyaç duydu. Bu sebeple bir şirkete saniyede 1000 kare çekebilen ve veriyi anında depolayabilen bir kamera siparişi verdi. Şu an o kameralar arabaların çarpma testlerinde kullanılıyor.
Çarpma testi kamerası NASA paraşütün inişi sırasında test yapmak için hızlı ve dayanıklı kameralara ihtiyaç duydu. Bu sebeple bir şirkete saniyede 1000 kare çekebilen ve veriyi anında depolayabilen bir kamera siparişi verdi. Şu an o kameralar arabaların çarpma testlerinde kullanılıyor.
Lazerle görüntüleme: Uzaydan toprağın alıtna
NASA'nın dış uzayda kullandığı lazer-görüntüleme teknolojisi özellikle uzaydaki mesafeleri lazer ışığını kullanarak ölçmek için kullanılır. NASA bu teknolojiinin küçük versiyonunu arkeologlar için geliştirdi. Arkeologlar yerin altında bulunan sanat eserlerinin konumunu tespit etmek için bu sistemi kullanıyorlar.
Lazerle görüntüleme: Uzaydan toprağın alıtna NASA'nın dış uzayda kullandığı lazer-görüntüleme teknolojisi özellikle uzaydaki mesafeleri lazer ışığını kullanarak ölçmek için kullanılır. NASA bu teknolojiinin küçük versiyonunu arkeologlar için geliştirdi. Arkeologlar yerin altında bulunan sanat eserlerinin konumunu tespit etmek için bu sistemi kullanıyorlar.
Bir vida dişlisinden golf kulübüne
NASA uzay aracı fırlatırken zorluğa dayanacak gelişmiş bir vida dişlisine ihtiyaç duyuyordu. Holmes Tooo Company tarafından geliştirlen Spiaralock adlı gelişmiş vida, günümüzde Golf kulübü inşa etmek için de kullanılıyor. Çünkü, Uzay aracı tasarımının ve golf kulübü mühendisliğinin bazı benzerlikleri var.
Bir vida dişlisinden golf kulübüne NASA uzay aracı fırlatırken zorluğa dayanacak gelişmiş bir vida dişlisine ihtiyaç duyuyordu. Holmes Tooo Company tarafından geliştirlen Spiaralock adlı gelişmiş vida, günümüzde Golf kulübü inşa etmek için de kullanılıyor. Çünkü, Uzay aracı tasarımının ve golf kulübü mühendisliğinin bazı benzerlikleri var.
Beyin cerrahisi aletleri
NASA ilk uzay uçuşlarını gerçekleştirdiğinden bu yana Thermacore adlı şirketin ürettiği ısı borularını kullanıyor. Bu ısı boruları günümüzde beyin cerrahisinde kullanılıyor. Nasıl mı? 
Şöyle: Sinir cerrahları, dokuyu kesip onu yakmak yani dağlamak için elektrik kullanan iki kutuplu forseps kullanmaktadır. Ancak forsepsteki elektrik fazladan ısı üretir, bu yüzden bu ısıyı güvenli bir şekilde dağıtmanız ve sağlıklı beyin dokularına zarar vermemeniz gerekir. İşte ısı boruları ısıyı güvenli bir şekilde dağıtan araçtır.
Beyin cerrahisi aletleri NASA ilk uzay uçuşlarını gerçekleştirdiğinden bu yana Thermacore adlı şirketin ürettiği ısı borularını kullanıyor. Bu ısı boruları günümüzde beyin cerrahisinde kullanılıyor. Nasıl mı? Şöyle: Sinir cerrahları, dokuyu kesip onu yakmak yani dağlamak için elektrik kullanan iki kutuplu forseps kullanmaktadır. Ancak forsepsteki elektrik fazladan ısı üretir, bu yüzden bu ısıyı güvenli bir şekilde dağıtmanız ve sağlıklı beyin dokularına zarar vermemeniz gerekir. İşte ısı boruları ısıyı güvenli bir şekilde dağıtan araçtır.
Deprem koruması
NASA Ares 1 roketindeki titreşimleri önlemek için sıvı yakıt kullanılabilen bir teknoloji geliştirmişti. Bu teknoloji daha sonradan deprem sırasında binaları ve köprüleri stabilize etmeye yardımcı olmak için uyarlandı.
Deprem koruması NASA Ares 1 roketindeki titreşimleri önlemek için sıvı yakıt kullanılabilen bir teknoloji geliştirmişti. Bu teknoloji daha sonradan deprem sırasında binaları ve köprüleri stabilize etmeye yardımcı olmak için uyarlandı.
Gübreleme
NASA, Florida'daki bir gübre şirketi olan Florikan'ın, bitkilerin gübreden doğru zamanda doğru miktarda besin almasını sağlayacak, çok hızlı bir şekilde çözülmeyen gübre geliştirmesine yardımcı oldu.
Bu gübre artık dünyada ve uzayda kullanılmaktadır.
Gübreleme NASA, Florida'daki bir gübre şirketi olan Florikan'ın, bitkilerin gübreden doğru zamanda doğru miktarda besin almasını sağlayacak, çok hızlı bir şekilde çözülmeyen gübre geliştirmesine yardımcı oldu. Bu gübre artık dünyada ve uzayda kullanılmaktadır.
Uzay fotoğrafçılığından selfie'ye
Akıllı telefonunuzla fotoğraf çekerken NASA türevli bir teknoloji kullanıyorsunuz.  
Tamamlayıcı metal oksit yarı iletkenlerinden uyarlanmış bir sensör, 1990'lı yıllarda NASA mühendisleri Eric Fossum tarafından geliştirildi. Yarı iletkenler bilgisayarlarda yıllarca kullanılmasına rağmen, NASA, Fossum'un bu iletkenleri fotoğraf çekimi için başarıyla adapte eden ilk kişi olduğunu söylüyor.
Uzay fotoğrafçılığından selfie'ye Akıllı telefonunuzla fotoğraf çekerken NASA türevli bir teknoloji kullanıyorsunuz. Tamamlayıcı metal oksit yarı iletkenlerinden uyarlanmış bir sensör, 1990'lı yıllarda NASA mühendisleri Eric Fossum tarafından geliştirildi. Yarı iletkenler bilgisayarlarda yıllarca kullanılmasına rağmen, NASA, Fossum'un bu iletkenleri fotoğraf çekimi için başarıyla adapte eden ilk kişi olduğunu söylüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >